Metryka 1778, bliźnięta? OK!
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
jackowski11

Metryka 1778, bliźnięta? OK!
Witam,
Proszę o pomoc w odczytaniu metryki
Chodzi o nr.32 i 33. Wargawa Mała. Rodzice to Józef Skrzyński i Katarzyna z Rupniewswkich. w akcie 32 dziecku dano imie Eustachy Wincenty. poniżej akt 33, ci sami rodzice inni chrzestni. Brak imienia?
Czy to bliźnięta?
Jacek
https://www.fotosik.pl/zdjecie/cffd276404c90242
Proszę o pomoc w odczytaniu metryki
Chodzi o nr.32 i 33. Wargawa Mała. Rodzice to Józef Skrzyński i Katarzyna z Rupniewswkich. w akcie 32 dziecku dano imie Eustachy Wincenty. poniżej akt 33, ci sami rodzice inni chrzestni. Brak imienia?
Czy to bliźnięta?
Jacek
https://www.fotosik.pl/zdjecie/cffd276404c90242
Ostatnio zmieniony pt 02 lis 2018, 19:50 przez jackowski11, łącznie zmieniany 1 raz.
- kwroblewska

- Podziękował: 10 times
- Otrzymał podziękowania: 13 times
Metryka 1778, bliźnięta?
W pierwszej metryce [32] zapisano rok 1776 - urodzenia Eustachego Wincentego Skrzyńskiego.
Drugi zapis [33], jak podano na poczatku karty - rok 1778 a dziecku nadano dwa imiona ale zapisano tylko Piotr a drugiego brak. Dzieci/synowie tych samych rodziców. Nie byli to bliźniacy.
-----
Krystyna
Drugi zapis [33], jak podano na poczatku karty - rok 1778 a dziecku nadano dwa imiona ale zapisano tylko Piotr a drugiego brak. Dzieci/synowie tych samych rodziców. Nie byli to bliźniacy.
-----
Krystyna
-
jackowski11

Metryka 1778, bliźnięta?
Dziękuje za odpowiedź.
Faktycznie nie zauważyłem daty. Pani Krystyno, czym to mogło być podyktowane?
Przejrzałem metryki z rocznika 1775-1776. Brak podobnego wpisu
Jacek
Jacek
Re: Metryka 1778, bliźnięta?
Witam Cię Jacek,jackowski11 pisze:Dziękuje za odpowiedź.
Jacek
widzisz chłop musiał ochrzcić dziecko dzisiaj, jutro, najdalej pojutrze /w tych latach o których mówimy/a szlachcic zebrał dzieci i ochrzcił jednego dnia. Skąpstwo?
Już w XIX wieku chłop mieścił się w 30 dniach najdalej od urodzenia, a szlachcic jak sobie przypomniał.
Oczywięcie, że nie każdy szlachcic, ale chłop na pewno nie przyszedł do chrztu z 2-letnim dzieckiem.
Gienia
- Bartek_M

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 22 times
- Kontakt:
Re: Metryka 1778, bliźnięta?
Rok 1776 to data CHRZTU z wody Eustachego Wincentego. W 1778 r. uzupełniono (w sposób uroczysty, w kościele) jego ceremonie chrzcielne, przy okazji chrztu jego młodszego brata Piotra.
Bartek
-
jackowski11

- Bartek_M

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 22 times
- Kontakt:
Uzupełnienie obrzędów.
Generalnie u szlachty wyglądało to tak:
1) Zaraz po urodzeniu dziecka chrzest z wody, najczęściej prywatnie tj. w domu, rzadko od razu notowany w księdze.
2) Gdy zjechali goście, uroczysty obrzęd chrztu w kościele, pomijający jednak samo polanie głowy dziecka i wypowiedzenie formuły "Ja ciebie chrzczę..." Ten zwykle odnotowywano w księdze, ze wskazaniem kiedy odbył się chrzest z wody.
Generalnie u szlachty wyglądało to tak:
1) Zaraz po urodzeniu dziecka chrzest z wody, najczęściej prywatnie tj. w domu, rzadko od razu notowany w księdze.
2) Gdy zjechali goście, uroczysty obrzęd chrztu w kościele, pomijający jednak samo polanie głowy dziecka i wypowiedzenie formuły "Ja ciebie chrzczę..." Ten zwykle odnotowywano w księdze, ze wskazaniem kiedy odbył się chrzest z wody.
Bartek