Szukam aktu małż.: Kacper Kamiński-Matylda Otręba,ok.1840

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
annastregiel

Sympatyk
Nowicjusz

Szukam aktu małż.: Kacper Kamiński-Matylda Otręba,ok.1840

Post autor: annastregiel »

Witam.
Od wielu lat poszukuję aktu małżeństwa tej pary - moich bezpośrednich przodków: praprapradziadków.
Akt powinien być w par. Kraszewice. Oboje tam mieszkali w roku narodzin ich pierwszej córki Marianny, ur.13 III 1841 r. w Muchach,par. Kraszewice.
Kacper ur. się 29 XII 1819 r. w Czajkowie w tejże parafii.
Matylda natomiast - 4 III 1818 r. w Czastarach,jako nieslubne dziecko Małgorzaty Otręby. Małgorzata razem ze swoim synem z pierwszego małżeństwa Tomaszem Kitczką i córką Matyldą przeniosła się do par.Kraszewice. Tam, w 1828 r. po raz drugi wyszła za mąż za wdowca, dużo starszego Mateusza Orłowskiego. Małgorzata zmarła w 1840 r. w Salamonach par. Kraszewice.
Przejrzałam dokładnie akty małżeństw tej parafii od 1837 do 1841 r. Nic nie znalazłam.
W Project Poznań nie ma tego aktu. W BaSI też nie ma, choć są akty urodzeń dzieci Kacpra i Matyldy właśnie w parafii Kraszewice.

Podejrzewam, że chyba ten akt w par. Kraszewice nie został spisany.

Czy ktoś z forumowiczów miał podobny problem?

Pozdrawiam.
Anna Kamińska-Stręgiel
Poszukuję:
-aktu ur. Antoniego Rudnickiego, s. Stefana, ok. 1805, ok. Kalisza, Ostrowa Wlkp.
- rodziców Stefana Rudnickiego (ok. 1780-1845), ekonoma w majątkach k. Ostrowa Wlk. męża Józefy ze Skarzyńskich, ślub - par. Tursko w 1804 r.
Asiadom

Sympatyk

Post autor: Asiadom »

Witam,
Ja miałam podobny problem ze znalezieniem aktu ślubu. Znałam nazwiska obu osób, jednak nie wiedziałam w jakiej miejscowości szukać. Założyłam, że ślub został wzięty w parafii panny młodej. Cały problem w tym, że nie wiedziałam skąd ona pochodzi. Przeszukałam wszystkie ościenne miejscowości i nic. Przeszukałam parafie, gdzie nazwisko panny młodej pojawiało się dość często i nic. Dopiero w jednym z aktów jako świadek wystąpił jej kuzyn. Podane było imię i nazwisko i miejscowość, z której pochodził i to był strzał w dziesiątkę. Przeszukałam księgi z tej miejscowości i wreszcie odnalazłam akt małżeństwa. Może spróbuj przeanalizować skąd byli świadkowie i rodzice chrzestni i przeszukaj księgi z tych miejscowości. Praca żmudna, ale satysfakcja gwarantowana :)
Pozdrawiam
Joanna
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Arek_Bereza »

Kraszewice nie są chyba takie pewne. W 1839 umiera jej ojczym Orłowski a w 1840 matka. Brat przyrodni Tomasz Kitczko żeni się dwa razy (1830 i 32), jedno dziecko rodzi mu się w Kraszewicach w 1833 i... dziura. Co się z nim dalej działo ? Jeśli gdzieś wyjechał (chyba blisko) to może Matylda z nim ?
Pierwsze dziecko Kacpra i Matyldy widzę w 1841. Czy znalazłaś wcześniejsze ?
Pozostaje kwestia parafii Czastary (nie widzę indeksów i metryk z interesującego okresu). Czy po śmierci matki nie pojechała tam do rodziny ?
Awatar użytkownika
annastregiel

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: annastregiel »

W 1841 r. (urodziny córki Marianny) Kacper ma 22 lata, Matylda 23. W parafii Kraszewice jest to ich pierwsze, zapisane dziecko. Sa tam akty ich kolejnych dzieci:
Antoni-1843,
Małgorzata-1845
Jan-1851
Józefa-1854.
Kolejny, ostatni akt urodzin ich dziecka jest w par. Szadek k. Łodzi dokąd przenieśli się
ok. 1854-1858 r. W 1858 rodzi się w tej parafii ich ostatnie dziecko- Franciszek.
Kacper i Matylda umierają w Grzybowie, par. Szadek.
Nie ma dziury, jeżeli chodzi o akty małżeństw i akty urodzin dzieci Tomasza Kitczki.
Ma on 3 żony.

Pierwsza: Barbara Kołodziej (akt.małż.1830), zm. w1831 r.
Druga - Marianna Wysota (ślub w 1832 r., zmarła w 1839 r.) ich córka to Franciszka (1836-1840)
Trzecia-Jadwigą Muszanka (akt małż z 1840 r.) dwoje: Marianna (1842-1852) i Walenty, ur. 1853 r.

Nie wydaje mi się, żeby Kacper i Matylda pobrali się w innej parafii. Gdyby tak było, powinno być ich małżeństwo w Project Poznań. Chyba, że pobrali się poza Wielkopolską. Może rzeczywiście wrócili na chwilę do miejsca urodzenia Matyldy, czyli Czastar? Ale niestety, w genetece akty małż.tej parafii są tylko do 1830 r.

Anna
Poszukuję:
-aktu ur. Antoniego Rudnickiego, s. Stefana, ok. 1805, ok. Kalisza, Ostrowa Wlkp.
- rodziców Stefana Rudnickiego (ok. 1780-1845), ekonoma w majątkach k. Ostrowa Wlk. męża Józefy ze Skarzyńskich, ślub - par. Tursko w 1804 r.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”