Jestem tu nowy

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Wiewiorski_Dominik

Jestem tu nowy

Post autor: Wiewiorski_Dominik »

Witam wszystkich !!!
Na wstępie uprzedzę że jestem świeży w temacie i nie za bardzo wiem jak i co z czym się je, więc proszę o wyrozumiałość.
Kilka dni temu trafiłlem na stronę Genealodzy.pl
Nauczyłem się wyszukiwać przodków lecz nurtuje mnie jedno, parafia w której szukam przodków ma akty urodzenia jedynie w latach 1887-1913. dlatego wcześniejszych i późniejszych osób nie jestem wyszukiwać. Jak długo trwa taki proces?? nie ukrywam że mi się to spodobało i wciągneło poznawanie dawnej rodziny. Będe wdzięczny za podpowiedzi :) pozdrawiam
vonklinkoff

Sympatyk

Jestem tu nowy

Post autor: vonklinkoff »

A jaka to parafia?

Maciek
Maciej
el_za

Sympatyk
Mistrz

Jestem tu nowy

Post autor: el_za »

Witaj,
podziel się z nami informacją, jaka parafia Ciebie interesuje? Bez tego nasze podpowiedzi będą jak wróżenie z fusów.

Ela
julia_jarmola

Sympatyk

Post autor: julia_jarmola »

Dominiku, cały proces wyszukiwania przodków to są lata :wink:
Chyba, że będziesz miał szczęście i raz dwa trafisz na akta wcześniejsze, w których Twoi przodkowie będą.
Musisz pamiętać, że rzadko nasi prapra...byli osiadli w jednym miejscu, przemieszczali się z różnych względów, dlatego też mogli się rodzić w jednej parafii, a zawierać śluby w innej ( zazwyczaj to była parafia młodej) i umierać w jeszcze innej.
Mimo to nie zniechęcaj się, masz do dyspozycji tę stronę wraz z Geneteką, Metrykami...., masz parafię, archiwa, wreszcie Family Searche, no i to forum, koledzy genealodzy mający doświadczenie Ci pomogą :lol:
Powodzenia,
Julia.
Wiewiorski_Dominik

Dzięki za zainteresowanie tematem. Parafia o jaką mi chodzi to MODLNA i GIECZNO
Raczej na 100 % moi prapradziadkowie od strony mamy na pewno mieszkali na terenie tych parafii .
el_za

Sympatyk
Mistrz

Post autor: el_za »

Gieczno w całości jest w metrykach:

http://metryki.genealodzy.pl/metryki.ph ... 3&zs=1472d
Awatar użytkownika
mrozenbe

Post autor: mrozenbe »

Wiewiorski_Dominik

Gieczno jest w latach 1808-1916 Czyli mam rozumieć że metryki po 1916 nie istnieją ?
W Modlnej podobna sytuacja.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

urodzeń?
istnieją
sądzę, że 1917 "w papierze" w AP już jest (pomimo, że bazy NDAP informują, o 1916 i straszych)
1918 i młodsze - w USC - te osoby mogą jeszcze żyć i ich dane są chronione
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Robert_Kostecki

Sympatyk

Post autor: Robert_Kostecki »

Z reguły do 100 lat są przechowywane w miejscu ich wytworzenia, czyli w kancelarii parafialnej, bądź Urzędzie Stanu Cywilnego.
Wiewiorski_Dominik

No dobrze , to skoro Modlna jest na stronie FamilySearch to czemu nie ma jej na stronie Genealodzy.pl
Swoją drogą na Genealodzy jest fajne wyszukiwanie , na Family są kopie , i jeszcze w latach ktore mnie interesują są w J.Rosyjskim.
Np Modlna zaczyna się na 1887 roku , tzn że wcześniejsze księgi nie istnieją ??
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Krótki Kurs Wszechwyszukiwania Przy (brakach)?:)
Dominiku: trudno streścić wiedzę z całego forum w kilku zdaniach
"Nie ma na genealodzy.pl" wielu rzeczy, które mogłyby być - bo niewiele osób zajmuje się tym, by było.
Księgi bardzo często istniały w więcej niż jednym egzemplarzu. Jeden twórca aktów (aktotwórcą zwany), więcej niż jedno miejsce przechowywania (czasem podział prosty : jeden egzemplarz w jednym typie archiwów, drugi w drugim; często jednak nie ma prosto - mieszany), do tego przechowywanie to nie to samo co posiadanie i udostępnienie kopii.
Niestety, większość "wiedzy i pracy" to nadal "gdzie są i jak są dostępne archiwalia" nie analiza dokumentów.
Skutecznie lektury forum nie unikniesz, jeśli chcesz się dowiedzieć "jak to się je". Ze swej strony sugeruję, by się nie zafiksować na metrykach - to najpopularniejsze, ale nawet czasem nie najprostsze i nie najbardziej "ekonomiczne" źródło
spójrz np na
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/ela.ph ... rch=szukaj
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Janiszewska_Janka

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Janiszewska_Janka »

Przepraszam, już milczę
Ostatnio zmieniony ndz 20 lut 2022, 21:38 przez Janiszewska_Janka, łącznie zmieniany 1 raz.
Wiewiorski_Dominik

Jestem świadomy że przystąpiłem do poszukiwań dość chaotycznie i zbyt szybko, pomału zaczęło kilka rzeczy układać mi się w całość lecz w pewnym momencie trafiłem na ścianę i koniec. Na tą chwilę nie wiem jak szukać i gdzie i u kogo szukać dokumentów których nie ma zindeksowanych.
Uparłem się na parafię Modlna z której wywodzi się rodzina mojego dziadka co najmniej do moich pradziadków.
I nie mogę zrozumieć dlaczego Urodzenia w tej parafii są zindeksowane od 1826 roku a mojego pradziadka który urodził się w 1884 brak, natomiast jego brat ur 1889 już jest. Następnie trafiam na ślad ich ojca ale tylko jest info że brał ślub w prafii położonej ok 20 km od Modlnej. Logicznie myśląc mogli się po ślubie i narodzeniu Pradziadka przerpowadzić się na tereny parafii Modlna i tam już urodził się brat pradziadka który istnieje w dokumentach w Modlnej. I tu mam problem gdzie szukać śladów narodzenia pradziadka, skoro nie ma śladu w parafii ślubu jego rodziców i w parafii narodzin jego młodszego brata.
Przepraszam za zamieszanie ale czuję że muszę ogarnąć ten temat.
PS jak sprawdzić czy dana parafia jest cała zindeksowana i np które oczekują na indeksacje? Może bym spróbował i do czegoś się przydał.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”