Prośba o pomoc - szukam pradziadka w Armii Carskiej cz.1

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Natalia_N

Sympatyk

Post autor: Natalia_N »

Dzień dobry.
Niestety na tej stronie (gwar.mil.ru) są informacje tylko o uczestnikach I wojny światowej.
Natalia
Awatar użytkownika
Diabołek81

Sympatyk

Post autor: Diabołek81 »

Witam
Pewnie jako rezerwista został powołany. Ale chyba faktycznie nie był ranny. Nie widziałem w bazie Michała syna Rocha.
Piotrek
Szukam: Stanisława Białeckiego - 1772-1779 r ślub Ludwika Kowalskiego i Kunegundy Sowińskiej - przed 1800 r zgony Ludwika Kowalskiego,Józefa Bukalskiego i Kunegundy Kowalskiej - po 1828 r Urban i Anastazja Melińscy - zmarli przed 1810 r
zeppelin

Post autor: zeppelin »

[quote="zeppelin"]Witam,
szukam informacji o dziadku Józefie Czajkowskim, który służył w armii carskiej w Czelabińsku, chyba 336 pp, nie wiem czy były tam inne jednostki : wiem tylko że Czelabińsk.

Pozwolę sobie przypomnieć , urodzony 28.11.1890.
Janek
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

Post autor: Grazyna_Gabi »

Janek,
Przy tak popularnym nazwisku sama data urodzenia to zbyt malo aby odszukac wlasciwa osobe
na listach strat. Akurat przy szukaniu w innych armiach jest ona pomocna natomiast
tu konieczne by bylo imie ojca oraz chociaz powiat w ktorym sie urodzil poszukiwany.
Czajkowskich Jozefow jest ok. 200 a moze wiecej ...... .
Masz dostep do owej wyszukiwarki i mozesz kazdego z nich przeanalizowac.

Pozdrawiam
Grazyna
zeppelin

Post autor: zeppelin »

Grażynko,
przeszukałem, nie ma.. natomiast małe sprostowanie, on nie może być na liście strat, on tylko służył w carskiej armii przed wojną, w Czelabińsku, tyle wiem. Nie wiem w jakiej jednostce ( w Czelabińsku były dwie jednostki/koszary). Urodzony Kaki-Mroczki, gm. Krzynowłoga Mała.
Janek
ssirk

Post autor: ssirk »

Dzień dobry,

Poszukuje informacji nt. mojego pradziadka: Jan Chmielewski ur.1886 - zm.1937 (w Wilnie), syn Wincentego Chmielewskiego. Podobno podczas I WŚ został odznaczony krzyżem św. Jerzego., później przebywał na terenach Mandżurii do 1925 roku aż wreszcie wrócił do Polski i służył jako oficer w 3 Dywizjonie Artylerii Konnej.

Pozdrawiam,
Krzysztof
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Krystyna.waw »

ssirk pisze:Podobno podczas I WŚ został odznaczony krzyżem św. Jerzego., później przebywał na terenach Mandżurii do 1925 roku aż wreszcie wrócił do Polski i służył jako oficer w 3 Dywizjonie Artylerii Konnej
Za czas służby w polskim wojsku może znajdziesz dokumenty w CAW.
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
ssirk

Krystyna.waw pisze: Za czas służby w polskim wojsku może znajdziesz dokumenty w CAW.
Krystyna, bardzo dziękuję za podpowiedź.

Do CAW trzeba stawić się osobiście bo nie rozpatrują wniosków o przeprowadzenie poszukiwań w celach genealogicznych nawet drogą pocztową. Mieszkam w Chinach, więc sprawa jest utrudniona.

Zależy mi bardzo na dotarciu do informacji dotyczących pradziadka z I WŚ, których jest najmniej. Wiem, że ślub brał w Irkucku (tam już wysłałem zapytania), córki urodziły mu się już w Mandżurii 1918-1919. Jednak historii jego służby sprzed 1918 nie znam.

Jeszcze raz bardzo dziękuję za jakąkolwiek pomoc i pozdrawiam serdecznie!

Krzysztof
Natalia_N

Sympatyk

Znalazłam tutaj http://gwar.mil.ru/heroes Jana Chmielewskiego, syna Wincentego, mieszkał w Tomsku. Służył starszym podoficerem (старший унтер-офицер) w 14 Dywizji Syberyjskiej (lub w 14 Pułku Strzelców Syberyjskich). W lutym 1916 został ranny i trafił do szpitala im. króla Belgów Alberta w Petersburgu. http://gwar.mil.ru/heroes/chelovek_gospital20763962/
Tutaj nazwisko zapisane jako Smielewski, ale myślę, że to ten sam człowiek, pisarz pomylił się. http://gwar.mil.ru/heroes/chelovek_gospital23242909
Ostatnio zmieniony czw 25 lip 2019, 13:42 przez Natalia_N, łącznie zmieniany 2 razy.
Natalia
ssirk

Pani Natalio, nie wiem jak dziękować! Probowałem przeszukać gwar.mil.ru z hasłem Хмелевский, ale nie uzyskiwałem żadnych rezultatów a tu proszę.
Czy nadanie krzyża św. Jerzego mogło wiązać się ranami jakie odniósł. Proszę wybaczyć, że dopytuje ale sam próbuje sił na tej stronie, ale taka osoba się nie pojawia.
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Zbyt słaba znajomość rosyjskiego (i pewnie moja )zapaść cywilizacyjna w zakresie korzystania z wyszukiwarek sprawia że mam prośbę do osób biegłych o sprawdzenie czy ewentualnie istnieją w internecie informacje o Zygmuncie Andruku synu Piotra urodzonym w 1891 roku w Wólce Juchnowieckiej, powiat białostocki, gubernia grodzieńska
Według przekazu rodzinnego ( problem w tym czy do końca precyzyjnego?) ustaliłem, że w 1913 roku, w Omsku ukończył szkołę felczerów. W 1914 roku Zygmunt rozpoczął służbę jako felczer w carskim wojsku - w 11 Syberyjskiej Brygadzie Strzelecko – Artyleryjskiej ( Сибирская 11стрелковая артиллерийская бригада). Był ponoć aptecznym felczerem brygady. Podobno pełnił służbę wojskową w górach Kaukazu, na Uralu, na Syberii, koło jeziora Bajkał. I ta opowieść nie bardzo mi pasuje do opisów wojennych dziejów tej brygady, stąd ewentualne nowe informacje być może pozwolą mi skorygować te rodzinne przekazy.
Z góry dziękuje za poświęcony trud
Piotr_ole

Sympatyk

Post autor: Piotr_ole »

Poszukuję informacji o Antonim Olędzkim (może być zapisany również jako Oledzki). Urodził się w 08.07.1878 (ważny jest rok, gdyż data ur. może być również zapisana zgodnie z kalendarzem juliańskim, który wówczas na tych terenach obowiązywał), miejsce ur. Ciechanowiec, rodzice, Ludwik i Marianna. W wojsku carskim przebywał w czasie I Wojny Światowej, był ranny i przebywał w szpitalu, chyba na Krymie, ale nie jestem do końca pewny.
Piotr
Natalia_N

Sympatyk

Olędzki Antoni, syn Ludwika, miejsce urodzenia - Ciechanowiec Bielskiego ujezda Grodzieńskiéj gubernii, 26.05.1917 zachorował i trafił do szpitala w Charkowie. Służył w 43 zapasowym Pułku.
http://gwar.mil.ru/heroes/chelovek_gospital23584721
On że 16.10.1915 trafił do szpitala w Tichwinie http://gwar.mil.ru/heroes/chelovek_gospital24224464 http://gwar.mil.ru/heroes/chelovek_gospital24224302 Służył w 253 Perekopskim Pułku Piechoty.

Andruk Zygmunt, syn Piotra, miejsce urodzenia - w. Bolka (tak napisane w dokumencie) Juchnowieckiej wołości Białostockiego ujezda Grodzieńskiéj gubernii, 25 lat, felczer, 4.03.1915 zachorował (reumatyzm) i trafił do szpitala. Służył w 11 Syberyjskiej Brygadzie Strzelecko – Artyleryjskiej. http://gwar.mil.ru/heroes/chelovek_gospital21970295
Natalia
krzysztoflelewski

Sympatyk

gdzie mogli słuzyć w armii carskiej

Post autor: krzysztoflelewski »

poszukuję informacji gdzie mógł służyć w armii carskiej mój pradziadek:

Jakub LELEWSKI s.Aleksandra urodzony w 1881r. Bobrowa woj. mazowieckie (uczestniczył w wojnie rosyjsko-japonskiej.

Wincenty Maszkowski s. Marka ur.1883r. Bobrowa woj. mazowieckie (uczestnik I Wojny Światowej)

Marek Maszkowski s. Franciszka ur.1853r. Wola Drzewiecka woj. mazowieckie.
Józef Mądry s. Macieja ur. Retniowiec woj. mazowieckie

Z góry serdecznie dziekuję

Krzysztof
Mamaj_Jan

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Mamaj_Jan »

Piotr, Ty to masz szczęście. Tyle dokumentów o pradziadku.
Pozdrawiam
Jan
Zablokowany

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”