W Promnej (koło Białobrzeg) urodził się mój ojciec Tadeusz Paluszek 24 października 1900 r. Tam mieszkali Jego rodzice Stanisław Paluszek i Zofia z Karolczaków. Dziadek był organistą w miejscowym kościele. W opowieściach rodzinnych pojawia sie Jasionna, położona kilkanaście km na zachód od Promny. Dziadkowie pochodzą z Brzózy i prawdopodobnie po pożarze w 1910 r. wyprowadzili się z nie. Mój ojciec miał siostrę Maię i dwóch braci: Wacława i Stefana. Wiem, że Stefan ozenił się z Anielą z Czerskich i przez duższy czas mieszkali w Radomiu.
Jeżli komu bliska jest ta opowieść - proszę o kontakt.
Pozdrawiam serdecznzie
Wanda Bielakowska
Promna koło Białobrzeg, to malea gmina: rodzina Paluszek
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- Wanda_Bielakowska

-
poldecorwin

Promna koło Białobrzeg, to malea gmina
witam moj prapradziad Adam Opara mial corke Aniele ktora wyszla za maz za Wladyslawa Klosinskiego mieszkali w Promnej , Goszczynie i Piekartach jej matka chrzestna a urodzila sie w 1911 roku w promnej byla ciotka Zofia Paluszek. moze to Twoja krewna
pozdr Pol
pozdr Pol
- Wanda_Bielakowska

Raczej jest niemożliwe, aby w małj gminie mieszkały dwie Zofie Paluszek, które nie byłyby spokrewnione. Prawdopodobnie Zofia, o której piszesz to moja babka ze strony ojca. Czy masz jakieś bliższe dane o Zofii? Pozdrawiam Wanda Bielakowska
WaRia
szukam nazwisk: Grysz, Zientara, Łypaczewska, Kaszewska
szukam nazwisk: Grysz, Zientara, Łypaczewska, Kaszewska
-
poldecorwin

czesc wystepuje tylko a akcie chrztu , wiem z przekazow ustnych ze byla to Ciotka mojej prababki. Niestety do dziecka mieszkam poza Polska -to rodzina mego ojca on jest polak. Wiem ze mieszkali w Promnej mam troche dokumentow i innych rzeczy poszukam wiecej i popytam jak bede u rodzicow-mieszkaja 400 km ode mnie. pozdr
Pol
Pol
- Wanda_Bielakowska

Promna koło Białobrzeg, to malea gmina: rodzina Paluszek
Będę zobowiązana. Jeżeli cokolwiek dostanę od Ciebie, będzie to kolejna cegiełka w tej olbrzymiej i trudnej układance. Dzięki. Jeżeli będę w Promnie, a wybieram się tam, aby zerknąć na księgi parafialne, prześlę jakies interesujace Cię dane.
Pozdrawiam
Wanda Bielakowska
Pozdrawiam
Wanda Bielakowska