Urzędnicy I. Rzeczypospolitej Spisy
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
cyganmokotow

Re: Urzędnicy województw kijowskiego i czernihowskiego
WitamWitam proszę o sprawdzenie nazwiska Smardzewski vel Smarzewski z ziemi płockiej. Jeden z mojej rodziny był burgrabia na zamku w Płocku.
Pozdrawiam Michal
Pozdrawiam Michal
-
Ł.A.Rynkowski

Przepraszam za czeski błąd, zgadza się.
Jeżeli jest to możliwe, to uprzejmie proszę o sprawdzenia, czy nie ma żadnego Prażmowskiego piastującego urzędu (np. podstolego) w ziemi podolskiej lub połockiej.
Dla uniknięcia omyłki poprawiłem swój oryginalny post powyżej.
Pozdrawiam serdecznie,
Łukasz Rynkowski
Jeżeli jest to możliwe, to uprzejmie proszę o sprawdzenia, czy nie ma żadnego Prażmowskiego piastującego urzędu (np. podstolego) w ziemi podolskiej lub połockiej.
Dla uniknięcia omyłki poprawiłem swój oryginalny post powyżej.
Pozdrawiam serdecznie,
Łukasz Rynkowski
pisarz skarbowy koronny
Witam !
Proszę o sprawdzenie nazwiska pisarza skarbowego koronnego z początku XVIII w. (1710) o zapisie Reincher/Reinecher lub podobnie.
Z tego samego aktu metrykalnego wynika, że w tym samym czasie (1710) podczaszym podolskim był niejaki Juszyński. Proszę także o sprawdzenie tego nazwiska.
Z góry dziękuję.
Michał (Badylarz)
Proszę o sprawdzenie nazwiska pisarza skarbowego koronnego z początku XVIII w. (1710) o zapisie Reincher/Reinecher lub podobnie.
Z tego samego aktu metrykalnego wynika, że w tym samym czasie (1710) podczaszym podolskim był niejaki Juszyński. Proszę także o sprawdzenie tego nazwiska.
Z góry dziękuję.
Michał (Badylarz)
- Myszor_Oskar

Województwa połockiego jeszcze nie opracowano. Nie opracowano także Mazowsza, a z tego co kojarzę Prażmowscy (h. Belina) stamtąd się wywodzą.Ł.A.Rynkowski pisze:Uprzejmie prosze o sprawdzenie nazwiska Prażmowski w ziemi połockiej oraz podolskiej. Poszukuje przodka pelniacego tam ponoc urzad podstolego.
Jedyne co znalazłem, to Wojciech Remigian Prażmowski - rozpoczął karierę jako podstoli bracławski. Ale tyle pewnie wiesz.
W spisach dla woj. podlaskiego i podolskiego żadnych Prażmowskich nie ma.
Powtarzam, niestety Mazowsza dotąd nie opracowano. Jest o tym mowa w pierwszym poście.cyganmokotow pisze:WitamWitam proszę o sprawdzenie nazwiska Smardzewski vel Smarzewski z ziemi płockiej. Jeden z mojej rodziny był burgrabia na zamku w Płocku.
Spisy niestety nie obejmują tego urzędu. To byli pomocnicy podskarbich. Dopiero w 1764 chyba na ich bazie wykształcił się wyższy urząd pisarzy wielkich (świeckich).Badylarz pisze:Proszę o sprawdzenie nazwiska pisarza skarbowego koronnego z początku XVIII w. (1710) o zapisie Reincher/Reinecher lub podobnie.
Wawrzyniec Juszyński, podczaszy kamieniecki (podolski) nom. 12.4.1700, wzm. jeszcze 9.2.1710.Badylarz pisze:Z tego samego aktu metrykalnego wynika, że w tym samym czasie (1710) podczaszym podolskim był niejaki Juszyński. Proszę także o sprawdzenie tego nazwiska.
-
Ł.A.Rynkowski

Bardzo uprzejmie dziękuję za sprawdzenie informacji w dostępnych spisach.
Pozdrawiam serdecznie,
Łukasz Rynkowski
Pozdrawiam serdecznie,
Łukasz Rynkowski
Witam !
Bo:
http://www.wilanow-palac.pl/pomocnicy_p ... owscy.html
Na pewno aparat skarbowy I RP istniał przed 1764 rokiem. 1710 rok to rok panowania Augusta II, więc możliwe, że niemieckie nazwisko pisarza wskazuje, że został mianowany przez króla Sasa.
Tak czy inaczej - szkoda, że nic na ten temat nie ma w opracowaniu.
Bardzo dziękuję.
Pozdrowienia
Michał (Badylarz)
To chyba tylko część prawdy.Badylarz napisał:Spisy niestety nie obejmują tego urzędu. To byli pomocnicy podskarbich. Dopiero w 1764 chyba na ich bazie wykształcił się wyższy urząd pisarzy wielkich (świeckich).Proszę o sprawdzenie nazwiska pisarza skarbowego koronnego z początku XVIII w. (1710) o zapisie Reincher/Reinecher lub podobnie.
Bo:
https://pl.wikisource.org/wiki/Encyklop ... ka/PisarzePisarzów skarbowych Litwa miała trzech. Korona dodawała im tytuł wielkich i miała tylko dwuch, duchownego i świeckiego, którzy sprawowali służbę wydziału skarbowego przy królu i podskarbich. Pisarzy skarbowych mianował król i do pomocy podskarbiemu naznaczał.
http://www.wilanow-palac.pl/pomocnicy_p ... owscy.html
Na pewno aparat skarbowy I RP istniał przed 1764 rokiem. 1710 rok to rok panowania Augusta II, więc możliwe, że niemieckie nazwisko pisarza wskazuje, że został mianowany przez króla Sasa.
Tak czy inaczej - szkoda, że nic na ten temat nie ma w opracowaniu.
Bardzo dziękuję.
Pozdrowienia
Michał (Badylarz)
Witam,
Bardzo proszę o pomoc w znalezieniu informacji o Stefanie Ankiewiczu, sekretarzu królewskim w 1670r. Sprawdziłem w Herbarzu Bonieckiego (chyba jedynym herbarzu, gdzie występuje nazwisko Ankiewicz, w innych jest zapisany tylko inny ród, Ankwicz). W herbarzu zawarte są tylko takie informacje: (Perp. Czers. 13 f. 270).
Z góry bardzo dziękuję,
Grzegorz N
Bardzo proszę o pomoc w znalezieniu informacji o Stefanie Ankiewiczu, sekretarzu królewskim w 1670r. Sprawdziłem w Herbarzu Bonieckiego (chyba jedynym herbarzu, gdzie występuje nazwisko Ankiewicz, w innych jest zapisany tylko inny ród, Ankwicz). W herbarzu zawarte są tylko takie informacje: (Perp. Czers. 13 f. 270).
Z góry bardzo dziękuję,
Grzegorz N
- Myszor_Oskar

Nie ma. Ale Perp. Czers. to Akta grodzkie czerskie, czyli Mazowsze - dla którego tomów dotąd nie wydano.G.M.N pisze:Bardzo proszę o pomoc w znalezieniu informacji o Stefanie Ankiewiczu, sekretarzu królewskim w 1670r. Sprawdziłem w Herbarzu Bonieckiego (chyba jedynym herbarzu, gdzie występuje nazwisko Ankiewicz, w innych jest zapisany tylko inny ród, Ankwicz). W herbarzu zawarte są tylko takie informacje: (Perp. Czers. 13 f. 270).
Ziemia Chełmińska
Dzień dobry!
Proszę o sprawdzenie (prawdopodobnie w tomie dotyczącym urzędników kujawskich i dobrzyńskich) nazwiska Chełmoński.
Z góry dziękuję
Andrzej
Proszę o sprawdzenie (prawdopodobnie w tomie dotyczącym urzędników kujawskich i dobrzyńskich) nazwiska Chełmoński.
Z góry dziękuję
Andrzej
-
Krystyna500

Re: Ziemia Chełmińska
Jejus pisze:Dzień dobry!
Z góry dziękuję
Andrzej
Witam
W z. 2 (XVI-XVIII w.) niestety nie ma
Jest Hieronim w "Urzędnikach Prus Królewskich"
Ewa
-
Krystyna500

- Myszor_Oskar

Piotr Poleski h. Krzywda, wojski sieradzki nom. 13.7.1713, zrezygnował przed 5.4.1739 na rzecz syna, zm. przed 22.9.1744Krystyna500 pisze:proszę o sprawdzenie nazwiska Poleski - najprawdopodobniej wśród " Urzędnicy woj. łęczyckiego i sieradzkiego " ( no może jeszcze woj. wieluńskiego).
Franciszek Poleski h. Krzywda, syn Piotra, wojski sieradzki nom. 5.4.1739, zm. 28.9.1757
W innych tomach:
Tomasz Poleski h. Krzywda, podczaszy wendeński, zm. przed 1.8.1724 (data nominacji następcy)
Paweł Poleski h. Krzywda, podczaszy żytomierski nom. 1.8.1724
Paweł Poleski h. Krzywda, podkomorzy dorpacki wzm. 1772
Brak. Za to jest chmara Chełmickich.Jejus pisze:Proszę o sprawdzenie (prawdopodobnie w tomie dotyczącym urzędników kujawskich i dobrzyńskich) nazwiska Chełmoński.
Jedyny Chełmoński w spisach (wyżej wspomniany) to: Hieronim Chełmoński h. Ślepowron, regent grodzki chełmiński wzm. 10.12.1661 i 1.7.1682 (poprzednik i następca wzmiankowani odpowiednio 25.6.1653 i 22.6.1691).
Baczewski poseł króla polskiego do Tatarów
Przygotowuję publikację o rodzie Baczewskich. Kilka lat temu natknęłam się na informację o posłowaniu Baczewskiego w imieniu króla polskiego do Tatarów. Może jest o nim wzmianka ?
- Myszor_Oskar

Re: Baczewski poseł króla polskiego do Tatarów
W spisach nie ma posłów (ani sejmowych, ani dyplomatycznych).Zuza pisze:Przygotowuję publikację o rodzie Baczewskich. Kilka lat temu natknęłam się na informację o posłowaniu Baczewskiego w imieniu króla polskiego do Tatarów. Może jest o nim wzmianka ?
Ogólnie jest w nich jeden Baczewski, wśród urzędników wołyńskich (s. 84, 155): Jan Baczewski (h. Dołęga lub Lubicz?), pisarz aktowy ziemiański pow. łuckiego w 1792, w 1797 wzm. jako podsędek łucki (w zaborze rosyjskim zachowano niektóre stare urzędy przez pewien czas).
Nie znalazłem też tego nazwiska w kilku pozycjach nt. stosunków polsko-krymskich, jakie mam pod ręką (Podhorodecki, Kołodziejczyk). Co oczywiście niczego nie wyklucza.