Cmolas i okolice
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Gawlik_Janina
Cmolas i okolice
Szukam nazwisk:Urban,Halat, Soleński,Ziółkowska
Janina
Janina
Na początek proponuję rozpocząć od http://mogily.pl/cmolas ponieważ istnieje po kilka rodzin o wymienionych nazwiskach w Cmolasie, Hadykówce czy Porębach Dymarskich.
Sylwia
Sylwia
Dzięki za odpowiedź .
Trochę mi daleko do Cmolasu . Już kiedyś pisałam do Księdza i udzielił mi kilka informacji ale chciałabym dalej szukać . Jak na razie nie ma nic zeskanowanego , przynajmniej ja o tym nie wiem. U mormonów jest trochę ale do 1860 a ja nie mam jeszcze powiązania. Przydało by się księgi z lat 1900.
Moi dziadkowie to Marcin i Ewa .
Pozdrawiam
Dorota
Trochę mi daleko do Cmolasu . Już kiedyś pisałam do Księdza i udzielił mi kilka informacji ale chciałabym dalej szukać . Jak na razie nie ma nic zeskanowanego , przynajmniej ja o tym nie wiem. U mormonów jest trochę ale do 1860 a ja nie mam jeszcze powiązania. Przydało by się księgi z lat 1900.
Moi dziadkowie to Marcin i Ewa .
Pozdrawiam
Dorota
-
Zurawski_Henryk
Szanowni Forumowicze
Czy któryś z Was korzystał już z ksiąg w archiwum parafialnym w Cmolasie?
Pytanie pojawia się ponieważ moi przodkowie wyjechali z Mechowca 200 lat temu.
Nawet w rodzinie krążyła opowieść o przydomku "Płaza". Wnioskuję, że od sąsiędniej Płazówki.
Czy jest łatwy dostęp do kancelarii i ks. proboszcz nie robi problemów?
A może ktoś z Was jest na miejscu i zanim się wybiorę do Cmolasu byłby łaskaw sprawdzić kilka ksiąg z początku XIX wieku?
Nazwisko - Żurawski
Pozdrawiam
Henryk Żurawski
Czy któryś z Was korzystał już z ksiąg w archiwum parafialnym w Cmolasie?
Pytanie pojawia się ponieważ moi przodkowie wyjechali z Mechowca 200 lat temu.
Nawet w rodzinie krążyła opowieść o przydomku "Płaza". Wnioskuję, że od sąsiędniej Płazówki.
Czy jest łatwy dostęp do kancelarii i ks. proboszcz nie robi problemów?
A może ktoś z Was jest na miejscu i zanim się wybiorę do Cmolasu byłby łaskaw sprawdzić kilka ksiąg z początku XIX wieku?
Nazwisko - Żurawski
Pozdrawiam
Henryk Żurawski
-
Eugeniusz1965
Szanowni Forumowicze, czy ktoś z Was ma możliwość sprawdzenia w księgach metrykalnych parafii Cmolas aktu urodzenia Anny Bogacz ur. 30.06.1870 roku. Anna Bogacz wyszła za mąż za Wawrzyńca Serafina z Mechowca. Zależy mi bardzo na danych rodziców i dziadków. Wiem, że do 1860 roku w księgach zapisywano właśnie te dane.
Pozdrawiam
Eugeniusz
Pozdrawiam
Eugeniusz