von Sporschill

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Marta_Błażejowska

Sympatyk
Adept

von Sporschill

Post autor: Marta_Błażejowska »

Witajcie.
Poszukuję informacji na temat nazwiska von Sporschill, skąd przybyło do Polski. Prababcia mojego męża to Alfreda von Sporschill, ur 1882 zm 1953 ( daty prawdopodobne gdyż napis na nagrobku jest nieczytelny), pochowana w Katowicach. Zastanawia mnie czemu to nazwisko nie występuje w zaindeksowanych metrykach. Według wyszukiwarki nazwisk w Polsce jedyne niewielkie skupisko to małopolska (Jordanów). Będę wdzięczna za wszelkie sugestie.
Marta

Szukam :
Wiatrowski, Jóźwiakowski, Szymański, Stefaniak, Prawucki, Rąbczewski, Brudzewski, Kowalewski - Wielkopolska
Błażejowski, Fryc, Błażejowicz, Łopaciuch - Pysznica i okolice
Konieczny, Kowalczyk - Małopolska, Sosnowiec
Awatar użytkownika
Majewska_Renata

Sympatyk
Legenda

nazwisko von Sporschill

Post autor: Majewska_Renata »

Witaj Marto

Kiedyś znałam jedną z osób o nazwisku Sporschill, pochodzącą z Jordanowa. Osoba ta twierdziła, że jej rodzina pochodziła z Austrii. Może to będzie dla Ciebie jakaś wskazówka? Niestety obecnie nie mam już kontaktu z tamtą osobą.

Pozdrawiam serdecznie,
Renata
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Krystyna.waw »

Jeżeli Austria (Galicja), to warto w tym archiwum sprawdzić
http://anno.onb.ac.at/anno-suche#search ... ill&from=1
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
zbyszek123

Sympatyk

Post autor: zbyszek123 »

Alfreda Sporschill urodziła się w Jordanowie 21.02.1882 r. jako córka Piotra i jego żony Anny Czerny. Miała m.in. brata bliźniaka o imieniu Teodor. Teodor zmarł w Jordanowie 29.05.1884 r.
Pozdrawiam
Zbyszek
Awatar użytkownika
Marta_Błażejowska

Sympatyk
Adept

Post autor: Marta_Błażejowska »

Witajcie
Dziękuję za odpowiedzi. Przeglądałam to archiwum, które podała Krystyna, ale mój niemiecki jest żaden - są chyba nekrologi. Na tę chwilę zostawiam na zaś, bo dopiero zaczęłam drążyć temat tego nazwiska i muszę mieć więcej punktów zaczepienia.
Zbyszku, interesująca informacja - mogę wiedzieć skąd. Gdybyś miał dostęp do metryk z tego terenu chętnie przejrzę.

pozdrawiam serdecznie
Marta

Szukam :
Wiatrowski, Jóźwiakowski, Szymański, Stefaniak, Prawucki, Rąbczewski, Brudzewski, Kowalewski - Wielkopolska
Błażejowski, Fryc, Błażejowicz, Łopaciuch - Pysznica i okolice
Konieczny, Kowalczyk - Małopolska, Sosnowiec
zbyszek123

Sympatyk

Post autor: zbyszek123 »

Witam
Proszę o kontakt na pw.
Zbyszek
MicJar

Post autor: MicJar »

Jeżeli interesują Panią jeszcze Sporschille z Jordanowa, to prosze o prywatną wiadomość
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”