Księgi parafialne na Family Search.org cz.1
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen
- benyzet

- Podziękował: 2 times
- Otrzymał podziękowania: 7 times
Witam serdecznie. Mam ogromną prośbę do koleżanek i kolegów,kto ma dostęp do mikrofilmów z ikonką rolki. Chodzi mi o mikrofilm 2039931. Parafia Stanisławów wioska Zagwoźdź/Zagwożdż . Osoba Zarzycki Jan ur.7.01.1941. Syn Mariana i Eugeni. Jego akt urodzenia. Proszę jeśli można o zdjęcie telefonem tego aktu.
Z pozdrowieniami Grzegorz
--------------------------------------------------
Szukam informacji o Jerzym Tadeuszu ( Teodorze) Zarzyckim ur. 1745-1760. Legitymował się w Haliczu w 1782 roku.
--------------------------------------------------
Szukam informacji o Jerzym Tadeuszu ( Teodorze) Zarzyckim ur. 1745-1760. Legitymował się w Haliczu w 1782 roku.
-
Sobczyńska_Katarzyna

-
Werner_Tomasz
CHR w Warszawie-jesien 2018
Na stronie Familysearch
https://www.familysearch.org/locations/
Z powodu problemow technicznych Centrum jest nieczynne do końca 2018 r.
Pozdrawiam
T Werner
https://www.familysearch.org/locations/
Z powodu problemow technicznych Centrum jest nieczynne do końca 2018 r.
Pozdrawiam
T Werner
- jurek.solecki

- Podziękował: 4 times
Witam.
Mama pytanie do forumowiczów?
Czy FamilySearch działa poprawnie. Od jakiegoś czasu przeglądanie FS jest prawie nie możliwe. Źle się wczytuje: okienka ze zdjęciami skaczą po całym ekranie. dużo zdjęć w ogóle się nie otwiera , nie wyostrzają się zdjęcia.
I drugie pytanie:
po pobraniu zdjęcia zapisuje się pod taką nazwą. Czy po takiej nazwie wyszukiwarka na FS znajdzie to zdjęcie bez potrzeby przeglądania filmów
record-image_3Q9M-CS7X-V96X-F
Używam;
Mozilla Firefoks i Google Chrome oraz Bing ( tu w ogóle nie mogę się zalogować)
Pozdrawiam
Jerzy Solecki
Mama pytanie do forumowiczów?
Czy FamilySearch działa poprawnie. Od jakiegoś czasu przeglądanie FS jest prawie nie możliwe. Źle się wczytuje: okienka ze zdjęciami skaczą po całym ekranie. dużo zdjęć w ogóle się nie otwiera , nie wyostrzają się zdjęcia.
I drugie pytanie:
po pobraniu zdjęcia zapisuje się pod taką nazwą. Czy po takiej nazwie wyszukiwarka na FS znajdzie to zdjęcie bez potrzeby przeglądania filmów
record-image_3Q9M-CS7X-V96X-F
Używam;
Mozilla Firefoks i Google Chrome oraz Bing ( tu w ogóle nie mogę się zalogować)
Pozdrawiam
Jerzy Solecki
-
Arek_Bereza

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 26 times
U mnie wszystko działa. Przed chwilą sprawdzałem, na mozilli
Arek_Bereza
-
kulik_agnieszka

-
stanley1980

Jest tutaj:Bea pisze:Krzynowłoga Wielka wg Inwentarza jest w AD dopiero od 1808 r. Lat wcześniejszych nie ma.
Wracając do Krzynowłogi Małej - nigdy nie było tych akt na FS ? Cała diecezja płocka jest dostępna, a tej akurat parafii nie ma ? Dziwne jakieś ..... nawet nie ma wylistowanych ksiąg łacińskich (np. ze szpulką bo się jeszcze robi). Nie spotkałam się wcześniej z takim przypadkiem (ale dopiero niedawno zawędrowałam na te tereny, w sensie: przasnyskie).
https://www.familysearch.org/search/cat ... 1434569-50
- Bea

- Podziękował: 3 times
- Otrzymał podziękowania: 2 times
nie, tu są od 1808 i późniejsze. A ja szukam lat wcześniejszych (czyli ksiąg łacińskich, kościelnych)stanley1980 pisze:Jest tutaj:Bea pisze:Krzynowłoga Wielka wg Inwentarza jest w AD dopiero od 1808 r. Lat wcześniejszych nie ma.
Wracając do Krzynowłogi Małej - nigdy nie było tych akt na FS ? Cała diecezja płocka jest dostępna, a tej akurat parafii nie ma ? Dziwne jakieś ..... nawet nie ma wylistowanych ksiąg łacińskich (np. ze szpulką bo się jeszcze robi). Nie spotkałam się wcześniej z takim przypadkiem (ale dopiero niedawno zawędrowałam na te tereny, w sensie: przasnyskie).
https://www.familysearch.org/search/cat ... 1434569-50
Beata
- Janiszewska_Janka

- Otrzymał podziękowania: 11 times
Przepraszam, już milczę
Ostatnio zmieniony ndz 20 lut 2022, 21:24 przez Janiszewska_Janka, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Marcin.Rybicki

- Otrzymał podziękowania: 2 times
Najlepiej tak chlapnąć "kler się wystraszył i kazali ograniczyć dostępy do metryk". To dobrze, że Mormoni zmikrofilmowali bardzo dużo akt zarówno z zasobów kościelnych, jak i państwowych. Zaczęli to jeszcze w głębokiej komunie, bo Polaków zwyczajnie nie było stać. Ale prawo jest prawem i od właściciela metryk zależy czy Amerykanie będą mogli otworzyć, czy nie. Zależy to od decyzji autonomicznych poszczególnych diecezji i archiwów państwowych. Może ja też palnę, po co nam RODO, które wprowadziło ogromne zamieszanie w życiu codziennym.
Pozdrawiam, Marcin
Także zauważyłem, że ostatnio zniknęła możliwość przeglądania bardzo wielu skanów, które były dostępne do podglądu w FHC. Kilka tygodni temu wybrałem się do jednej z placówek, kiedy jeszcze te księgi miały oznaczenie aparatu z kluczykiem. Niestety, na miejscu okazało się, ze obrazy nie chcą się wczytywać (komunikat "Image not available"). Obecnie wszystkie te archiwa (ponoć dotyczy to tych z numerem początkowym zaczynającym się od cyfry 9) są już dostępne jedynie na mikrofilmach (ikona rolki). Czy ktoś ma więcej informacji w tej sprawie? Czy jest szansa, że powrócą one do oglądania w placówkach FHC?
W tym wątku http://siliusradicum.pl/fora/temat/scan ... edostepne/ przekazano informację, że "Archiwa w Polsce odwołały dostępność"...
W tym wątku http://siliusradicum.pl/fora/temat/scan ... edostepne/ przekazano informację, że "Archiwa w Polsce odwołały dostępność"...
-
Agnieszka_Kluzek

- Janiszewska_Janka

- Otrzymał podziękowania: 11 times
Przepraszam, już milczę
Ostatnio zmieniony ndz 20 lut 2022, 21:16 przez Janiszewska_Janka, łącznie zmieniany 1 raz.
- t.dzwonkowski

- Otrzymał podziękowania: 1 time
"Mormoni dzięki Bogu dokonali akcji mikrofilmowania polskich ksiąg metrykalnych znacznie wcześniej niż stała się modna powszechna pasja genealogii i znacznie wcześniej niż archiwa państwowe cokolwiek zaczęły robić w tym zakresie ". Z całym szacunkiem dla Pani Janki,ale to właśnie na zlecenie archiwów państwowych zaczęto mikrofilmować księgi metrykalne. Mikrofilmowali archiwiści. Układ był taki, że Mormoni otrzymywali kopie mikrofilmów a archiwa państwowe maszyny nota bene zazwyczaj z Carl Zeiss Jena. Maszyny te były wykorzystywane następnie do mikrofilmowanie także innych akt. Akcja trwała od początku lat siedemdziesiątych (ok. 1972) do połowy lat osiemdziesiątych XX w. a maszyny służyły jeszcze kilkanaście lat później a mikrofilmowanie zastąpiono skanowaniem. Oczywiście, czy postąpiono właściwie to inna sprawa. Z poważaniem Tadeusz Dzwonkowski