księgi zmarłych po rosyjsku

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Rudnik_Andrzej

Sympatyk

księgi zmarłych po rosyjsku

Post autor: Rudnik_Andrzej »

Witam,
zamierzam przeszukać księgi zmarłych z XIX wieku napisane po rosyjsku, chciałbym odnaleźć swoich przodków i moje pytanie brzmi następująco: na co zwrócić szczególną uwagę, czego mogę się spodziewać. Wszelkie wskazówki mile widziane;)
Dziękuję pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

Re: księgi zmarłych po rosyjsku

Post autor: Bea »

Rudnik_Andrzej pisze:Witam,
zamierzam przeszukać księgi zmarłych z XIX wieku napisane po rosyjsku, chciałbym odnaleźć swoich przodków i moje pytanie brzmi następująco: na co zwrócić szczególną uwagę, czego mogę się spodziewać. Wszelkie wskazówki mile widziane;)
Dziękuję pozdrawiam.
hmmm... nie wiem czy czytałeś już inne księgi (urodzeń, ślubów ?)
w każdym razie w księgach zmarłych chyba jest najmniej informacji i są najmniej dokładne - ksiądz wpisywał co mu podali, nie sprawdzał czy jest to poprawne
generalnie: imię i nazwisko, ile lat (często w dużym przybliżeniu)
stan matrymonialny (np. wdowa po Janie Kowalskim, czasami nazwisko panieńskie)
czasami jest przyczyna zgonu
czasami są zapisani rodzice zmarłego(ej), choć często jest zapis "rodzice nieznani" (co wynika wg mnie raczej z lenistwa księdza, a nie z niewiedzy świadków).
Zobacz w dziale tłumaczenia dowolny akt zgonu, w zasadzie schemat aktów jest podobny.

życzę powodzenia
Beata
Rudnik_Andrzej

Sympatyk

Re: księgi zmarłych po rosyjsku

Post autor: Rudnik_Andrzej »

Dziękuje za pomoc
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”