Kielertowie z Suwałk

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, elgra

GZZuk

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 7 times

Kielertowie z Suwałk

Post autor: GZZuk »

W indeksach znalazłam wpis dostyczący aktu urodzenia Ludwika Zobolowicza (właściwie Zubelewicza) z 1822 roku z Suwałk, syna Ludwika i Karoliny/ Szarloty z Kielertów. Szukałam aktu ślubu tej pary w kilku poprzedzających latach, ale nic takiego nie ma. Czy ktoś ma może dostęp do tego aktu? To liber, nie ma go na "Szukaj w archiwach"
Zofia
Galinski_Wojciech

Członek PTG

Kielertowie z Suwałk

Post autor: Galinski_Wojciech »

A czy sprawdzała Pani w pogranicznych parafiach połozonych w Prusach (np. Marggrabowa - pisownia w/g FamilySearch.org)?

Imię Szarlotta i nazwisko Kielert mogą wskazywać na ten kierunek.

Pozdrawiam,

Wojtek
GZZuk

Sympatyk

Kielertowie z Suwałk

Nie, tam nie szukałam. W metrykach urodzenia pozostałych dzieci (w parafii jej męża) i w metryce zgonu imię matki jest tylko w formie Karolina. Pytanie, która jest pierwotna. Sprawdzę tę Margrabową.
Zofia
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 1 time

Kielertowie z Suwałk

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Indeksy mogą zawierać błędy odczytu. Trzeba dotrzeć do tej zagadkowej księgi (zwykle podawane jest żródło tu brak, na dodatek ta adnotacja indeks z księgi kościelnej inna numeracja metryk ?ki czort? ).
Najlepiej skontaktować się z autorka indeksów. Warto też skontaktować się z AP w Suwałkach i spytac czy sa akta stanu cywilnego urodziny z roku1822. Wtedy wiele siewyjasni
Zagadkowe jest to nazwisko Zubelewicz . W Suwałkach jest jego jednorazowy zapis . Kielertowie natomiast w Suwałkach i okolicach żyli liczniej . I prawdopodobnie mogli być ewangelikami. To nie musi nic znaczyć ale tego samego roku był ślub Karoliny Wilhelminy Killertówny (dziwny przypadek- nagle dwie Szarloty)
https://szukajwarchiwach.pl/63/165/0/1/ ... hG2DvH_-0w
Chrzest jej był w pruskiej kirsze.Zatem potwierdzałoby to sugestię Wojtka. Inne zapisy Kielertów tez chyba sugerują napływ z zewnątrz. Radzę przejrzec wszytkich Kielertów bo to nie mój problem
Ślub mógł być zatem ( i raczej) był poza Suwałkami. W Prusach?
I pytanie podstwowe. Czy ten Ludwik to jest jakiś przodek? W tej sytuacji zwykle większość zagadek jest z głowy bo to wynika z późniejszych informacji np. metryk potomków.
Czy jest to tylko szukanie po nazwisku wedle przypadkowego trafu?. I kogo? Zubelewiczów czy Kielertówt
Ps. O tym zapomniałem napisac Wsród świadkw na ślubie do ktorego link wkleiłem jest ojciec poszukiwanego ludwika też Ludwik lat 26 szewc.
Potwierdza to praktyczna w genealogii prawdę że bardzo często iluminacyjne informacje uzyskuje sie w najmniej spodziewanych miejscach i dlatego trzeba prezgladac wszystko. Co pewne Kielertowie i Ludwik byli zaprzyjaźnieni.
mjasion

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Kielertowie z Suwałk

Post autor: mjasion »

Poza Prusami tego ślubu szukałbym też w parafii ewangelickiej w Chmielówce. Skany starszych akt dostępne są na FamilySearch.

Indeksacja była zrobiona z księgi kościelnej, która znajduje sie w kancelarii parafialnej kościoła Św. Aleksandra. Adnotacja "inna numeracja akt" nie ma w tym przypadku znaczenia, gdyż nie zachowała w AP w Suwałkach równoległa księga cywilna zawierająca też urodzenia niekatolickie (a więc nie mamy innej numeracji akt z księgi cywilnej). Ksero księgi jest w AP w Suwałkach (i jako kopia nie jest uwzglednione w oficjalnym zasobie Archiwum). Myślę, że można spróbować zadzwonic do Archiwum i poprosić o sfotografowanie aktu. Ja mam zdjęcia indeksów (sporządzonych współcześnie) i trochę samych aktów, ale niestety akurat nie nr 1331/228 (jest podwójna numeracja - pierwsza liczba to chyba kolejny nr w księdze - księga obejmuje lata 1818-1823, a druga - nr w danym roczniku). W aktach tych jest bardzo mało informacji - data chrztu, miejscowość, rodzice i chrzestni.

Pozdrawiam,
Marek
GZZuk

Sympatyk

Kielertowie z Suwałk

Ludwik Zubelewicz i Karolina Kielert są moimi praprapradziadkami. Wiek się zgadza, to pewnie ten sam. Nazwisko Kielert nie występuje we Mścibowie czy w ogóle w okolicach Wołkowyska, skąd są moi Zubelewicze, więc narzeczona musiała być skądinąd. W metryce zgonu nic na ten temat nie było, pozostało mi przejrzeć indeksy.
Dzięki za zwrócenie uwagi na tę drugą Karolinę.
Zofia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”