Witam,
Znaczna część mojej rodziny wywodzi się z Drohobycza. Jaki jest najlepszy sposób dotarcia do informacji o nich? Jak patrzyłam na zasoby w AGAD - mają tam metryki parafialne dla wyznania rzymskokatolickiego, ale najpóźniejsze są z lat 1860-1870. Ja bym potrzebowała z lat 1870 - 1939. Czy one gdzieś się znajdują? Czy zostały zniszczone podczas wojny? Czy znacie Państwo ewentualnie biuro które zajmuje się polskimi poszukiwaniami genealogicznymi w dawnym województwie lwowskim (może być polskie lub ukraińskie). Będę wdzięczna za jakiekolwiek rady.
Ukraina Drohobycz - jak poszukać informacji o przodkach?
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Cheekymag76
- MariaŁopaciuk

Ukraina Drohobycz - jak poszukać informacji o przodkach?
Dzień dobry,
ja wszystkie potrzebne mi informacje (metryki) z Drohobycza do 1933 r. znalazłam we Lwowie w Archiwum Historycznym Lwowa - są tam wszystkie księgi zarówno wyznania rzymsko-katol. jak i greckokat. do 1944 roku - zachowane, nic nie spaliło się !!!
Podaje jaki maja zakres dat które widziałam i z których ja korzystałam na miejscu.
Drohobycz
3185 - Księga metrykalna (urodzenia) m. Drohobycz, powiat Drohobycz 1923-1940
3073 - Księga metrykalna zgonów m. Drohobycz z lat 1921-1937
3122 - Księga metrykalna (śluby) m. Drohobycz 1931-1938
Najlepiej samemu pojechać i poszukać interesujących metryka ... ale też można zlecić kwerendę w archiwum.
Można też skorzystać z osoby pośredniej mieszkającej we Lwowie ... ja tak zrobiłam i jadąc byłam pewna ze znajdą to co mnie interesuje.
Wydaje mi się ze od niedawna dostępne księgi z tego archiwum są na Famyli Search
Pozdrawiam
MariaŁ
ja wszystkie potrzebne mi informacje (metryki) z Drohobycza do 1933 r. znalazłam we Lwowie w Archiwum Historycznym Lwowa - są tam wszystkie księgi zarówno wyznania rzymsko-katol. jak i greckokat. do 1944 roku - zachowane, nic nie spaliło się !!!
Podaje jaki maja zakres dat które widziałam i z których ja korzystałam na miejscu.
Drohobycz
3185 - Księga metrykalna (urodzenia) m. Drohobycz, powiat Drohobycz 1923-1940
3073 - Księga metrykalna zgonów m. Drohobycz z lat 1921-1937
3122 - Księga metrykalna (śluby) m. Drohobycz 1931-1938
Najlepiej samemu pojechać i poszukać interesujących metryka ... ale też można zlecić kwerendę w archiwum.
Można też skorzystać z osoby pośredniej mieszkającej we Lwowie ... ja tak zrobiłam i jadąc byłam pewna ze znajdą to co mnie interesuje.
Wydaje mi się ze od niedawna dostępne księgi z tego archiwum są na Famyli Search
Pozdrawiam
MariaŁ