Witam,
Jak głosi rodzinna tradycja moja praprababka urodziła się w maju 1886 w Łysołajach par. Biskupice. Szukałem dokładnie, ale jedyną osobą o zbliżonych inicjałach jest Aniela , a moja prapra babka nazywała się Anna Krzyżanowska z domu ... . No własnie z domu nie wiadomo. Jak narazie jest to Denisiuk/ Deniszewska/ Dereszewska/ Deniszczuk/ Dyeniszczuk. Chciałbym się dowiedzieć lub znaleźć jej akt chrztu lub ewentualnie akt ślubu z Janem Krzyżanowskim ur. 1872 Łopiennik pow. Krasnostawski. Chciałbym jeszcze dopowiedzieć, ( w razie czego), że brali ślub w zakresie 1900-1919 ( nie znam dokładnej daty). Poniżej dołączam znane mi akty:
Ślub jej rodziców Mikołaja i Heleny Piet Denisiuków w Lublinie (prawosł.) Przemienienia Pańskiego
https://szukajwarchiwach.pl/35/2250/0/1 ... sxej3Bu_sw
Zgon jej męża:
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... at=1835104
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Gdzie jedna Polka tam dziesięć nazwisk
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Maksymilian_Rzemiński

Gdzie jedna Polka tam dziesięć nazwisk
Maksiu,
Zapisz sobie dokładną datę urodzenia Anny Denisiuk (bo tak brzmi jej nazwisko w jej akcie urodzenia), a mianowicie 23 maja godz. 4 rano. Akt spisano z dużym opóźnieniem - tj. 24 lipca.
Powodzenia w nauce genealogii - samych szóstek życzę i wzorowego zachowania
Pozdrawiam
Janek
Zapisz sobie dokładną datę urodzenia Anny Denisiuk (bo tak brzmi jej nazwisko w jej akcie urodzenia), a mianowicie 23 maja godz. 4 rano. Akt spisano z dużym opóźnieniem - tj. 24 lipca.
Powodzenia w nauce genealogii - samych szóstek życzę i wzorowego zachowania
Pozdrawiam
Janek
-
sbasiacz

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 2 times
gdzie Polka
Jeżeli jej rodzice pobrali się w parafii prawosławnej, należy szukać jej aktu chrztu w takiej parafii.
Łatwo to zrobić używając mapy.lubgens.eu, zaznaczamy w polu wyboru parafie prawosławne i szukamy najbliższej miejscu urodzenia.Sprawdzamy co jest zindeksowane, jeżeli nie ma interesujących nas lat, wybieramy szwa i jesteśmy bezpośrednio w interesującej nas parafii a dalej to już chyba wiesz.
Ja znalazłam !( fajne są podpowiedzi zeleznego, można się sprawdzić, a to przyda się z pewnością w dalszych poszukiwaniach)
pozdrawiam
Basia S
Łatwo to zrobić używając mapy.lubgens.eu, zaznaczamy w polu wyboru parafie prawosławne i szukamy najbliższej miejscu urodzenia.Sprawdzamy co jest zindeksowane, jeżeli nie ma interesujących nas lat, wybieramy szwa i jesteśmy bezpośrednio w interesującej nas parafii a dalej to już chyba wiesz.
Ja znalazłam !( fajne są podpowiedzi zeleznego, można się sprawdzić, a to przyda się z pewnością w dalszych poszukiwaniach)
pozdrawiam
Basia S
-
Maksymilian_Rzemiński

gdzie Polka
Witam,
Czy duży problem sprawia napisanie parafii? Czy Janku wolisz się bawić w ciuciubabkę?
Zazwyczaj normalni ludzie piszą ta i ta parafia, ten i ten rok. A z takimi podpowiedziami to nie ruszam się z miejsca, z którego chciałem się ruszyć.
Ps. Tak przejrzałem okoliczne parafie prawosławne, i nie nie znalazłem.
Pozdrawiam
PPS. To ze jestem młodym genealogiem nie oznacza, że można ze mnie robić debila
Czy duży problem sprawia napisanie parafii? Czy Janku wolisz się bawić w ciuciubabkę?
Zazwyczaj normalni ludzie piszą ta i ta parafia, ten i ten rok. A z takimi podpowiedziami to nie ruszam się z miejsca, z którego chciałem się ruszyć.
Ps. Tak przejrzałem okoliczne parafie prawosławne, i nie nie znalazłem.
Pozdrawiam
PPS. To ze jestem młodym genealogiem nie oznacza, że można ze mnie robić debila
-
Maksymilian_Rzemiński