Pochodzenie nazwisk (cz.3) podział*

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witaj Jarku :D

Służę etymologią:

Maciurzyński (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od staropolskiego maciora, macierz ‘matka’.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Toma_Sz

Nazwisko Hachuła

Post autor: Toma_Sz »

Czy mógłby mi ktoś powiedziec coś o pochodzeniu tego nazwiska np z jakich słów powstało i z jakich regionów polski pochodzi czy moze jest pochodzenia zagranicznego
zelmir

Sympatyk

Nazwisko Hachuła

Post autor: zelmir »

Witam
Hachuła- prawdopodobnie od niemieckiego "hache", co znaczy młody chłopak, pachołek, sługa, pokojowy.
Najczęściej nazwisko to występuje na Śląsku i zach. Polsce.

Pozdrawiam, zelmir
Christian_Orpel

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Christian_Orpel »

Według Kazimierza Rymuta, nazwisko Hachuła pochodzi od polskich wyrazów : chachulić : "ukrywać coś", chachuła " pysk, morda".

Pozdrawiam
Toma_Sz

Nie znalazłem w internecie żadnych informacji na temat niemieckiego słowa "hache", ale za to o "chachuleniu" trochę można poczytać i myślę, że ta druga wersja jest bardziej prawdopodobna. Czy wiesz może jeszcze z jakiej gwary to nazwisko powstało(może ze śląskiej?) i jak stare to nazwisko może być?

Dzięki i pozdrawiam

Aha i czy to nazwisko jest pochodzenia chłopskiego czy jakiegoś innego?
Król_Andrzej

Post autor: Król_Andrzej »

Witam serdecznie. Czy nazwisko Król pochodzi od króla czy od królika lub od krola. POZDRAWIAM ANDRZEJ KRÓL.
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Witam!
Oczywiście wiele nazwisk może mieć pierwotnie kilka wariantów etymologii (o tym zresztą pisze K. Rymut). Aby wybrać tę prawdziwą, trzeba prześledzić jego zmiany w czasie na podstawie dokumentów zebranych w procesie badania genealogicznego własnej rodziny. Nie zawsze jest to możliwe, szczególnie we wstępnym okresie badań, kiedy nie mamy dostatecznej ilości materiału dowodowego.
Ponieważ padły już propozycje wariantów pochodzenia tego nazwiska, podam też swoje przypuszczenie. Otóż ja wybrałbym etymologię podana przez kolegą o nicku 'Zelmer'. Za niemieckim pochodzeniem nazwiska przemawia lokalizacja współczesna pierwotnego nazwiska "Hach" w Niemczech (1690 osób) i w Austrii (17 osób),a licznie też w Czechach jako "Hacha",
pochodne nazwiska "Hachul" występuje w Niemczech (15 osób) a "Hachula" w Niemczech (21 osób) i na Śląsku (11 osób).
Te pochodne nazwiska musiały zawędrować do Niemiec już wtórnie zmienione w Polsce, prawdopodobnie już w XIX wieku i chyba w zaborze austriackim. O tym może wskazywać ślad historyczny występowania tego i pokrewnych nazwisk w poniższym wykazie, gdzie podano miejsce urodzenia:

"Lista strat Wojska Polskiego 1918-1920"
(opracowanie Jacek Młochowski - www.genealodzy.pl )
Hach Karol - kan. 12.p.a.p. zm.ch. 22.11.1920 Lwów.
Hacholski Leon - sierż. 8.p.strz.wlkp. pl. 3.II.1919 Szczepice.
Hachulski Jan - kan. 3.p.a.c. zm.ch. 10.111.1920 Lublin.
Hachuła Wawrzyniec - szer. 9.p.p.leg. pl. 14.V.1919 Chyrów.

To jest nadal hipotetyczne pochodzenie, ale o silniejszych podstawach dowodowych. Trzeba w końcu sięgnąć do dokumentów...
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witaj Andrzeju :D

Król 1369 – od król.

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Toma_Sz

Rzeczywiście to co mówisz może jest prawdopodobne. W Niemczech jest kilka osób o podobnych nazwiskach a zachód należał kiedyś do Niemiec, ale czy w wyniku osiedlania się ludności niemieckiej na polskich terenach nazwisko Hach czy Hache mogło ulec aż takim przekształceniom? A jeżeli tak to z czym wiążą się takie przekształcenia? Wiem że mogą to być np. błedy w dokumentach, ale nie sądze, że ktoś popełniłby błąd polegający na dopisaniu końcówki. Z drugiej strony dodam też, że moje korzenie sięgają rejonów wielkopolski - miasto Pniewy a właśnie dowiedziałem się, że słowo "chachulić" pochodzi z gwary poznańskiej czyli także rejonów wielkopolski.
marbl

Sympatyk

Post autor: marbl »

Czestsze jest nazwisko Chachuła. Statystyka rozmieszczenia nazwisk w Polsce podaje, że 1182 osoby nosi nazwisko chachuła.
marek755

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: marek755 »

Witam
Tomaszu piszesz co prawda, że chodzi Ci o nazwisko Hachuła,ale czy masz 100% pewność,że tylko taka była pisownia nazwiska wśród twoich przodków?
Bardzo prawdopodobne jest że ta pisownia mogła być różna.Piszę to dlatego że znam przypadki osób spokrewnionych piszących się Hachuła i Chachuła.
Jak podaje Maksymilian Baruch w ksiązce "Pabianice Rzgów i wsie okoliczne" Chachuła to stara osada młyńska wspomniana już w roku 1398.
Pozdrawiam Marek
Toma_Sz

Marek niestety nie wiem nic i pisowni mojego nazwiska w przeszłości, ale jego przekształcenie jest bardzo prawdopodobne. Możliwe jest, że to nazwisko pierwotnie brzmiało "Chachuła" i wywodziło się z gwary poznańskiej. Mogą to potwierdzić moje korzenie, które jak już mówiłem sięgają wielkopolski. W całej Polsce występują podobne nazwiska np. "Hahuła", "Chachuła" czy "Chahuła" a ich umiejscowienie na mapie często się pokrywa.
A co do tej osady młyńskiej czy to ona mogła być źródłem mojego nazwiska? Jeżeli tak to doszliśmy już do trzech możliwości pochodzenia:
-niemieckie
-z gwary poznańskiej
-od osady młyńskiej (gmina pabianice)

W Polsce jest wiele takich nazwisk i może mają one różne pochodzenie, a może mają jedno wspólne. Nie potrafię wyjaśnić też skąd wzięła się nazwa dla tej osady młyńskiej i skąd słowo "chachulić" w gwarze poznańskiej. Może jest to jakoś powiązane.
marek755

Sympatyk
Nowicjusz

Witam
Napisałem o osadzie młyńskiej, bo znałem osobę która tak się nazywała ,a jej przodkowie pochodzili rzekomo z tej osady.
Ale to oczywiście nie wyklucza innych możliwości pochodzenia Twojego nazwiska.
Dopiero jak zrobisz wywód przodków do kilku pokoleń ,będziesz mógł być może w przybliżeniu nakierować swoje poszukiwania.
Piszę tutaj dużym skrótem,ale żeby w tej materii mieć pewność,potrzeba dużo pracy ,czasu i cierpliwosci,ale za to satysfakcja jest gwarantowana.
Życzę powodzenia w poszukiwaniach.
Marek
Pozdrawiam
Marek

No nic to chyba zostaje tylko szukanie w papierach. Marek a czy mógłbyś powiedzieć skąd ta osoba jest? Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Ciekawy jestem jeszcze skąd wzięła się nazwa tej osady.
marek755

Sympatyk
Nowicjusz

Odpowiem na PW
Marek
Pozdrawiam
Marek

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”