Jeden Benedykt czy dwóch?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Januszewska_Angelika

Sympatyk

Post autor: Januszewska_Angelika »

Witam wszystkich!
Mam problem z moim przodkiem Benedyktem Grochowiakiem. Zaczynając od samego początku: Benedykt urodził się prawdopodobnie w Brudzewie, około 1805 roku, jako syn Stanisława i Małgorzaty Grochowiaków. Są to informacje z jego aktów zgonu i małżeństw, ponieważ aktu urodzenia Benedykta jeszcze nie odnalazłam. Około 1836 w Brudzewie roku rodzi się Jakub, syn Benedykta i jego małżonki Maryanny (jego aktu urodzenia również nie mam, a jedynie akt ślubu). Z 1837, również z Brudzewa pochodzi akt ślubu Benedykta Grochowiaka, lat 31, syna Stanisława i Agaty oraz Marianny Gabskiej, lat 25, córki Tomasza i Małgorzaty. Później rodzina przenosi się prawdopodobnie do Anielewa i tam, w 1844 rodzi się Magdalena Grochowiak, córka Benedykta Grochowiaka, lat 38 i jego małżonki Maryanny z Tomaszewskich (!), lat 36. Następnie, z 1854 z Anielewa pochodzi akt ślubu Benedykta Grochowieckiego, lat 48, urodzonego w Brudzewie syna Agaty z Sobczaków i .... małżonków Grochowieckich, wdowca po zmarłej w Anielewie Maryannie oraz Agnieszki z Kaczmarków (nie jestem w stanie odczytać całego aktu, w tym imienia ojca; https://szukajwarchiwach.pl/54/763/0/6/ ... x4j6UahWQw). Jednak dopiero z 1855 pochodzi akt zgonu Maryanny Grochowieckiej, lat 50, córki Małgorzaty i Tomasza Gapskich, która pozostawiła po sobie męża Benedykta Grochowieckiego (dopisek na marginesie aktu). W 1860 Jakub Grochowiak, urodzony w Brudzewie, syn Benedykta i Maryanny, bierze ślub. Jego rodzice już wtedy nie żyją.

Nie potrafię ogarnąć tego galimatiasu. Było dwóch Benedyktów (Grochowiak i Grochowiecki) czy jeden? Obaj pochodziliby z Brudzewa i przenieśli się do Anielewa. Z Maryanną z Gabskich, córką Tomasza i Małgorzaty, żenił się w 1837 Benedykt Grochowiak, ale wdowcem w 1855 został Grochowiecki. W czasie trwania tego małżeństwa przyszła na świat córka Benedykta Grochowiaka i jego małżonki Maryanny z Tomaszewskich (!). Nie wiadomo, której Maryanny synem jest Jakub Grochowiak. Z Agnieszką z Kaczmarków w 1854 roku (czyli jeszcze przed śmiercią Maryanny z Gabskich) żeni się Benedykt Grochowiecki, wdowiec po Maryannie, syn .... i Agaty z Sobczaków, ale trzy lata później Agnieszka z Kaczmarków zostaje wdową po Benedykcie Grochowiaku, synu Stanisława i Małgorzaty...
Czy ktoś ma pomysł jak rozwiązać tę zagadkę?
GZZuk

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 4 times

Post autor: GZZuk »

Benedykt Grochowiecki mąż Marianny z Gabskich i Benedykt Grochowiak wdowiec po Mariannie to zapewne ta sama osoba. Również Marianna Gabska córka Tomasza może być tożsama z Marianną Tomaszewską. Link niestety nie działa.
ZOfia
Andrzej75

Sympatyk

Re: Jeden Benedykt czy dwóch?

Post autor: Andrzej75 »

Januszewska_Angelika pisze:syna Agaty z Sobczaków i .... małżonków Grochowieckich, wdowca po zmarłej w Anielewie Maryannie oraz Agnieszki z Kaczmarków (nie jestem w stanie odczytać całego aktu, w tym imienia ojca; https://szukajwarchiwach.pl/54/763/0/6/ ... x4j6UahWQw
Imię ojca to Stanisław.
Pozdrawiam
Andrzej
PS. Na znak, że moje tłumaczenie zostało zaakceptowane, proszę edytować pierwszy post, dopisując w temacie – OK (dotyczy działu tłumaczeń).
https://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-59525.phtml
GZZuk

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 4 times

Post autor: GZZuk »

W akcie ślubu z 1856 (nie 1854) roku chodzi o Benedykta syna Stanisława i Agaty z Sobczaków.
Zofia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”