Metryczki dowodów osobistych

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

mszatilo

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: mszatilo »

Wysłałem 22 listopada wniosek o odnalezienie metryczek dowodowych 9 osób (dziadków, pradziadków i brata dziadka). Dzisiaj, a więc bardzo szybko, bo po ośmiu dniach, otrzymałem odpowiedź o odnalezieniu pięciu metryczek + metryczki praprababci, o którą nie wnioskowałem, ale która była wymieniona we wniosku jako matka pradziadka. Łącznie jest to 12 skanów po 3 zł.

Wniosek? Szybko i tanio, a to super wiadomość, bo nie trzeba już czekać wiele miesięcy na odpowiedź. Już nie mogę się doczekać skanów!

Michał
Awatar użytkownika
Dorota_Mazurek

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Dorota_Mazurek »

To świetna wiadomość, że teraz jest szybciutko.
Pozdrawiam
Dorota
agnesoli21

Sympatyk

metryczki dowodowe

Post autor: agnesoli21 »

mszatilo pisze:Wysłałem 22 listopada wniosek o odnalezienie metryczek dowodowych 9 osób (dziadków, pradziadków i brata dziadka). Dzisiaj, a więc bardzo szybko, bo po ośmiu dniach, otrzymałem odpowiedź o odnalezieniu pięciu metryczek + metryczki praprababci, o którą nie wnioskowałem, ale która była wymieniona we wniosku jako matka pradziadka. Łącznie jest to 12 skanów po 3 zł.

Wniosek? Szybko i tanio, a to super wiadomość, bo nie trzeba już czekać wiele miesięcy na odpowiedź. Już nie mogę się doczekać skanów!

Michał
Dzień Dobry. Mam takie pytanie, czy jest jakiś wzór wniosku o udostępnieniu skanów metryczek dowodowych, czy wysłał Pan po prostu swoją prośbę o udostępnienie tych dokumentów? Pozdrawiam.
Pozdrawiam. Agnieszka Narbutowicz
mszatilo

Sympatyk
Nowicjusz

Re: metryczki dowodowe

agnesoli21 pisze: Dzień Dobry. Mam takie pytanie, czy jest jakiś wzór wniosku o udostępnieniu skanów metryczek dowodowych, czy wysłał Pan po prostu swoją prośbę o udostępnienie tych dokumentów? Pozdrawiam.
Wysłałem prośbę mailowo (apw.milanowek@warszawa.ap.gov.pl), podając podstawowe dane poszukiwanych osób: imię i nazwisko, data i miejsce urodzenia, imiona i nazwiska rodziców, imię i nazwisko małżonka, miejsce zamieszkania, datę śmierci i pokrewieństwo.

Pozdrawiam,

Michał
Awatar użytkownika
magda_lena

Sympatyk
Legenda

Post autor: magda_lena »

Zrobiłam dokładnie tak samo jak Michał, czyli wysłałam prośbę mailem, w formie zwykłego podania, nie podałam tylko danych współmałżonków. Czego teraz żałuję, bo może trzeba było i o nich wystąpić.
Sprawę załatwiono w ciągu 2 tygodni, z 3 poszukiwanych osób odnaleziono 2 (rodzeństwo mojego ojca).
Pozdrawiam, Magdalena
mszatilo

Sympatyk
Nowicjusz

Ja dane współmałżonków dodałem wyłącznie jako dodatkowy czynnik pozwalający na identyfikację "moich" osób.
Awatar użytkownika
magda_lena

Sympatyk
Legenda

Tak też to zrozumiałam.
Tylko zastanawiam się, czy gdybym wystąpiła od razu o metryczki osób wżenionych (jedyny dla mnie sposób zdobycia ich zdjęć) to bym je dostała ...
Pozdrawiam, Magdalena
Awatar użytkownika
Rafael

Członek PTG
Mistrz

Post autor: Rafael »

magda_lena pisze:Tak też to zrozumiałam.
Tylko zastanawiam się, czy gdybym wystąpiła od razu o metryczki osób wżenionych (jedyny dla mnie sposób zdobycia ich zdjęć) to bym je dostała ...
Myślę, że można dostać nawet teraz.
Pozdrawiam
Rafał

Poszukuję wszelkich informacji i kontaktu z krewnymi rodzeństwa pradziadków:
Warszawa - Bańkowscy, Kabot.
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... art=4&ez=2
Awatar użytkownika
magda_lena

Sympatyk
Legenda

Hmmm ... w sumie racja. Kto nie ryzykuje, nie zdobywa nic ...
Wysłanie maila nic nie kosztuje, a ryzykuję jedynie odpowiedzią odmowną lub informacją, że nie znaleziono.

Nie wiem tylko, czy posiadane przeze mnie informacje wystarczą, bo np. żona brata mojego taty mogła ponownie wyjść za mąż i zmienić nazwisko. Niestety, nikt z tej rodziny nie żyje i nie mam kogo zapytać :(
Ale spróbuję jeszcze raz napisać do Milanówka.
Pozdrawiam, Magdalena
Awatar użytkownika
Rafael

Członek PTG
Mistrz

Miałem osobę dwukrotnie zamężną. Znałem obydwa nazwiska. Dostałem 2 metryczki.
Pozdrawiam
Rafał

Awatar użytkownika
magda_lena

Sympatyk
Legenda

Rafale, dzięki za mentalne wspieranie ;)
Spróbuję zatem, choć w przypadku jednej ciotki nie znam jej dalszych losów. Nie wiem, czy wyszła ponownie za mąż i kiedy zmarła, o ile zmarła, choć gdyby żyła byłaby osobą, oględnie mówiąc, bardzo wiekową. To się działo, kiedy mnie na świecie nie było, a pytać już nie ma kogo ...
Wszystko zależy od tego, w jaki sposób dane są uporządkowane, bo jeśli są wprowadzone w system, nie powinno być problemu.
Znam dokładne dane rodziców ciotki, nazwiska nietypowe, miejscowość urodzenia niewielka i być może po tym da się ją wyszukać.
W przypadku drugiej osoby miasto milionowe, ale znam nazwisko z powtórnego małżeństwa i wszystkie potrzebne do wyszukania dane.
Dziękuję za motywację, napiszę ponownie do Milanówka i podzielę się informacją, co z tego wyszło.
Pozdrawiam, Magdalena
Michał_Paweł

Sympatyk

Post autor: Michał_Paweł »

Po raz pierwszy spotykam się z metryczkami dowodowymi - dlatego pozwolę sobie zadać pytanie.

Czy jeśli skieruję wniosek do Archiwum, koniecznie będę musiał podać daty śmierci osób, których metryczki chcę otrzymać? Poszukuję rodzeństwa prababki. W przypadku jej dwóch sióstr ślady urywają się po 1912 i 1914 roku (po zamęściu), a w przypadku brata - po 1920 (po ożenku). Na dobrą sprawę nawet nie wiem, czy ta trójka przeżyła wojnę.

Byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedź.
Awatar użytkownika
Rafael

Członek PTG
Mistrz

W dwóch przypadkach nie znałem daty zgonu, więc napisałem, ze nie wiem, kiedy zmarli. Akurat w tych przypadkach nie znaleziono metryczek tych osób.
Pozdrawiam
Rafał

Michał_Paweł

Sympatyk

Post autor: Michał_Paweł »

W takim razie spróbuję bez dat zgonu - może będę miał więcej szczęścia!:)
Awatar użytkownika
Dorota_Mazurek

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Dorota_Mazurek »

Obawiam się, że jeśli sprawa dotyczy osób zmarłych przed II wojną światową, to otrzymanie metryczek raczej jest niemożliwe. Choćby dlatego, że wtedy nie było obowiązku posiadania dowodu osobistego i mało kro go posiadał. Obowiązek taki nakładała dopiero ustawa chyba z 1952 roku, ale czas wprowadzenia, to i tak kilka lat.
Próbować zawsze warto.
Pozdrawiam
Dorota
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”