"Odcyfrowanie" metryki po polsku (cz.1)

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Barbara_Lendzion

Sympatyk
Adept

Post autor: Barbara_Lendzion »

167/1857 Warta Wilhelm Keller akt zgonu 16 grudnia 1857
zgłasza Jan Zybler kominiarz szwagier zmarłego i Jakub Pumowski organista ,że 14.12.1857 r o godz.7 rano zmarł w Warcie tamże zamieszkały Wilhelm Keller bednarz lat 67 ,urodzony w mieście Rawiczu w Wielkim Księstwie Poznańskim syn Beniamina i Anny niewiadomej z nazwiska z domu pończoszników.Zostawił żonę Emilię z Bekierów ? w Warcie
Pozdrawiam Barbara
-------------------------------------------------------
Poszukuję: Włocławek - Wilczyńscy,Kulińscy Kowal - Cytaccy ,Baruchowo i okolice: Lewandowscy, Gizińscy,Prusy i Mazowsze - Lendzion
Rotmistrz44

Sympatyk

Post autor: Rotmistrz44 »

Dziękuje pięknie :)

Aczkolwiek, w związku tym, nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie:

http://oi67.tinypic.com/30vyooh.jpg

Czy ja dobrze widzę, że w 16 linijce po prawej stronie piszę, że Wilhelm był synem Bogumiła i Rozalii? bo teraz to już całkiem skołowany jestem :o

Tak czy siak dziękuje za pomoc :)

Pozdrawiam
Marcin
Awatar użytkownika
Barbara_Lendzion

Sympatyk
Adept

Post autor: Barbara_Lendzion »

No tak pisze. Warto poszukać aktu urodzenia-to jest podstawa. Przy zgonie zgłaszający wszystko wiedzieli ? W wielu przypadkach nie. Lepiej szukać wg. danych z aktu ślubu. Alegat nie ma ? W tym akcie ślubu pisze,że był wdowcem.Ja bym jeszcze poszukała tego ślubu pierwszego.
Pozdrawiam Barbara
-------------------------------------------------------
Poszukuję: Włocławek - Wilczyńscy,Kulińscy Kowal - Cytaccy ,Baruchowo i okolice: Lewandowscy, Gizińscy,Prusy i Mazowsze - Lendzion
Rotmistrz44

Sympatyk

Post autor: Rotmistrz44 »

Alegat brak, a przynajmniej do nich nie dotarłem, aktów urodzenia z tego rejonu z tego roku też nie udało mi się zdobyć, aczkolwiek faktycznie chyba pójdę tropem, poprzedniego małżeństwa, jeszcze raz dziękuję

moderacja (elgra)
Zgodnie z regulaminem i przyjętym zwyczajem prosimy o podpisywanie swoich postów przynajmniej imieniem.
Jeżeli każdorazowe podpisywanie postów jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis, który będzie widoczny pod każdym wysłanym postem.
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopi ... rt-0.phtml
felitix

Sympatyk

odczyt aktu urodzenia

Post autor: felitix »

Witam serdecznie,

Czy moglabym prosic o pomoc w odczycie aktu urodzenia Agnieszki Karwowskiej, ur 1836 (nr 20)

https://szukajwarchiwach.pl/35/1938/0/2 ... 4vKfa38kYw

Z gory bardzo dziekuje,
Ania Feliszek
mmoonniiaa

Sympatyk
Ekspert

odczyt aktu urodzenia

Post autor: mmoonniiaa »

Trzebieszów, 22.01.1836
akuszerka: Barbara Wolińska, 52
świadkowie: Karol Moskwiak, 70, Kazimierz Owczarski, 60
dziecko: Agnieszka, urodzona w Trzebieszowie dnia dzisiejszego o godzinie 4 po północy z Józefy Karwowskiej, wolnej, lat 22 mającej, szlachcianki
chrzestni: Andrzej Ganiarzewski? i Barbara Wolińska

Pozdrawiam,
Monika
felitix

Sympatyk

odczyt aktu urodzenia

Post autor: felitix »

bardzo dziekuje za pomoc!!!!
Serdecznie pozdrawiam,
Ania Feliszek
mateusztbg

Sympatyk

odczyt aktu urodzenia

Post autor: mateusztbg »

Witam

Bardzo proszę o odczytanie akt ślubu Jan Wrzochol oraz Maryanna Benrot rok 1824 akt 28

http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,103807,69

Akt dla mnie nie czytelny poza pojedynczymi słówkami, więc bardzo proszę o przepisanie. pozdr
Janiszewska_Janka

Sympatyk
Adept

Re: odczyt aktu urodzenia

Post autor: Janiszewska_Janka »

mateusztbg pisze:Witam

Bardzo proszę o odczytanie akt ślubu Jan Wrzochol oraz Maryanna Benrot rok 1824 akt 28

http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,103807,69

Akt dla mnie nie czytelny poza pojedynczymi słówkami, więc bardzo proszę o przepisanie. pozdr
Witaj Mateuszu,

Po poprawieniu jakości tak to odczytałam, ale tej nazwy ich wsi nie jestem pewna i lepiej podawaj także nazwę wsi i parafii do linku skanu.

"Roku 1824 dnia 25 miesiaca lutego przed nami jak wyżej stawił się Jan Wrzochól lat 22 mający podług metryki z ksiąg kościoła parafialnego Soleckiego wyjętej w asystencji rodziców, ojca swego Macieja Wrzochola i Kunegundy z Włudarczyków dotąd przy rodzicach w Sadkowicach zamieszkały, tudzież panna Maryanna Benrot lat mająca 20 podług aktu znania w Sądzie Pokoju powiatu soleckiego sporządzonym tu pod ditto umieszczonego, w asystencji Ojca swgo Konrada Benrod i Magdaleny z Kalsiów ? matki swojej dotąd przy rodzicach w Kaciu ?zamieszkała. Strony stawające żądają abyśmy do ułożonego miedzy nimi obchodu małżeństwa przystąpili, którego zapowiedzi uczymione były przed drzwiami Domu naszego Gminnego to jest pierwsza dnia 8 miesiąca lutego druga dnia 15 miesiąca i roku bieżącego o godzinie 12 w południe. Gdy o żadnem tamowaniu rzeczonego małzeństwa uwiadomieni nie zostaliśmy a rodzice niniejszym na obchód małżeński zezwalają, przychylając się do żądania stron, po przeczytaniu wszystkich wyżej wspomnionych papierów i Działu szóstego w tytule ? Kodeksu Napoleona o małżeństwie, zapytaliśmy się przyszłego Małżonka i przyszłej małżonki czyli chcą połaczyć się z sobą związkiem małżeństwa, na co gdy każde z nich oddzielnie odpowiedziało iż taka ich jest wola ogłaszamy w imieniu prawa iż Jan Wrzochól i Maryanna Benrod są połączeni węzłem małżeńskim
czego akt spisaliśmy w przytomności Jędrzeja Więcława lat 41, Karola Kustry lat 51 Łukasza Batka lat 29 i Jędrzeja Kustry lat 32 liczących sobie, miejscowi włościanie na gospodarstwie osiadli w wsi Sadkowicach zamieszkali. Akt niniejszy po przeczytaniu onego stawajacym podpisaliśmy ile że świadkowie w akcie wyrażeni pisać nieumieją."
mateusztbg

Sympatyk

Re: odczyt aktu urodzenia

Post autor: mateusztbg »

Dziękuję Pani :)

Parafia to Solec nad Wisłą :)

Jeszcze bardzo bym prosił by rzucił ktoś okiem na Tłumaczenie Pani Janki, tam gdzie nie była pewna by ktoś jeszcze spróbował rozczytać.

pozdrawiam i dziękuje z góry
pczyszko

PROŚBA O POMOC W ODCZYTANIU AKTU ŚLUBU

Post autor: pczyszko »

Szanowni Państwo,

nie wiem czy dobrze trafiłem, ale bardzo proszę o pomoc. Po wielu latach poszukiwań udało mi się znaleźć dokumenty dotyczące mego pra pra pra dziadka. Mimo, że akt jest po polsku, mam problem z jego odczytaniem.

Chodzi o ślub Antoniego Czyszkowskiego i Franciszki Dybkowskiej

Tutaj link. Wpis pierwszy po lewej stronie, nr 4

https://szukajwarchiwach.pl/58/129/0/1/ ... YBA3GioEiA

Bardzo proszę o pomoc w dosłownym przetłumaczeniu tego dokumentu.
z góry dziękuję i pozdrawiam

Piotr Czyszkowski
Awatar użytkownika
Skiba_A

Sympatyk

Post autor: Skiba_A »

Witajcie,
czy ktoś pomógłby mi odczytać miejsce urodzenia przyszłego pana młodego?
Pozycja 25 Henryk Raulin http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,157145,55
Na kaligrafię to osoba z tej kancelarii nie chodziła :wink:
pozdrawiam,
Agnieszka
el_za

Sympatyk
Mistrz

Post autor: el_za »

Wg mnie zapisano NBrudno - czyli Nowe Bródno

Ela
Arek_Bereza