Eugeniusz Klopatowski - wychowywał się w Łasinie

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Jarosław_Klopatowski

Post autor: Jarosław_Klopatowski »

Dzień dobry,
szukam wszelkich informacji o krewnych mojego ojca Eugeniusza Klopatowskiego. Urodzony 1938 lub 1939 roku. Posiadam metrykę chrztu z Kościoła pwz. św. Katarzyny z Łasina. Rodzice Eugeniusz i Leokadia - los nieznany i nie wiadomo czy imiona prawdziwe. W Łasinie mieszkał jako dziecko u jakiejś rodzniy. Zgodnie z poradnikiem przefiltorwałem trochę dokumentów w sieci, ale bez skutku. MOże ktoś coś mi podpowie zanim w desperacji zatrudnie detektywa :). Ojciec przez całe życie mieszał się w "zeznaniach" i właściwie nie wiem co jest prawdą, co fikcją, a co fantazją dziecięcą.
Z góry dziękuję

Pozdrawiam

J.K.
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Arek_Bereza »

Skoro masz akt chrztu to skąd chyba 1938 lub 1939 i rodzice chyba podani
Filtrowałeś w sieci więc wiesz, że są np dokumenty w IPN
http://inwentarz.ipn.gov.pl/showDetails ... age=1&url=[|typ=0]
coś w nich jest ?
umarł w 2013 więc akt zgonu dostępny i teczka dowodowa dostępna także
https://timenote.info/pl/person/view?id=10682467
zanim krewnych ustalisz chyba warto podstawowe dane o nim samym
Jarosław_Klopatowski

Post autor: Jarosław_Klopatowski »

wydaje mi się, że komentarz na końcu jest zbyteczny :), ale ok pewnie trafiają tu różni ludzie. Postaram się doprecyzować: 1939 lub 1938 dlatego, ze na akcie chrztu pojawia się rok 1938 a już na wszystkich późniejszych dokumentach 1939. Zmiana mogła nastąpić zapewne świadomie lub nieświadomie, tego nie wiadomo. Jeśli chodzi o dokumenty IPN to znam je i wiem co zawierają. Akt zgonu znam, pogrzeb sam organizowałem. Ojciec mnie wychowywał itd. Temat jest nieco bardziej skomplikowany. Bardzie mnie interesuje mnie jego przodkowie i ewentualna rodzina. Nigdy nikogo nie poznałem. Sam zawsze gubił się w wersjach. Najpierw mówił, że rodzice zginęli, później, że nie szukał bo go zostawili. Gdzieś jak go docisnąłem to mówił, że pamięta sierociniec i że wychowywała go jakaś rodzina. I tak dalej. Nazwisko w Polsce wymarło praktycznie. Jest w Niemczech, Dani, Stanach. Można też podejrzewać, że nastąpiło przekłamanie ew. literówka. Wiem, że jako dziecko mówił po niemiecku, ale to też żaden trop, bo podczas wojny różnie bywało. Tak jak widać mam strzępy informacji dotyczący dzieciństwa i pochodzenia mojego Ojca. Skontaktowałem się nawet z Gminą w której się wychowywał, może komuś się zechce coś podpowiedzieć. Dzięki wielkie za zainteresowanie, bo właśnie na to liczę. Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 6 times

Re: Eugeniusz Klopatowski - wychowywał się w Łasinie

Post autor: Krystyna.waw »

Jarosław_Klopatowski pisze:Posiadam metrykę chrztu z Kościoła pwz. św. Katarzyny z Łasina. Rodzice Eugeniusz i Leokadia - los nieznany i nie wiadomo czy imiona prawdziwe.
Jak imiona nieprawdziwe, to może i nazwisko? Tak czy owak w takim przypadku powodzenia nie wróżę.
W metryce chrztu jest wiek ojca i nazwisko panieńskie matki? Może zawód ojca. Nazwiska chrzestnych - to rzadko bywali obcy ludzie. Może rodzina?
W usc powinien być duplikat aktu chrztu - może w nim być coś innego.
Dużo tych "może", ale warto szperać.

Ten Łasin?
https://pl.wikipedia.org/wiki/Historia_%C5%81asina
Przed wojną niecałe 3 tys. mieszkańców - nie ma jakichś opracowań, wspomnień miejscowych regionalistów? Jakieś spisy wyborców? Tamtejsza biblioteka może być cennym źródłem informacji.
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”