Włocławek-szukam przodków

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

anna_griegel

Sympatyk

Włocławek-szukam przodków

Post autor: anna_griegel »

Czy będzie może ktoś z Państwa w tym roku w Archiwum we Włocławku ?Sama mieszkam daleko na zachód od Włocławka(w Niemczech)i nie mam niestety możliwości tam pojechać ani załatwić tego na odległość.Bardzo chciałabym się dowiedzieć czegoś o przodkach mojej ukochanej śp.Babci,która tam się urodziła.Mam imiona i nazwiska oraz daty urodzenia rodzicow i dziadkow Babci.Jesli ktos zechciałby mi pomóc, będę bardzo wdzięczna za każdą pomoc.
anna_griegel

Sympatyk

Re: Włocławek-szukam przodków

ochociński_krzysztof pisze:sprawdzałaś na www.genealogiawarchiwach
Tak,ale chyba coś nie umiem używać tej strony bo nie mogę tam znaleźć po nazwisku.
Ostatnio zmieniony pt 16 lis 2018, 23:40 przez anna_griegel, łącznie zmieniany 1 raz.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

A co Cię interesuje?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
anna_griegel

Sympatyk

zobaczyć akty urodzenia moich przodków.Tutaj np.w geneszukacz znalazłam pradziadka i jego brata,ale chciałabym poznać jego dokładna datę urodzenia i nazwisko panieńskie matki.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

geneszukacz jest wyszukiwarką - znajduje rekordy w różnych bazach, w tym:
- w księgach meldunkowych
- w bazie indeksów ksiąg chrztów, urodzeń, małżeństw, zgonów

To co znalazłaś dzięki geneszukaczowi na 99% możesz:
- odnaleźć w genetece, meldunkowe.genealodzy.pl, metryki.genealodzy.pl (indeksy)
- w dużej mierze (ale nie 99%:) odnaleźć w metryki.genealodzy.pl, szukajwarchiwach.pl, poczekalnia.genealodzy.pl, meldunkowe.genealodzy.pl (KOPIE aktów, bez logowania, rejestracji za darmoi)
- praktycznie zawsze - zamówić skan w archiwum (odpłatnie)

również z Niemiec, on-line, bez wychodzenia z domu
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Barbara_Lendzion

Sympatyk
Adept

Post autor: Barbara_Lendzion »

anna_griegel pisze:zobaczyć akty urodzenia moich przodków.Tutaj np.w geneszukacz znalazłam pradziadka i jego brata,ale chciałabym poznać jego dokładna datę urodzenia i nazwisko panieńskie matki.
Podaj więcej szczegółów. Nazwiska, rok i jeszcze co znalazłaś, numery akt itp.
Pozdrawiam Barbara
-------------------------------------------------------
Poszukuję: Włocławek - Wilczyńscy,Kulińscy Kowal - Cytaccy ,Baruchowo i okolice: Lewandowscy, Gizińscy,Prusy i Mazowsze - Lendzion
anna_griegel

Sympatyk

Sroczyński_Włodzimierz pisze:geneszukacz jest wyszukiwarką - znajduje rekordy w różnych bazach, w tym:
- w księgach meldunkowych
- w bazie indeksów ksiąg chrztów, urodzeń, małżeństw, zgonów

To co znalazłaś dzięki geneszukaczowi na 99% możesz:
- odnaleźć w genetece, meldunkowe.genealodzy.pl, metryki.genealodzy.pl (indeksy)
- w dużej mierze (ale nie 99%:) odnaleźć w metryki.genealodzy.pl, szukajwarchiwach.pl, poczekalnia.genealodzy.pl, meldunkowe.genealodzy.pl (KOPIE aktów, bez logowania, rejestracji za darmoi)
- praktycznie zawsze - zamówić skan w archiwum (odpłatnie)

również z Niemiec, on-line, bez wychodzenia z domu
Dziękuję Panu bardzo za rady,postaram się jeszcze raz przeszukać te źródła.Przepraszam,mialam na myśli geneteke,nie geneszukacz.Przegladalam szukajwarchiwach.pl i w np.województwie lubelskim znalazłam bardzo dużo interesujących mnie skanów online ,ale Włocławek niestety nic online nie ma.Inne linki muszę faktycznie przeszukać, może tam coś znajdę.Jeszcze raz dziękuję za linki.
Wiem, że w archiwum można zamówić skan,ale ja niestety nie mam teraz pieniędzy na opłaty dla archiwum a przelewy poza Niemcy z mojego konta są zbyt drogie, więc to odpada tak samo jak wycieczka do Włocławka.Dziekuje i pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaNJ »

Aniu,
jesteś pewna ,że na tej stronie nie ma nic dla Ciebie ?
https://www.genealogiawarchiwach.pl/#qu ... uery.query
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
anna_griegel

Sympatyk

Barbara_Lendzion pisze:
anna_griegel pisze:zobaczyć akty urodzenia moich przodków.Tutaj np.w geneszukacz znalazłam pradziadka i jego brata,ale chciałabym poznać jego dokładna datę urodzenia i nazwisko panieńskie matki.
Podaj więcej szczegółów. Nazwiska, rok i jeszcze co znalazłaś, numery akt itp.
Niestety,nie mogę publicznie podać pewnych nazwisk i danych,ale gdyby ktoś chciał mi pomóc, chętnie podam w prywatnej wiadomości.W 1 przypadku np.ktos zupełnie inny jest moim biologicznym prapradziadkiem a ktoś inny figuruje w papierach(znam imiona i nazwiska obu), więc o takich sprawach publicznie nie chciałabym pisać,bo nigdy nie wiadomo kto wejdzie na daną stronę i przeczyta(szczególnie niepożądani są wtedy dalsi krewni czy znajomi).
Mogę wspomnieć o dalszym krewnym,z którym nikt mnie nie kojarzy ,a chętnie dowiem się więcej jest :
-Władyslaw Pudłowski i jego żona Anna,z okolic Włocławka po ślubie Włocławek,jego żona żyła w latach ok.1860-1939,on ok.1860-ok.1918/1919 mieli prawdopodobnie córkę Kazimierę urodzoną w 1907 we Włocławku.
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaNJ »

Kazimiera Pudłowska urodzona we Włocławku w 1907 roku (nr.metryki 459) jest córką Romana i Marianny z domu Kaszybskiej
https://www.genealogiawarchiwach.pl/#qu ... uery.query
pozdrawiam monika
anna_griegel

Sympatyk

W takim razie faktycznie muszę się lepiej zapoznać z tą stroną.Niestety,Kazimiera to nie jest moja rodzina,ale ja szukam jeszcze pudłowskich urodzonych w 1900 we Włocławku-moze ona jest ich kuzynką.Przejrze sobie księgę urodzeń z 1900 wtedy na pewno znajde.dziękuję bardzo za link i informacje.Chyba nie doceniłam tej strony.
Awatar użytkownika
Barbara_Lendzion

Sympatyk
Adept

Post autor: Barbara_Lendzion »

Tak jak Ci radzi Włodzimierz i Monika zajrzyj do meldunkowych.Są tam księgi meldunkowe do 1931 roku nie tylko z Włocławka ale i z powiatu włocławskiego i lipnowskiego.Wpisane są całe rodziny z podanymi rodzicami ,datami i miejscami urodzeń, w metrykach znajdziesz jeśli rodzina była wyznania innego wyznania niż rz.kat. akty stanu cywilnego z różnych lat i miejscowości,też z Włocławka.Na www.genealogiawarchiwach.pl są skany aktów stanu cywilnego z kujawsko-pomorskiego.Na Portaku Rodziny Szpejenkowskich są indeksy.Jest wiele źródeł.na www.szukajwarchiwach.pl nie są dostępne księgi włocławskie.
Pozdrawiam Barbara
-------------------------------------------------------
Poszukuję: Włocławek - Wilczyńscy,Kulińscy Kowal - Cytaccy ,Baruchowo i okolice: Lewandowscy, Gizińscy,Prusy i Mazowsze - Lendzion
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”