Sękowski Antoni, wójt gminy Radomsko woj. łódzkie

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Sękowski_Damian

Sękowski Antoni, wójt gminy Radomsko woj. łódzkie

Post autor: Sękowski_Damian »

Witam serdecznie,

przed laty zasłyszałem od ojca historię, o tym iż jego pradziadek pełnił funkcję wójta gdzieś pod Radomskiem (woj. łódzkie). Niedawno udało mi się potwierdzić ową informację (https://szukajwarchiwach.pl/39/1/0/6/21 ... bJednostka) i drążąc temat "po rodzinie" w zasadzie mam pewność, że chodzi o tego a nie innego Antoniego. Nie mogę jednak dokopać się do żadnych konkretnych dat/informacji by pchnąć śledztwo do głąb historii. Będę wdzięczny za każdy trop.

Pozdrawiam,
D.
Awatar użytkownika
Pobłocka_Elżbieta

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 18 times

Post autor: Pobłocka_Elżbieta »

Damianie,
"po nitce do kłębka",wg przysłowia.
Znasz swych przodków,więc przejrzyj scany ,w urodzeniach dzieci ,są wpisywane zawody,funkcje wykonywane przez ojców i tak uzyskasz informacje.
scany Radomsko( dostępne po zalogowaniu)
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cc=2115410
Pozdrawiam
Ela
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Arek_Bereza »

Pomysł Eli jest bardzo dobry, skorygowałbym go lekko - szukałbym informacji w ślubach jego dzieci, w zgonach jego rodziców ? W aktach urodzeń jego dzieci on będzie jeszcze (zapewne) dość młodym człowiekiem i może jeszcze tej funkcji nie sprawował. Ale to tylko mój punkt widzenia. Gdybyś dał info o jego małżonce i daty urodzin dzieci to może to nieco by nas przybliżyło do rozwiązania zagadki
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

ale czego szukasz?
Potwierdzenia, że był wójtem? Masz
O jaki konkret w spr. dat/informacji zabiegasz? B. dobry pomysł by wyjść poza metryki
rząd guberialny to nie jest najprostszy zespół, a Radomsko rozrzucone (Łódź, Piotrków..nie wiem czy czego w Tomaszowie nie ma), alejak najbardziej warto
tylko z pytania wynika, że czego konkretnego (nie "czegokolwiek") szukasz - czego?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Sękowski_Damian

Post autor: Sękowski_Damian »

Chodzi mi głównie o informacje związane z działalnością Antoniego, jako wójta (okres sprawowania stanowiska, czy i co konkretnego wprowadził w życie gminy, etc.). Co do samych przodków, to póki co udało mi się ustalić następujący ciąg:

- mój dziadek, Stefan Sękowski (ur. 16.05.1920) w Paulinowie/Perlikowie na Białorusi,
- pradziadek, Józef Sękowski (ur. 1899 lub 1998 w Sierosławicach, powiat Końskie), jego brat Jan (ur. 1896); synowie wspomnianego Antoniego (ur. prawdopodobnie 1866 roku) i Marianny Łyczek,
- ojciec Antoniego, Walenty.

Z ustaleniem "kto dalej" robi się problem, bowiem trafiłem na dwóch Walentych. Pierwszy, syn Jana i Łucji Mietlińskiej z Modliszewic. Drugi rodzony w parafii Brzeziny powiat Kielecki, jednak w tym miejscu trop się urywa. Raczej skreśliłbym pierwszą opcję, gdyż Jan i Łucja doczekali się wielu dzieci a ze wspomnień dziadka wiadomo, że "u Sękowskich od zawsze było dwójka, góra trójka potomstwa". Nie pasuje mi też stosunkowo młody wiek Jana w porównaniu do narodzin Antoniego, miałby zaledwie 15 lat).

Dziękuję za podpowiedzi. Z familisearch nie korzystałem, muszę spróbować.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

to w piotrkowskim AP masz akta gminy Radomsko (121) i pokrewne związane
prężnie działające miejscowe towarzystwo (oddział) etc źródeł wręcz nieprzeciętnie dużo i sporo opracowanych
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
zelezny

Sympatyk

Post autor: zelezny »

Damianie,

Zanotuj sobie prawidłową kolejność przodków - Stefan syn Józefa syn Antoniego syn Antoniego syn Jana.

Powodzenia w poszukiwaniach

Pozdrawiam

Janek

Ps: Przy poszukiwaniach kolejnych pokoleń warto pamiętać o zjawisku kształtowania się nazwisk.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”