Witam, potrzebuję pomocy w odnalezieniu informacji o osobach obywatelstwa polskiego, którzy wracali z Rosji ( Piotrograd) do Polski w latach 1920-1936).Czy jest szansa na znalezienie takich dokumentów i gdzie szukać? Będę wdzięczna za każdą wskazówkę.
Marzena
Polacy powracający z Rosji
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Anna_Stańczak

Witam, Mam podobną sytuację.
Moja babcia Aniela Matysiak z domu Jędrzejewska, wracała z Rosji około 1920 wraz z mężem i dziećmi.
Przyjechali pociągiem ( wagonami towarowymi ) gdzieś do Zagłębia ( Sosnowiec, Myszków ? ).
Tam jakaś ekipa filmowa kręciła film dokumentalny o obywatelach polskich powracających z Rosji.
Babcia została tam wymieniona z nazwiska.
Ktoś z rodziny widział ten film w telewizji w latach 1980. Pewnie leży sobie gdzieś w archiwach telewizji.
Być może pokazano też innych. Jeszcze nie wiem jak odszukać ten film, ale pewnie go znajdę .
Zbyszek
Moja babcia Aniela Matysiak z domu Jędrzejewska, wracała z Rosji około 1920 wraz z mężem i dziećmi.
Przyjechali pociągiem ( wagonami towarowymi ) gdzieś do Zagłębia ( Sosnowiec, Myszków ? ).
Tam jakaś ekipa filmowa kręciła film dokumentalny o obywatelach polskich powracających z Rosji.
Babcia została tam wymieniona z nazwiska.
Ktoś z rodziny widział ten film w telewizji w latach 1980. Pewnie leży sobie gdzieś w archiwach telewizji.
Być może pokazano też innych. Jeszcze nie wiem jak odszukać ten film, ale pewnie go znajdę .
Zbyszek
Niesamowite. Nigdy nie słyszałam o tym filmie. Jeśli Pan go odnajdzie, a trzymam za to kciuki, bardzo proszę dać znać. A swoją drogą, jak odnaleźć dokumenty tych ludzi? I na jakich zasadach wracali?
Pozdrawiam
Marzena
Pozdrawiam
Marzena
- Krystyna.waw

- Podziękował: 6 times
Sporo o zasadach, organizacji pierwszej repatriacji (do roku 1924)
jest w pracy Cezarego Żołędowskiego dostępnej m.in. tutaj:
http://www.kbnm.pan.pl/index.php?option ... &Itemid=46
"Studia migracyjne" to spora baza wiedzy, warto obejrzeć spisy treści pozostałych numerów
jest w pracy Cezarego Żołędowskiego dostępnej m.in. tutaj:
http://www.kbnm.pan.pl/index.php?option ... &Itemid=46
"Studia migracyjne" to spora baza wiedzy, warto obejrzeć spisy treści pozostałych numerów
Ostatnio zmieniony ndz 18 lis 2018, 18:29 przez Krystyna.waw, łącznie zmieniany 1 raz.
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Świątkowscy
Szukam repatriantów z Petersburga [Piotrogrodu] o nazwiskach Świątkowiak, Świętkowiak, Świątkowski, Świętkowski.