ż życia warszawskiej burżuazji

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Jako ciekawostkę w monotonii postów osób poszukujących skanów uznałem , że warto podzielić się (dla przejrzystości nieco zmodyfikowanym redakcyjnie) fragmentem wypisu z umowy przedślubnej zawartej w 1901 roku pomiędzy narzeczonymi pochodzącymi z warszawskich bogatych mieszczańskich rodzin. Fragment dotyczy tylko części nazwijmy to inwentarzowej ( w posagu było ponadto 10 tys rubli) jaki wnosiła do związku panna młoda. Moją szczególną nostalgię budzi nazewnictwo przedmiotów, które pamiętam jeszcze z dzieciństwa , choć nic mnie nie łączy z tą akurat rodzina ani w ogóle z mieszczaństwem, tym bardziej bogatym
Meble do salonu: 12 krzeseł , 2 kanapy, konsola , pianino, 2 dywany, 4 pary firanek, 8 portier, 4 rolety, kosze na kwiaty, słupy marmurowe, 2 wazony, 10 obrazów olejowych, 6 sztychów, zegar na konsoli
Meble do jadalnego: 18 krzeseł , kredens, stół, 3 portiery, 6 par firanek, 3 rolety, maszyna do szycia Singer, zegar grający, zwierzyna i ptactwo wypchane
Meble do sypialnego: 2 łózka , szafa oszklona, 2 szafy do ubrań, umywalka, 2 szafki nocne, toaleta , 3 portiery, 6 para firanek, 2 wazony, 2 figury pomalowane, 3 wałki, 3 rolety , 4 dywany
Meble do gabinetu: kasa żelazna, biurko mahoniowe, fotel biblioteka w 3 szafach, dywan, niedźwiedzia skóra, 2 portiery, 4 pary firanek, rozmaite przedmioty na biurko, 8 obrazów olejowych i sztychów, przybory myśliwskie fuzja, rewolwer, 2 lustra w buduarze, 2 lustra, dywan, 4 sztychy, 3 portiery, 6 par firanek, szkatułka grająca
Porcelana: serwis na 36 osób czyli razem 250 sztuk, srebro platerowane i biżuteria a mianowicie serwisu srebrnego na 24 osób , cukiernica, 2 talerze do ciasta ,łyżka wazowa, 36 łyżeczek małych.12 solniczek, 2 garnitury do octu i oliwy, 12 podstawek do noży , ??(nieczytelne) do wazy platerowanej, garnitur platerowany składający się z 12 łyżek, widelców i noży
Biżuteria: zegarek złoty damski z dewizka, 1 para dużych kolczyków brylantowych, 1 para małych kolczyków brylantowych, 8 pierścionków brylantowych, 4 bransolety z drogimi kamieniami, szpilka do ??(nieczytelne) , para kolczyków koralowych, zegarek męski srebrny, bransoletka damska i medalion damski z łańcuszkiem
Ubrania: 2 futra damskie z bobrowymi kołnierzami
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

ano warto:)

10 000 rs to niemało, ale bardziej robi wrażenie ta sypialnia z czterema dywanami, no i w posagu - znaczy się odrębny /kobiecy: fuzja i rewolwer!
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Rychter_Ida

Sympatyk

Post autor: Rychter_Ida »

Witam
Czciałabym dowiedzieć się czy jest napisane kto płacił za ww inwentarz.
Pozdrawiam Barbara
Barbara
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Jeśli dobrze rozumiem pytanie to w tym przypadku nie ma mowy o płatności. W kontrakcie jest natomiast zapis „że majątek jaki obecnie jej własność stanowi , a w myśl poprzedniego postanowienia (punkt 1 kontraktu- dotyczący najogólniej już wspólnoty małżeńskiej - przyp jj ) obojga narzeczonych także i w przyszłości za jej wyłączna osobista własność uważany być winien”
I dalej następuje przywołana wyliczanka.
Zatem posag narzeczonej na wszelki wypadek- z życiowej ostrożności – przez nią był zabezpieczony.
Rychter_Ida

Sympatyk

Post autor: Rychter_Ida »

Czyli 10 000 rs to wartość tych wyliczonych przedmiotów a nie dodatkowo gotówki ?
Barbara
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Nie. Była to oddzielna pozycja "dodatkowa gotówka" ale także wpisana w kontrakcie jako osobista własność narzeczonej objęta tym samym zapisem co wymienione przedmioty.
Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bea »

Fajny posag.

Ale ja musiałam sobie sprawdzić co to są portiery, bo jakoś nie skojarzyło mi się z początku z zasłonami :wink:

Maszyna do szycia Singer i rewolwer - to moje typy !
Beata

mapki parafii warszawskich w latach 1826-1939: link
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaNJ »

Też mi się podoba taki posag :D , ja bym się zadowoliła 1/3 tego.
Podejrzewam ,że to co opisane jako nieczytelne to : podstawka do wazy... i szpilka do kapelusza.
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 10 times

Post autor: Krystyna.waw »

30 krzeseł plus kanapy i serwis na 36 osób - dokładnie wyliczyli, żeby dla wszystkich starczyło ;)
Ani jednego krzesła, fotela w sypialni?
Ani słowa o wyposażeniu kuchni, nic o kołdrach, pościeli - czyli paniska pełną gębą.
Dzięki Jurku za fajny temat.
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bea »

i 1 solniczka na 3 osoby :wink:
Beata

mapki parafii warszawskich w latach 1826-1939: link
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”