Jan Lutz, syn Filipa i Marianny Ginter - prośba o sugestię
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Dzień dobry,
Szukam przodka - Jana Lutz, syn Filipa i Marianny z domu Ginter.
Nazwisko ewoluowało. Początkowo wdawało mi się, że będzie Niemiec... Ale pojawia się też spolszczona wersja nazwiska (Luc, Loc, Łucz, Lutc, itp.).
W akcie ślubu Jana Lutza z Jadwigą Ramocką (1887) pojawia się informacja, że urodzili się w Galicji Austriackiej.
Rodzicami Jana Lutza byli: Filip i Marianna Ginter.
Rodzicami Jadwigi Ramockiej byli: Szymon i Karolina Tomaszewska.
1. Ślub Jana i Jadwigi odbył się w Piaskach pod Lublinem.
2. Pierwsze dziecko (1880) - Piaski pod Lublinem
3. Drugie dziecko (1890) - Zwierzyniec, par. Szczebrzeszyn
4. Trzecie - ósme dziecko (1893-1902) - Wojciechów, par. Surhów koło Krasnegostawu
5. Dziewiąte dziecko (1903) - Kraczew, par. Wożuczyn
Prosiłbym o sugestię, gdzie dalej szukać aktu chrztu Jana Lutza?
Początkowo podejrzewałem, że być może urodził się w Galicji, przybył do Piask, w życiu mu nie wyszło coś, a zatem wrócili w rodzinne galicyjskie strony (Szczebrzeszyn, Zwierzyniec, Wożuczyn). I tu przeszukiwałem księgi.
Ale później odnalazłem sporo aktów chrztu, gdzie w międzyczasie Janowi dzieci rodziły się w parafii Surhów. Spędził tu 10 lat. Następnie dalsza zmiana miejsca zamieszkania...
Odnoszę wrażenie, że żadna z tych miejscowości nie była jego miejscem urodzenia, z żadną nie był związany jakoś mocniej. Skakał z wioski na wioskę, przemierzając spore odległości.
Wyszukiwarki nie dają łatwego rozwiązania w postaci Jana, Jadwigi, czy też ich rodziców... Nic sensownego nie wyszukałem ani w lubelskim, ani w podkarpackim, małopolskim, czy na Ukrainie... Choć szczególnie na tej ostatniej bardzo często występuje nazwisko Lutz. Charakterystyczne jest współwystępowanie małżonków o niemiecko brzmiących nazwiskach. Czyżby jakieś osadnictwo niemieckie?
Niestety nie znalazłem alegat, dla ślubów z 1887 w parafii Piaski.
Czy moglibyście Państwo coś zasugerować? Może ktoś ma jakiś złoty pomysł? Obstawialibyście jakąś parafię z ww.? A może sugerowalibyście szukać na Ukrainie...? A może gdzieś zupełnie indziej...
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
Artur
Szukam przodka - Jana Lutz, syn Filipa i Marianny z domu Ginter.
Nazwisko ewoluowało. Początkowo wdawało mi się, że będzie Niemiec... Ale pojawia się też spolszczona wersja nazwiska (Luc, Loc, Łucz, Lutc, itp.).
W akcie ślubu Jana Lutza z Jadwigą Ramocką (1887) pojawia się informacja, że urodzili się w Galicji Austriackiej.
1. Ślub Jana i Jadwigi odbył się w Piaskach pod Lublinem.
2. Pierwsze dziecko (1880) - Piaski pod Lublinem
3. Drugie dziecko (1890) - Zwierzyniec, par. Szczebrzeszyn
4. Trzecie - ósme dziecko (1893-1902) - Wojciechów, par. Surhów koło Krasnegostawu
5. Dziewiąte dziecko (1903) - Kraczew, par. Wożuczyn
Prosiłbym o sugestię, gdzie dalej szukać aktu chrztu Jana Lutza?
Początkowo podejrzewałem, że być może urodził się w Galicji, przybył do Piask, w życiu mu nie wyszło coś, a zatem wrócili w rodzinne galicyjskie strony (Szczebrzeszyn, Zwierzyniec, Wożuczyn). I tu przeszukiwałem księgi.
Ale później odnalazłem sporo aktów chrztu, gdzie w międzyczasie Janowi dzieci rodziły się w parafii Surhów. Spędził tu 10 lat. Następnie dalsza zmiana miejsca zamieszkania...
Odnoszę wrażenie, że żadna z tych miejscowości nie była jego miejscem urodzenia, z żadną nie był związany jakoś mocniej. Skakał z wioski na wioskę, przemierzając spore odległości.
Wyszukiwarki nie dają łatwego rozwiązania w postaci Jana, Jadwigi, czy też ich rodziców... Nic sensownego nie wyszukałem ani w lubelskim, ani w podkarpackim, małopolskim, czy na Ukrainie... Choć szczególnie na tej ostatniej bardzo często występuje nazwisko Lutz. Charakterystyczne jest współwystępowanie małżonków o niemiecko brzmiących nazwiskach. Czyżby jakieś osadnictwo niemieckie?
Niestety nie znalazłem alegat, dla ślubów z 1887 w parafii Piaski.
Czy moglibyście Państwo coś zasugerować? Może ktoś ma jakiś złoty pomysł? Obstawialibyście jakąś parafię z ww.? A może sugerowalibyście szukać na Ukrainie...? A może gdzieś zupełnie indziej...
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
Artur
-
Arek_Bereza

A sprawdzałeś na lubgens ?
Widziałeś taki ślub http://szukajwarchiwach.pl/35/1839/0/2. ... yvreyrW9hg
Piotr Luc syn Filipa i Marianny z Ginterów w Zakrzówku urodzony i uwaga - ewangelik
Alegata z parafii Kijany za 1882 są w AP Lublin
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... osc=Kijany
Chodzi zapewne o ten Zakrzówek koło Kraśnika
Widziałeś taki ślub http://szukajwarchiwach.pl/35/1839/0/2. ... yvreyrW9hg
Piotr Luc syn Filipa i Marianny z Ginterów w Zakrzówku urodzony i uwaga - ewangelik
Alegata z parafii Kijany za 1882 są w AP Lublin
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... osc=Kijany
Chodzi zapewne o ten Zakrzówek koło Kraśnika
Arturze,
Starszy brat Jana Piotr L. oczywiście nie urodził się w Zakrzówku podobnie jak Twój Jan. W poszukiwaniu Twoich Lutzów natrafisz zatem na zagadnienie tzw. Kolonizacji józefińskiej oraz kwestię powstania w Galicji (w Twoim przypadku Galicji Zachodniej) osad niemieckich. Dotrzesz więc do konkretnej osady niemieckiej z roku 1786 - aktualnie znajdującej się w województwie podkarpackim, której właścicielem był m.in. hrabia Roman Potocki. Obecnie jest to przysiółek dwuczłonowej miejscowości o inicjałach W.Z.
Powodzenia
Pozdrawiam
Janek
Starszy brat Jana Piotr L. oczywiście nie urodził się w Zakrzówku podobnie jak Twój Jan. W poszukiwaniu Twoich Lutzów natrafisz zatem na zagadnienie tzw. Kolonizacji józefińskiej oraz kwestię powstania w Galicji (w Twoim przypadku Galicji Zachodniej) osad niemieckich. Dotrzesz więc do konkretnej osady niemieckiej z roku 1786 - aktualnie znajdującej się w województwie podkarpackim, której właścicielem był m.in. hrabia Roman Potocki. Obecnie jest to przysiółek dwuczłonowej miejscowości o inicjałach W.Z.
Powodzenia
Pozdrawiam
Janek
Świetna robota 
Nie widziałem tego aktu.
To na 100% ten Filip + Marianna, tylko wydaje mi się, że nazwy miejscowości są inne.
Nie widzę tam bynajmniej Zakrzówka.
Ja tam się doczytałem, że urodził się w Galicji Austriackiej, we wsi ??????? (jakieś Kiunigswer...), w Ujazdja (???nie wiem co to oznaczać może...) Leżajskiego.
Gdyby to był Leżajsk, to idealnie by pasowało do Galicji
Alegaty już zamówione
Prośbę o pomoc w tłumaczeniu wrzucam do odpowiedniego tematu.
Dzięki
-----------------------------------------------
Już mam
Königsberg - Wola Zarczycka
Serdeczne dzięki Panowie

Nie widziałem tego aktu.
To na 100% ten Filip + Marianna, tylko wydaje mi się, że nazwy miejscowości są inne.
Nie widzę tam bynajmniej Zakrzówka.
Ja tam się doczytałem, że urodził się w Galicji Austriackiej, we wsi ??????? (jakieś Kiunigswer...), w Ujazdja (???nie wiem co to oznaczać może...) Leżajskiego.
Gdyby to był Leżajsk, to idealnie by pasowało do Galicji
Alegaty już zamówione
Prośbę o pomoc w tłumaczeniu wrzucam do odpowiedniego tematu.
Dzięki
-----------------------------------------------
Już mam
Königsberg - Wola Zarczycka
Serdeczne dzięki Panowie
-
Arek_Bereza

Tak się kończy czytanie aktów na komórce, pisaniem głupot przeze mnie
rodzice byli w Zakrzówku.
I tak, to ten Konigsberg
I tak, to ten Konigsberg
Z ciekawości jeszcze zapytam, bo może mi się przydać w przyszłości.
Co znaczy UJAZDJA?
Powiat? Gmina? Cyrkół? Zapewne jakaś jednostka terytorialna.
Translatory wymiękają przy tym słowie.
Artur
Co znaczy UJAZDJA?
Powiat? Gmina? Cyrkół? Zapewne jakaś jednostka terytorialna.
Translatory wymiękają przy tym słowie.
Artur
-
Arek_Bereza

Re: Jan Lutz, syn Filipa i Marianny Ginter - prośba o sugest
Witamsmart86 pisze: W akcie ślubu Jana Lutza z Jadwigą Ramocką (1887) pojawia się informacja, że urodzili się w Galicji Austriackiej.
Artur
Nie jestem biegły w cyrylicy ale chyba nazwisko panieński matki Jadwigi Ramockiej tp Tanasiewicz, a nie Tomaszewska https://szukajwarchiwach.pl/35/1895/0/2 ... RsClmKt2hQ
Wtedy Szymon byłby murarzem z Leżajska, a Karolina córką organisty z Leżajska. Niestety aktu urodzenia Jadwigi nie znalazłem ( znalazłem ich troje dzieci,a między środkowym a ostatnim jest 19 lat przerwy)
Od Leżajska do Königsberg jest kilkanaście kilometrów.
Może to coś pomoże
Pozdrawiam
Pozdrawiam
genek -syn Tadeusza-syn Karola-syn Antoniego- syn Józefa - syn Mateusza -syn Stanisława - syn ? Kwiecińskiego
http://lezajskhistoria.pun.pl/forums.php
genek -syn Tadeusza-syn Karola-syn Antoniego- syn Józefa - syn Mateusza -syn Stanisława - syn ? Kwiecińskiego
http://lezajskhistoria.pun.pl/forums.php
Re: Jan Lutz, syn Filipa i Marianny Ginter - prośba o sugest
Dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
W międzyczasie udało mi się znaleźć wszelkie informacja, jakich szukałem.
Mam już komplet informacji o przodkach. Od obecnych członków rodziny, poprzez kolonie niemieckie w Königsbergu i okolicy, aż do miejscowości w Niemczech skąd przybyli pierwsi koloniści.
Zagadka rozwiązana
Jeszcze raz dziękuję za pomoc.
Artur
W międzyczasie udało mi się znaleźć wszelkie informacja, jakich szukałem.
Mam już komplet informacji o przodkach. Od obecnych członków rodziny, poprzez kolonie niemieckie w Königsbergu i okolicy, aż do miejscowości w Niemczech skąd przybyli pierwsi koloniści.
Zagadka rozwiązana
Jeszcze raz dziękuję za pomoc.
Artur