Szymanowscy ze wsi Słuszczyn Poszukuję informacji

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Janiszewska_Janka

Sympatyk
Adept

Post autor: Janiszewska_Janka »

Przepraszam, już milczę
Ostatnio zmieniony ndz 20 lut 2022, 21:34 przez Janiszewska_Janka, łącznie zmieniany 1 raz.
mateusztbg

Sympatyk

Post autor: mateusztbg »

Pani Janko, nie odpuściłem i nie odpuszczę :)

Po prostu w moim życiu teraz wiele zmian więc i wiele się dzieje, ale to już rozmowa na "prywatną wiadomość" nie na forum publiczne.

W każdym razie dzięki Pani Jance mam tłumaczenie tego aktu które brzmi tak:

akt ślubu Jan Wrzochol oraz Maryanna Benrot rok 1824 akt 28 Parafia Solec nad Wisłą

"Roku 1824 dnia 25 miesiaca lutego przed nami jak wyżej stawił się Jan Wrzochól lat 22 mający podług metryki z ksiąg kościoła parafialnego Soleckiego wyjętej w asystencji rodziców, ojca swego Macieja Wrzochola i Kunegundy z Włudarczyków dotąd przy rodzicach w Sadkowicach zamieszkały, tudzież panna Maryanna Benrot lat mająca 20 podług aktu znania w Sądzie Pokoju powiatu soleckiego sporządzonym tu pod ditto umieszczonego, w asystencji Ojca swgo Konrada Benrod i Magdaleny z Kalsiów ? matki swojej dotąd przy rodzicach w Kaciu ?zamieszkała. Strony stawające żądają abyśmy do ułożonego miedzy nimi obchodu małżeństwa przystąpili, którego zapowiedzi uczymione były przed drzwiami Domu naszego Gminnego to jest pierwsza dnia 8 miesiąca lutego druga dnia 15 miesiąca i roku bieżącego o godzinie 12 w południe. Gdy o żadnem tamowaniu rzeczonego małzeństwa uwiadomieni nie zostaliśmy a rodzice niniejszym na obchód małżeński zezwalają, przychylając się do żądania stron, po przeczytaniu wszystkich wyżej wspomnionych papierów i Działu szóstego w tytule ? Kodeksu Napoleona o małżeństwie, zapytaliśmy się przyszłego Małżonka i przyszłej małżonki czyli chcą połaczyć się z sobą związkiem małżeństwa, na co gdy każde z nich oddzielnie odpowiedziało iż taka ich jest wola ogłaszamy w imieniu prawa iż Jan Wrzochól i Maryanna Benrod są połączeni węzłem małżeńskim
czego akt spisaliśmy w przytomności Jędrzeja Więcława lat 41, Karola Kustry lat 51 Łukasza Batka lat 29 i Jędrzeja Kustry lat 32 liczących sobie, miejscowi włościanie na gospodarstwie osiadli w wsi Sadkowicach zamieszkali. Akt niniejszy po przeczytaniu onego stawajacym podpisaliśmy ile że świadkowie w akcie wyrażeni pisać nieumieją."

oraz dla porównania akt małżeństwa Jana Benrota oraz Marianny Rychter

21/1831
Działo się w mieście Solcu dnia 14 listopada 1831 roku o godzinie czwartej z południa. Wiadomo czynimy, że w przytomności świadków Jana Woleniaka lat 35 i Stanisława Świecha lat 35 mających obydwóch włościan we wsi Dziurkowie zamieszkałych. Na dniu dzisiejszym zawarte zostało religijne małżeństwo między Janem Benrotem młodzianem kolonistą na Słuszczynie przy swych rodzicach zamieszkałym, w wsi Rudelsheim[?] w departamencie de Mendoneur[?] we Francji zrodzonym, synem Konrada i Maryi Magdaleny z Kalazów małżonków Benrotów na wsi Słuszczynie zamieszkałych, lat 22 mającym, a panną [Marianną] Rychterówną we wsi Dziurkowie przy matce zamieszkałą w wsi Daniszowie w parafii Lipskiej zrodzoną córką już nieżyjącego Jana i Justyny z Saynogów małżonków Rychterów w Dziurkowie zamieszkałych lat 16 mającą. Małżeństwo to poprzedziły trzy zapowiedzi w dniach 23, 30 miesiąca października i 6 miesiąca listopada roku bieżącego w parafii Soleckiej i Pawłowieckiej jako też zezwolenie ustne obecnych aktowi małżeństwa rodziców nowozaślubionych uczynione było. Tamowanie małżeństwa nie zaszło. Małżonkowie nowi oświadczają, że żadnej umowy przedślubnej nie uczynili. Akt ten stawającym i świadkom przeczytany, a że pisać nie umieją przez nas podpisany został. X Anas. Pętkowski

Czyli moje podejrzenia były słuszne, to siostra Jana.

Tych alegat zaraz spróbuję poszukać :)

Przeglądnąłem wszystkie pliki "al" w tym folderze

http://metryki.genbaza.pl/genbaza,list,103807,1

No i nie widzę nic o benrotach, źle szukam czy jak?
Janiszewska_Janka

Sympatyk
Adept

Przepraszam, już milczę
Ostatnio zmieniony ndz 20 lut 2022, 21:34 przez Janiszewska_Janka, łącznie zmieniany 2 razy.
mateusztbg

Sympatyk

Przeglądnąłem wszystkie pliki "al" w tym folderze

http://metryki.genbaza.pl/genbaza,list,103807,1

No i nie widzę nic o benrotach, źle szukam czy jak?
zelezny

Sympatyk

Post autor: zelezny »

Mateuszu,

Z uwagi na Twój upór w poszukiwaniach i wolę poznania przodków zanotuj sobie dodatkowe informacje, a mianowicie, iż Twój Jan B. urodził się dokładnie dnia 15 marca natomiast jego dziadkowie od strony ojca ślubowali dokładnie dnia 13 maja a jego dziadkowie od strony matki ślubowali dokładnie dnia 28 stycznia. Jego rodzice natomiast, co podałem już uprzednio ślubowali dokładnie dnia 15 maja. Jego ojciec urodził się dokładnie dnia 3 lutego a jego matka urodziła się dokładnie dnia 10 maja. Jego dziadek od strony ojca urodził się dokładnie dnia 10 października natomiast jego dziadek od strony matki urodził się dokładnie dnia 26 tego samego miesiąca.

Powodzenia w dalszych potyczkach z genealogią

Pozdrawiam

Janek

Ps: Skoryguj daty - bo z rozpędu przypisałem daty urodzeń dziadków do dat urodzeń jego rodziców. Teraz jest ok.
Ostatnio zmieniony pn 05 lis 2018, 19:36 przez zelezny, łącznie zmieniany 2 razy.
mateusztbg

Sympatyk

zelezny pisze:Mateuszu,

Z uwagi na Twój upór w poszukiwaniach i wolę poznania przodków zanotuj sobie dodatkowe informacje, a mianowicie, iż Twój Jan B. urodził się dokładnie dnia 15 marca natomiast jego dziadkowie od strony ojca ślubowali dokładnie dnia 13 maja a jego dziadkowie od strony matki ślubowali dokładnie dnia 28 stycznia. Jego rodzice natomiast, co podałem już uprzednio ślubowali dokładnie dnia 15 maja. Jego ojciec urodził się dokładnie dnia 10 października a jego matka urodziła się dokładnie dnia 26 tego samego miesiąca.

Powodzenia w dalszych potyczkach z genealogią

Pozdrawiam

Janek
Janku liczyłem na Ciebie bardzo, daty oczywiście zapiszę ale pomóż proszę coś więcej, gdzie szukać jak szukać...

Póki co w miarę jasna jest dla mnie tylko ta wyszukiwarka

http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... te=&w=07mz

Ale tam już chyba wszystko przetrzepane i tych starszych dat nie będę w stanie znaleźć
Janiszewska_Janka

Sympatyk
Adept

Przepraszam, już milczę
Ostatnio zmieniony ndz 20 lut 2022, 21:33 przez Janiszewska_Janka, łącznie zmieniany 1 raz.
mateusztbg

Sympatyk

Ok będę jutro próbował Pani Janko, co do dzisiejszej edukacji to ma Pani rację, chociaż ja już studia zakończyłem, to inne egzaminy :)

Do Pani to było bardziej pytanie o te alegaty, czy w tym folderze który podałem mam ich szukać czy gdzie indziej.

No nic dzięki za podpowiedzi, postaram się mniej głupich pytań zadawać, pozdrawiam
Janiszewska_Janka

Sympatyk
Adept

Przepraszam, już milczę
Ostatnio zmieniony ndz 20 lut 2022, 21:32 przez Janiszewska_Janka, łącznie zmieniany 1 raz.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Arek_Bereza »

Pani Janko, jest odwrotnie. Skasowałem mojego posta, bo to ja już w tym wątku niczego nie napiszę.
Janiszewska_Janka

Sympatyk
Adept

Przepraszam, już milczę
Ostatnio zmieniony ndz 20 lut 2022, 21:32 przez Janiszewska_Janka, łącznie zmieniany 1 raz.
mateusztbg

Sympatyk

Załamaliście mnie kochani z rana...

Co się stało, czym Was tak zdenerwowałem, że oboje postanowiliście mi przestać pomagać?

Nie widzę postu Arka, bo go skasował, ale chyba po raz pierwszy odkąd jestem na tym forum po odpaleniu tematu zamiast radości mam na twarzy smutek.

Nie chcę żadnych spięć między Wami, bo pewnie jesteście dobrymi forumowymi znajomymi, a jakiś zgrzyt tu widzę wystąpił.

Czy jestem jakimś szczególnie trudnym przypadkiem? Nie wiem, ucze się staram się być samodzielny w poszukiwaniach, wyszukiwarkę w genealogach załapałem wytłumaczyliście mi co i jak i te ostatnie akty znajdowałem sam i wrzucałem linki więc coś tam się nauczyłem, innych wyszukiwarek nie znałem bo i skąd miałbym je znać, podaliście mi tam wyżej parę nazw, ok spróbuję sam nauczyć się z nich korzystać i coś znaleźć, chociaż z lubgens mi się średnio udaje ale będę próbował.

Zaczynając przygodę z forum nie wiedziałem nawet co to metryka, co to akt, co to alegata itp teraz jak wiecie nie jest mi to obce i z tej wyszukiwarki na genetyka potrafiłem sobie sam wyszukać już sporo, reszta to już wyższa szkoła jazdy, no ale będę próbował.

Bardzo mi przykro, że mój temat zszedł na taki kierunek, nie pozostaje mi nic innego jak poprosić Was byście zmienili swoje zdanie i w wolnym czasie gdy nie będziecie mieli nic ważniejszego do roboty zaglądnęli tu i podpowiedzieli mi coś lub ocenili to co samodzielnie będę próbował tu szukać.

Teraz mam skomplikowane poszukiwania:

- Szymanowscy na lubgens
-Sajnasowie na Szwa familysearch
-Benrotowie i Kalszowie/Kalazowie zapewne również na Szwa familysearch
-Rychterowie i Blumen (o ile to "Maryanny z Blumen" to było nazwisko a nie nazwa miejscowości) tu też będę próbował na Szwa familysearch

Ehh nie wiem co dalej napisać, nie wiem dokładnie o co poszło ale nie tak to sobie wszystko wyobrażałem.

Tak pięknie wszystko szło do przodu, te Wasze wspólne snucie teorii o Helenie Sajnas, Rychterze czy Nowakowskim heh tyle osób się udzielało, każdy dodawał coś od siebie i udało nam się wiele wyszukać i wysnuć prawdopodobnych historii ehh szkoda tego wszystkiego.

Dziękuję bardzo za dotychczasową pomoc wszystkim zaangażowanym w wątek, liczę, że nie zostaję jednak sam.

--------------------

PS. Uwierzcie, że ten wątek nie poszedł na marne, wielu ludzi zaczynających swoją przygodę z genealogią ma w tym temacie taki jakby "samouczek" (którego moim zdaniem właśnie brakuje na tym forum) jak postępować krok po kroku korzystając z wyszukiwarki na genetyce.

Nawet kilka osób pisało w moim temacie, że kierowane do mnie nauki i podpowiedzi im również się przydały i ruszyły ze swoimi poszukiwaniami ponownie.
VILLA_POPŁAWY

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: VILLA_POPŁAWY »

ciesz się, że możesz tyle odszukać poprzez sam internet
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

Post autor: Grazyna_Gabi »

Mateusz,
Te miejscowosci moga Tobie pomoc w poszukiwaniach:Ludwigshöhe
i wikipedia ale wersja niemiecka.
https://de.wikipedia.org/wiki/Ludwigsh%C3%B6he
szczegolnie ten fragment:
"Ludwigshöhe ist ein vergleichsweise junger Ort, geht aber auf das merowingische Rudelsheim zurück.
Ein Dammbruch im Jahr 1819 veranlasste die Bewohner Rudelsheims auf einen nahegelegenen Hügel umzusiedeln."
moze jeszcze - Guntersblum.
https://de.wikipedia.org/wiki/Guntersblum

Pozdrawiam
Grazyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”