Pochodzenie nazwisk (cz.7)
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Bialas_Malgorzata

Milanowicz
Justyna (1), Marianna (1), Szymon (1), są u Marka Minakowskiego - niestety nie wiadomo skąd pochodzą
pozdrawiam
Małgorzata
pozdrawiam
Małgorzata
Milanowicz, Piszczac
Dziękuję Wam za odzew, jednak w dalszym ciągu nic nie mam o genezie tych dwóch nazwisk. Być może ktoś odpowie.
Pozdrawiam
Józek
Pozdrawiam
Józek
-
Gawroński_Zbigniew

Milanowicz, Piszczac
Hipotezy:
Melanowicz. Jeśli jest to nazwisko kresowe to może pochodzić od imienia żeńskiego Melania. Kresy miały swą specyfikę nadawania dzieciom otczestw od imienia matki w sytuacji, kiedy ojciec dziecka wiele lat nie wracał ze służby wojskowej. Wygląda mi na to, że tu mamy taką sytuację.
Milanowicz. Analogicznie w odniesieniu do Kresów, ale od imienia męskiego „białoruskiego”: Miłan.
Piszczac to odrodzeniowy piszac/piszczac = pisarz, posiadający umiejętność pisania i czytania, albo w co wątpię: obsługujący "piszczal" = rodzaj ówczesnej rusznicy albo małego działka. Rosjanie nazwiska typu Piszczac/Piszczyc/Piszczic wywodzą jako toponimiczne nazwiska żydowskie, od miejscowości o podstawie: Piszcz/Piszczi/Piszcza, albo również jednoznacznie od pisarza.
Pierwsze dwa za portalem: ufolog.ru. Ostatnie za „słownikiem polszczyzny 16 wieku”.
Melanowicz. Jeśli jest to nazwisko kresowe to może pochodzić od imienia żeńskiego Melania. Kresy miały swą specyfikę nadawania dzieciom otczestw od imienia matki w sytuacji, kiedy ojciec dziecka wiele lat nie wracał ze służby wojskowej. Wygląda mi na to, że tu mamy taką sytuację.
Milanowicz. Analogicznie w odniesieniu do Kresów, ale od imienia męskiego „białoruskiego”: Miłan.
Piszczac to odrodzeniowy piszac/piszczac = pisarz, posiadający umiejętność pisania i czytania, albo w co wątpię: obsługujący "piszczal" = rodzaj ówczesnej rusznicy albo małego działka. Rosjanie nazwiska typu Piszczac/Piszczyc/Piszczic wywodzą jako toponimiczne nazwiska żydowskie, od miejscowości o podstawie: Piszcz/Piszczi/Piszcza, albo również jednoznacznie od pisarza.
Pierwsze dwa za portalem: ufolog.ru. Ostatnie za „słownikiem polszczyzny 16 wieku”.
Zbigniew
Milanowicz, Piszczac
Dziękuję bardzo. Myślę, że to trochę wyjaśnia mój problem z tymi nazwiskami.
Pozdrawiam serdecznie
Józek
Pozdrawiam serdecznie
Józek
-
lukasz.hyrchel

Witam serdecznie,
zajmuję się linia rodową mojej mamy i mam tam nazwisko dziadka Skalniak i babci Gardoń - rzecz dzieje się w parafii Piwniczna-Zdrój.
Ze skanów metryk wynika, że Gardoniów jest pełno, w każdym roku co chwilę pojawia się to nazwisko. Skalniaków za to jest bardzo mało. Najstarszy przodek z Gardoniów urodził się około 1708 roku w Piwnicznej, jak wynika z aktu zgonu. Podczas tworzenia drzewa dla Skalniaków, w pewnym momencie w akcie ślubu był dopisek, że Pan młody pochodzi z Mniszka nad Popradem, czyli ze Słowackiej wioski oddalonej o kilka kilometrów od Piwnicznej, po drugiej stronie Popradu. Na Familysearch dla Mniszka są skany, ale dostępna jest tylko "lupa" więc nie wiem dokładnie co jest napisane w akcie najstarszego Skalniaka urodzonego około 1780 roku - ale udało się połączyć osoby z Piwnicznej i Mniszka.
Dziadek mówił mi, że Gardonie pochodzą od Tatarów - że jego siostry wnuki chodzili za tym, robili swoje badania genealogiczne i doszli do takich wniosków - pamięta, że bracia jego mamy to byli 2 metrowe potężne chłopy - czekam na kontakt ze strony tych wnuków.
W geneszukaczu brak Gardoniów i Skalniaków z tamtych okolic.
Proszę o jakieś informacje co do pochodzenia tych dwóch nazwisk.
Pozdrawiam,
Łukasz Hyrchel
zajmuję się linia rodową mojej mamy i mam tam nazwisko dziadka Skalniak i babci Gardoń - rzecz dzieje się w parafii Piwniczna-Zdrój.
Ze skanów metryk wynika, że Gardoniów jest pełno, w każdym roku co chwilę pojawia się to nazwisko. Skalniaków za to jest bardzo mało. Najstarszy przodek z Gardoniów urodził się około 1708 roku w Piwnicznej, jak wynika z aktu zgonu. Podczas tworzenia drzewa dla Skalniaków, w pewnym momencie w akcie ślubu był dopisek, że Pan młody pochodzi z Mniszka nad Popradem, czyli ze Słowackiej wioski oddalonej o kilka kilometrów od Piwnicznej, po drugiej stronie Popradu. Na Familysearch dla Mniszka są skany, ale dostępna jest tylko "lupa" więc nie wiem dokładnie co jest napisane w akcie najstarszego Skalniaka urodzonego około 1780 roku - ale udało się połączyć osoby z Piwnicznej i Mniszka.
Dziadek mówił mi, że Gardonie pochodzą od Tatarów - że jego siostry wnuki chodzili za tym, robili swoje badania genealogiczne i doszli do takich wniosków - pamięta, że bracia jego mamy to byli 2 metrowe potężne chłopy - czekam na kontakt ze strony tych wnuków.
W geneszukaczu brak Gardoniów i Skalniaków z tamtych okolic.
Proszę o jakieś informacje co do pochodzenia tych dwóch nazwisk.
Pozdrawiam,
Łukasz Hyrchel
-
Gawroński_Zbigniew

A dlaczego Gardoniów nie wywieść od najmniej 20 imion męskich typu Griedbor, Hordebor Gridbor, Gordebor, Gradiebor, Horodiebor - które wszystkie terytorialnie pochodzą z mniej więcej Słowacji? Co ciekawe wszystkie mniej więcej znaczą tyle co "kawał bitnego chłopa".
Ot taka hipoteza.
Powyższe za: "Славянский именослов". Морошкин М.
Powyższe za: "Славянский именослов". Морошкин М.
Zbigniew
-
Osiadacz_Justyna
-
Wladyslaw_Moskal

Pochodzenie nazwisk Gardoń i Skalniak.
Druga, galijsko-slowianska wersja pochodzenia nazwisk.
Nazwisko Gardoń.
Jesli wybierzesz w Google-Tlumaczu jezyk Scots-Gaelic [Szkoco-Galijski] i wpiszesz gard, tlumacz w j. polskim poda; "strażnik".
Skoro w Czechach i Slowacji mieli swoje siedziby Celtowie=Galowie, to przechodzili czesto calymi rodami na ziemie obecnej Polski juz od IV wieku przed narodzeniem Chrystusa i mieszali sie z rodzima, slowianska ludnoscia.
Stad masz juz slowianskie nazwisko pradziadow Gardoń, ktore moze takze byc skrocona wersja celtycko-slowianskiego, dwuczlonowego imienienia Gardomir, czyli "straznik pokoju/spokoju".
http://nlp.actaforte.pl:8080/Nomina/Ndi ... ardo%C5%84
Nazwisko Skalniak.
Oczywiste, ze nazwisko pochodzi od "skała" w znaczeniu - Skalniak to mieszkajacy wsrod skał lub twardy .. jak skała [dawne nazwanie .. górala ?];
http://nlp.actaforte.pl:8080/Nomina/Ndi ... o=skalniak
Chyba bardziej popularnym nazwiskiem na Slowacji jest nazwisko Skalnik.
Ale nazwiska Skalniak i Skalnik moga byc obocznymi formami celtycko-slowianskiego nazwania/nazwiska Skalny, wystepujacego takze w Polsce;
https://forebears.io/surnames/skalny
Pozdrawiam - Wladyslaw
Nazwisko Gardoń.
Jesli wybierzesz w Google-Tlumaczu jezyk Scots-Gaelic [Szkoco-Galijski] i wpiszesz gard, tlumacz w j. polskim poda; "strażnik".
Skoro w Czechach i Slowacji mieli swoje siedziby Celtowie=Galowie, to przechodzili czesto calymi rodami na ziemie obecnej Polski juz od IV wieku przed narodzeniem Chrystusa i mieszali sie z rodzima, slowianska ludnoscia.
Stad masz juz slowianskie nazwisko pradziadow Gardoń, ktore moze takze byc skrocona wersja celtycko-slowianskiego, dwuczlonowego imienienia Gardomir, czyli "straznik pokoju/spokoju".
http://nlp.actaforte.pl:8080/Nomina/Ndi ... ardo%C5%84
Nazwisko Skalniak.
Oczywiste, ze nazwisko pochodzi od "skała" w znaczeniu - Skalniak to mieszkajacy wsrod skał lub twardy .. jak skała [dawne nazwanie .. górala ?];
http://nlp.actaforte.pl:8080/Nomina/Ndi ... o=skalniak
Chyba bardziej popularnym nazwiskiem na Slowacji jest nazwisko Skalnik.
Ale nazwiska Skalniak i Skalnik moga byc obocznymi formami celtycko-slowianskiego nazwania/nazwiska Skalny, wystepujacego takze w Polsce;
https://forebears.io/surnames/skalny
Pozdrawiam - Wladyslaw
-
Patrykmatal10

Pochodzenie nazwisk
Witam.Jestem zainteresowany pochodzeniem nazwiska Mataliński. Dodam ,że chodzi o rejon Mazowsza( w Genetece zdecydowanie najczęściej nazwisko występuję na tym terenie a i do dziś najwięcej Matalińskich mieszka własnie w Województwie Mazowieckim.Nie wiem czy to istotne ale nazwisko w metrykach pierwszy raz pojawia się w 1768 ,a przedstawiciele tego nazwiska w tym okresie najczęściej reprezentują mieszczaństwo( są rzemieślnikami).
Z góry dziękuje za pomoc.
Patryk
-
Wladyslaw_Moskal

Pochodzenie nazwiska Mataliński
Witam,Patrykmatal10 pisze:Witam.Jestem zainteresowany pochodzeniem nazwiska Mataliński. Dodam ,że chodzi o rejon Mazowsza( w Genetece zdecydowanie najczęściej nazwisko występuję na tym terenie a i do dziś najwięcej Matalińskich mieszka własnie w Województwie Mazowieckim.Nie wiem czy to istotne ale nazwisko w metrykach pierwszy raz pojawia się w 1768 ,a przedstawiciele tego nazwiska w tym okresie najczęściej reprezentują mieszczaństwo( są rzemieślnikami).
Mataliński, to bardzo rzadkie i lokalne nazwisko;
http://nlp.actaforte.pl:8080/Nomina/Ndi ... ki&join=on
To powoduje, ze czasem bardzo trudno ustalic pochodzenie nazwiska.
Jednak w przypadku Twojego nazwiska, nalezy sadzic, ze pochodzi od rzadkiego i lokalnego nazwiska Mata;
http://nlp.actaforte.pl:8080/Nomina/Ndi ... ta&join=on
Ale slowo "mata", kiedys moglo miec troche inne znaczenie niz dzisiaj.
Chyba to nie byla mata z gabki do cwiczen gimnastycznych, ale rodzaj plecionki z kawalkow tkaniny = dywanik, plecionka ze slomy do przykrywania czegos, plecionka z wikliny do okladania zagrod i.t.p.
Moze byc i inne znaczenie slowa "mata".
Pozdrawiam - Wladyslaw
-
Gawroński_Zbigniew

Pochodzenie nazwiska Mataliński
Mata to jednostka miary sypkiej, ale ile to było - słownik Taszyckiego milczy. Z kontekstów zdaniowych tam cytowanych wynika, że to ilość potrzeba na jeden placek.
Matanie wg "słownika polszczyzny 16 wieku" to oprócz potocznego znaczenia - kłamania, gmatwania to również umiejętność kwiecistej wypowiedzi.
Według często cytowanych przeze mnie źródeł rosyjskich jest około 20 nazwisk z podstawą Matał/Matal, z których wszystkie umieszczane są na Litwie/Białorusi. Rosjanie przypisują im 3 możliwe etymologie:
1.: dziad proszalny. ( бродяга; мошенник, плут) od białoruskiego: маталыга.
2.: przedchrześcijańskie imię męskie Майтал - Majtał.
3.: żydowskie imię żeńskie: Mejtal = "kropla rosy".
Czy któreś jest śladem ku etymologii nazwiska - nie wiem.
Matanie wg "słownika polszczyzny 16 wieku" to oprócz potocznego znaczenia - kłamania, gmatwania to również umiejętność kwiecistej wypowiedzi.
Według często cytowanych przeze mnie źródeł rosyjskich jest około 20 nazwisk z podstawą Matał/Matal, z których wszystkie umieszczane są na Litwie/Białorusi. Rosjanie przypisują im 3 możliwe etymologie:
1.: dziad proszalny. ( бродяга; мошенник, плут) od białoruskiego: маталыга.
2.: przedchrześcijańskie imię męskie Майтал - Majtał.
3.: żydowskie imię żeńskie: Mejtal = "kropla rosy".
Czy któreś jest śladem ku etymologii nazwiska - nie wiem.
Zbigniew
-
Patrykmatal10

Re: Pochodzenie nazwiska Mataliński
Wladyslaw_Moskal pisze:Witam,Patrykmatal10 pisze:Witam.Jestem zainteresowany pochodzeniem nazwiska Mataliński. Dodam ,że chodzi o rejon Mazowsza( w Genetece zdecydowanie najczęściej nazwisko występuję na tym terenie a i do dziś najwięcej Matalińskich mieszka własnie w Województwie Mazowieckim.Nie wiem czy to istotne ale nazwisko w metrykach pierwszy raz pojawia się w 1768 ,a przedstawiciele tego nazwiska w tym okresie najczęściej reprezentują mieszczaństwo( są rzemieślnikami).
Mataliński, to bardzo rzadkie i lokalne nazwisko;
http://nlp.actaforte.pl:8080/Nomina/Ndi ... ki&join=on
To powoduje, ze czasem bardzo trudno ustalic pochodzenie nazwiska.
Jednak w przypadku Twojego nazwiska, nalezy sadzic, ze pochodzi od rzadkiego i lokalnego nazwiska Mata;
http://nlp.actaforte.pl:8080/Nomina/Ndi ... ta&join=on
Ale slowo "mata", kiedys moglo miec troche inne znaczenie niz dzisiaj.
Chyba to nie byla mata z gabki do cwiczen gimnastycznych, ale rodzaj plecionki z kawalkow tkaniny = dywanik, plecionka ze slomy do przykrywania czegos, plecionka z wikliny do okladania zagrod i.t.p.
Moze byc i inne znaczenie slowa "mata".
Pozdrawiam - Wladyslaw
Bardzo dziękuje za analizę, Mój przodek Franciszek(1768-1807) był krawcem „ Majster kunsztu krawieckiego ” a jego dzieci i wnukowie aż do XX wieku w większości wykonywali zawód szewca . Myślisz,że może być to powiązane z tymi plecionkami kawałków tkaniny? Korzystając z Twojego doświadczenia w tym temacie chciałbym zapytać od jakiego czasu ,oczywiście w przybliżeniu ,mieszczanie ( chodzi tu o małe miasto w powiecie Płockim na Mazowszu) zaczęli używać nazwisk?
Pozdawiam
Patryk
-
Wladyslaw_Moskal

Bardzo dziękuje za analizę, Mój przodek Franciszek(1768-1807) był krawcem „ Majster kunsztu krawieckiego ” a jego dzieci i wnukowie aż do XX wieku w większości wykonywali zawód szewca . Myślisz,że może być to powiązane z tymi plecionkami kawałków tkaniny? Korzystając z Twojego doświadczenia w tym temacie chciałbym zapytać od jakiego czasu ,oczywiście w przybliżeniu ,mieszczanie ( chodzi tu o małe miasto w powiecie Płockim na Mazowszu) zaczęli używać nazwisk?
Pozdawiam[/quote]
Patryk,
gratuluje przodka o wysokim statucie spolecznym - byl mistrzem, czyli najwazniejsza osoba w miejskim cechu krawcow. O cechach szerzej jest tutaj;
https://pl.wikisource.org/wiki/Encyklop ... lska/Cechy
Wiekszosc danych metrykalnych w Polsce zaczyna sie od I Zaboru, bo zaborcom byly potrzebne informacje o ... zolnierzach i tak tez bylo na Mazowszu.
Genealodzy korzystaja nie tylko z danych metrykalnych, w Twoim wypadku mogly zachowac sie ksiegi cechu. Chyba od XV wieku cechy mogly prowadzic roczne ksiegi z zapisami nazwisk mistrzow, czeladnikow, i.t.d..
Na poczatku lat 50 -tych, bylem w zakladzie krawiecko-tkackim, gdzie krawiec cial z roznych materialow paski, odpowiednio je dobieral i na warsztacie tkackim robil kolorowe "chodniki" na podlogi i maty na lozka. Bylo to dla niego wazne zrodlo dochodow.
Z tego powodu zrobilem wpis, nie wiedzac o Twoim "mistrzu krawieckim".
Pozdrawiam - Wladyslaw
Pozdawiam[/quote]
Patryk,
gratuluje przodka o wysokim statucie spolecznym - byl mistrzem, czyli najwazniejsza osoba w miejskim cechu krawcow. O cechach szerzej jest tutaj;
Wiekszosc danych metrykalnych w Polsce zaczyna sie od I Zaboru, bo zaborcom byly potrzebne informacje o ... zolnierzach i tak tez bylo na Mazowszu.
Genealodzy korzystaja nie tylko z danych metrykalnych, w Twoim wypadku mogly zachowac sie ksiegi cechu. Chyba od XV wieku cechy mogly prowadzic roczne ksiegi z zapisami nazwisk mistrzow, czeladnikow, i.t.d..
Na poczatku lat 50 -tych, bylem w zakladzie krawiecko-tkackim, gdzie krawiec cial z roznych materialow paski, odpowiednio je dobieral i na warsztacie tkackim robil kolorowe "chodniki" na podlogi i maty na lozka. Bylo to dla niego wazne zrodlo dochodow.
Pozdrawiam - Wladyslaw
-
Patrykmatal10

Patryk,Wladyslaw_Moskal pisze:Bardzo dziękuje za analizę, Mój przodek Franciszek(1768-1807) był krawcem „ Majster kunsztu krawieckiego ” a jego dzieci i wnukowie aż do XX wieku w większości wykonywali zawód szewca . Myślisz,że może być to powiązane z tymi plecionkami kawałków tkaniny? Korzystając z Twojego doświadczenia w tym temacie chciałbym zapytać od jakiego czasu ,oczywiście w przybliżeniu ,mieszczanie ( chodzi tu o małe miasto w powiecie Płockim na Mazowszu) zaczęli używać nazwisk?
Pozdawiam
Pozdrawiam - Wladyslaw[/quote]
Dziękuje bardzo za wpis i korzystając z okazji chciałbym zapytać również Ciebie od kiedy mieszczanie z Mazowsza, miej więcej zaczęli używać nazwisk? O ostatnim moim przodku,którego udało mi się znaleźć w metrykach wiem tyle ,że ma na imię Waleryn i ożenił się w 1768 roku, jednak nie mogę znaleźć jego aktu urodzenia . Jak myślisz aktu powinienem poszukać w innych parafiach czy raczej Waleryn jest pierwszym , którego zaczęto nazywać Mataliński?
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony czw 15 lis 2018, 14:10 przez Patrykmatal10, łącznie zmieniany 1 raz.
Patryk
Witam,
Jestem zainteresowany pochodzeniem nazwiska Siewert lub Zywert. Mój najdalszy przodek dotąd odnaleziony - Bartłomiej, mieszkał w Serocku był młynarzem, urodzony w roku około 1769.
Pozdrawiam Krzysztof.
Jestem zainteresowany pochodzeniem nazwiska Siewert lub Zywert. Mój najdalszy przodek dotąd odnaleziony - Bartłomiej, mieszkał w Serocku był młynarzem, urodzony w roku około 1769.
Pozdrawiam Krzysztof.