Dąbrowski z okolic Lipna / Rypina

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

KatarzynaDąbrowska

Sympatyk

Dąbrowski z okolic Lipna / Rypina

Post autor: KatarzynaDąbrowska »

"Poszukuję rodziny Dąbrowskich"

Witam poszukuje informacji na temat rodziny Dąbrowskich z okolic Lipna / Rypina.

Informacje, które posiadam :

Artur Dąbrowski
prawdopodobnie urodzony w 1892 bądź 1893 roku
Miał córkę i młodszego syna Albina urodzonego w 1931 roku

Artur Dąbrowski podobno posiadał siostrę, która mieszkała w okolicach Brodnicy u której zmarł po wyjściu z obozu.

Podejrzewam, że Artur Dąbrowski mógł odejść w latach 1939-1945

Informacje są bardzo szczątkowe jednak będę wdzięczna za jakikolwiek informacje na temat jakiegokolwiek członka tej rodziny :)
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Poszukuję rodziny Dąbrowskich

Post autor: Arek_Bereza »

A znasz imiona rodziców Artura. Czy to Andrzej i Juliana ? W 1893 r w parafii Żałe ochrzczona Artura Dąbrowskiego.
Metryki znajdziesz na stronie genealogia w archiwach nr 89
KatarzynaDąbrowska

Sympatyk

Re: Poszukuję rodziny Dąbrowskich

Arek_Bereza pisze:A znasz imiona rodziców Artura. Czy to Andrzej i Juliana ? W 1893 r w parafii Żałe ochrzczona Artura Dąbrowskiego.
Metryki znajdziesz na stronie genealogia w archiwach nr 89
Niestety nie znam. Artur Dąbrowski ( mój pradziadek) zginął w czasie wojny i osierocił 2 dzieci w tym mojego dziadka, który został sierotą jako mały chłopiec i sam nie miał pojęcia co się stało z rodziną a z dokumentów miał tylko swój akt urodzenia ( duplikat) dlatego grzebie i szukam informacji do których jest mi się trudno dokopać ze względu na małą ilość informacji
Al_Mia

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Al_Mia »

Niestety nie znam. Artur Dąbrowski ( mój pradziadek) zginął w czasie wojny i osierocił 2 dzieci w tym mojego dziadka, który został sierotą jako mały chłopiec i sam nie miał pojęcia co się stało z rodziną a z dokumentów miał tylko swój akt urodzenia ( duplikat)

Czy matka dziadka była żoną Artura Dąbrowskiego?
Jeśli tak- to warto szukać aktu Ich ślubu, tam będą informacje o rodzicach Artura Dąbrowskiego i gdzie się urodził.

pozdrawiam

Ala
KatarzynaDąbrowska

Sympatyk

Al_Mia pisze:Niestety nie znam. Artur Dąbrowski ( mój pradziadek) zginął w czasie wojny i osierocił 2 dzieci w tym mojego dziadka, który został sierotą jako mały chłopiec i sam nie miał pojęcia co się stało z rodziną a z dokumentów miał tylko swój akt urodzenia ( duplikat)

Czy matka dziadka była żoną Artura Dąbrowskiego?
Jeśli tak- to warto szukać aktu Ich ślubu, tam będą informacje o rodzicach Artura Dąbrowskiego i gdzie się urodził.

pozdrawiam

Ala
O to już jakiś pomysł. Dziękuję! Będę szukać :)
Magdalena_Dąbrowska

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Magdalena_Dąbrowska »

Sama jestem z Dąbrowskich więc wiem jak wszędzie ich pełno i łatwo o pomyłki. Zacznij od ustalenia wszystkiego co się da o Dziadku. Akt ślubu, teczka dowodowa w wydziale ewidencji ludności. Tam mogą być podpowiedzi o jego rodzicach, miejscach. Potem powolutku krok po kroku cofaj sie o pokolenie. Akt urodzenia dziadka raczej poprzedzać powinien akt ślubu jego rodziców ale to może by c inne miejsce a czasem akt jest po urodzeniu dziecka albo wcale... przede wszystkim każda informacja o miejscach bo Dąbrowscy w każdej parafii chyba są więc trudno znaleźć punkt zaczepienia.
Awatar użytkownika
Dorota_Mazurek

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Dorota_Mazurek »

Jeśli dziadek pobierał emeryturę, to może warto też wystąpić do ZUS po jego dokumenty, Tam mogą się znaleźć również ciekawe informacje.

Pozdrawiam
Dorota
Awatar użytkownika
damian.dabrowski1987

Sympatyk

Post autor: damian.dabrowski1987 »

rok 1893 akr nr 89 Artur Dąbrowski parafia Żałe (Kościół św. Anny w Żałem). Żałe jest pomiedzy Lipnem a Rypinem. Po więcej info uderzaj do paraii http://diecezjaplocka.pl/parafie/zale-sw-anny na email a jak nikt nie odp to na tel.
KatarzynaDąbrowska

Sympatyk

Dalsze informacje // nie jestem pewna czy są prawidłowe więc jakby mógł ktoś rzucić okiem w archiwum byłabym wdzięczna :)

Andrzej Dąbrowski + Julianna Retlewska ( ślub 1883 parafia Żałe)

Dzieci:

*Kazimiera Dąbrowska /
- mąż Marian Tucholski ( ślub 1902 Rypin)

* Artur Dąbrowski ur. 1893 Książki /
-(???) Dąbrowska ( starsza córka Artura) / możliwe, że miała 2-3 dzieci,
-Albin Dąbrowski ( syn Artura) ur. 1931r zmarł w 1996r
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”