Archiwum Diecezjalne w Tarnowie

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 6 times

Post autor: Krystyna.waw »

Gdzie w AD Tarnów szukać sygnatur ze Szczucina sprzed 1800 roku?
"Dział księgi metrykalne diecezji tarnowskiej (w formie papierowej).docx"
zaczyna Szczucin od 1800 roku.
Na familysearch znalazłam info, że 3 grudnia 1781 w Szczucinie została ochrzczona Barbara Gadawska. Niestety, jest to tylko transkrypcja, brak skanu, a ja podejrzewam, że to może być moja bezpośrednia pra Barbara G(ł)odowska.
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
mmaziarski

Sympatyk
Tytan

Post autor: mmaziarski »

W 1781 urodzona w Oblekoniu Barbara córka Stefana Gadawski i Zofii.
MMaziarski
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 6 times

Post autor: Krystyna.waw »

Bardzo dziękuję, choć szkoda, że nie Godowski... :k:
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
maxwolf1910

Sympatyk

Post autor: maxwolf1910 »

Witam

Zwracam się zapytaniem poszukuję metryki ślubu Kazimierza Wielgusa z Magdalena Jurek Dn 15.11.1911 r Bruśnik p Grybów

Z góry dziękuje za informację
pozdrawiam
Mariusz
_Nel_

Sympatyk

Post autor: _Nel_ »

Ted_B pisze:Witam !
Do _Nel_ .
1. Czy tak trudno jest podpisać się pod postem ! Człowiek chce odpisać i nie wie - czy to jest kobieta, czy to jest mężczyzna, czy też osobnik "pokroju Grodzkiej".
Tadek
Ted_B pisze: 6. Teraz widzę po formie - że _Nel_ to chyba kobieta. Prosiłbym o przedstawienie się, a wtedy można coś pomyśleć o Radłowie.
Pozdrawiam !
Tadek
Lipnik.F.Turas pisze: ale
uważam że uwaga do kolegi? koleżanki? Nel
Janek
Odnośnie imienia Nel:

http://www.rjp.pan.pl/index.php?option= ... Itemid=146

"Na oba listy odpowiedziała sekretarz Rady, dr Katarzyna Kłosińska:

(…) żeńskie imię Nel zostało wpisane przez Radę Języka Polskiego do aneksu do wykazu imion, z którego korzystają urzędy stanu cywilnego, który to aneks wysłaliśmy do MSWiA w styczniu 2007 roku. Uznaliśmy, że imię Nel, choć formalnie nie wskazuje na płeć, to jest tak głęboko zakorzenione w kulturze jako forma żeńska właśnie, że nie stwarza trudności z identyfikacją płci nosicielki.
"

Czy ktoś to jeszcze pamięta:

http://tiny.pl/g8v6v

https://pl.wikipedia.org/wiki/Nelly_Rawlison

Do _Nel_
2. Na forum obowiązuje regulamin (podobnie jest w AD) i jeśli chcemy korzystać czy to z forum, czy to z AD - to niestety musimy się do niego dostosować. Nikomu nie robimy łaski.
Pozdrawiam !
Tadek
Żeby się nie powtarzać.
Regulamin IV, pkt 4, ppkt. o:
"o.Na tym Forum każdy post podpisujemy: imieniem, lub imieniem i nazwiskiem.
- Zasada ta będzie rygorystycznie przypominana przez Administratora i Moderatorów. Nieprzestrzeganie jej sankcjonowane będzie ostrzeżeniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postu jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis, który jest widoczny pod każdym wysłanym postem jak wstawić podpis."

Pozdrawiam !
Tadek
Ted_B pisze: Będąc już tyle lat na forum, zapewne zauważyłeś, że mimo ciągłych próśb o przedstawianie się sporo osób tego nie robi. Jedni przez roztargnieni, zaś inni dla zasady.
Oprócz praw, mamy też obowiazki.
Regulamin - I, pkt. 1, ppkt. b.
"b. Każda osoba korzystająca z Forum jest zobowiązana do przestrzegania niniejszego Regulaminu. Nieznajomość Regulaminu nie jest wytłumaczeniem w sytuacji jego łamania.".
Kończę już tą dyskusję, bo dalsze jej prowadzenie nie ma sensu.
Pozdrawiam !
Tadek
Kazdy mój post jest przeze mnie podpisany i zarzucanie mi, ze tak nie jest, jest co najmniej bezpodstawne.
Nel
Szalomszalom20

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Szalomszalom20 »

Witam,
Mam prośbę do osób udających się w najbliższym czasie do ADT.
Poszukuję aktu chrztu Magdaleny Szczepanik (/Szczepanek/Szczepan/Szczepkowicz) , córki Jakuba i Zofii Szpara(/Wojdon). Prawdopodobnie urodziła się w parafii Góra Ropczycka (wieś Gnojnica lub Szkodna są najbardziej prawdopodobne aczkolwiek nie wykluczam Zagorzyc czy Góry) w 1828 roku.
Z góry dziękują za pomoc!

Szymek
mmaziarski

Sympatyk
Tytan

Post autor: mmaziarski »

W 1822 w Szkodna parafia Góra Ropczycka jest zapisany ślub Jakuba Szczepanek z Zofią Szpara.
MMaziarski
Szalomszalom20

Sympatyk
Ekspert

mmaziarski pisze:W 1822 w Szkodna parafia Góra Ropczycka jest zapisany ślub Jakuba Szczepanek z Zofią Szpara.

Bardzo serdecznie dziękuję !!
Czy ewentualnie wykonał Pan zdjęcie tego aktu?

Pozdrawiam
Szymon
Awatar użytkownika
Lipnik.F.Turas

Sympatyk

Post autor: Lipnik.F.Turas »

Z ciekawości zajrzałem na stary post. i widzę, że dalej Mietku pomagasz, Ja też jeszcze, żyję choć ostatnio cały czas zajmuje mi genealogia JP-2. Niestety nie jest jeszcze zrobiona do końca.
Wiele czasu zajmuje mi wątek jego przodków z Cieszyna.
W każdym razie Pozdrawiam z Lipnika
Janek
podkarpacie

Sympatyk

Post autor: podkarpacie »

Skan metryki Jakuba i Zofii.
https://i.imgur.com/sScHjqs.png
W razie czego zapraszam na priv

Radek
Szalomszalom20

Sympatyk
Ekspert

Witam.

Czy jest ktoś kto mógłby mi sprawdzić czy w metrykach wsi Broniszów (parafia Łączki Kucharskie) lub wsi Wielopole Skrzyńskie znajduje się akt chrztu mojej praprababki Anny Szczepkowicz, córki Józefa Szczepkowicza i Marii Bokoty. Data urodzenia zachowana na nagrobku to 17 kwietnia 1889 roku.

Z góry dziękuję.

Szymon
Sanwoj

Sympatyk

Post autor: Sanwoj »

Witam,czy pomógł by mi ktoś poszukac aktu ślubu bądź aktu urodzenia Stanislawa Wójtowicz i Ewy Wójtowicz z domu Gawron. Możliwe że są z Tarnowa,lecz emigrowali do Tarnopola, gdyż dziadek iurodzony w Telacze. Albo gdzie mogłabym szukać, dziękuję
Sandra Wójtowicz
Szalomszalom20

Sympatyk
Ekspert

Sanwoj pisze:Witam,czy pomógł by mi ktoś poszukac aktu ślubu bądź aktu urodzenia Stanislawa Wójtowicz i Ewy Wójtowicz z domu Gawron. Możliwe że są z Tarnowa,lecz emigrowali do Tarnopola, gdyż dziadek iurodzony w Telacze. Albo gdzie mogłabym szukać, dziękuję
Sandra Wójtowicz
W okolicach Wielopola Skrzyńskiego i Ropczyc mieszkają rodziny o tych nazwiskach.

Szymon
Sanwoj

Sympatyk

Post autor: Sanwoj »

Szalomszalom20 pisze:
Sanwoj pisze:Witam,czy pomógł by mi ktoś poszukac aktu ślubu bądź aktu urodzenia Stanislawa Wójtowicz i Ewy Wójtowicz z domu Gawron. Możliwe że są z Tarnowa,lecz emigrowali do Tarnopola, gdyż dziadek iurodzony w Telacze. Albo gdzie mogłabym szukać, dziękuję
Sandra Wójtowicz
W okolicach Wielopola Skrzyńskiego i Ropczyc mieszkają rodziny o tych nazwiskach.

Szymon
Czy mógłby mi Pan napisać gdzie mogłabym szukać informacji w tych miejscowościach?
Szalomszalom20

Sympatyk
Ekspert

Sanwoj pisze:
Szalomszalom20 pisze:
Sandra Wójtowicz

Szymon
Czy mógłby mi Pan napisać gdzie mogłabym szukać informacji w tych miejscowościach?

Myślę, że w tarnowskim archiwum znajdzie Pani dużą liczbę metry z tego obszaru. Zależy też, który rok ma Pani na myśli. I oczywiście na miejscu w parafiach (Gawron na pewno w Wielopolu Skrzyńskim, Wójtowicz - Brzeziny, Łopuchowa etc.)

Szymon
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”