https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... ski#454047
Co potwierdziło, że jego rodzicami byli Jakub i Katarzyna (co prawda nazwisko nieznane, ale wątpię w aż taki zbieg okoliczności, gdzie zgadza się imię, nazwisko, rok urodzenia i imiona obojga rodziców). Nie wiem jednak nic więcej - akt urodzenia jest dla mnie niedostępny (w genbazie nie ma potrzebnych mi lat), w dodatku z geneteki wynika, że miał siostrę bliźniaczkę, a także jeszcze jedną siostrę, których metryki urodzeń również chciałabym zobaczyć. Ogółem Mateusz przez tę przeprowadzkę do mojego rodzinnego miasta jest dla mnie bardzo enigmatyczną postacią, ponieważ nigdy nie wiem, gdzie szukać informacji o nim - mam metryki urodzenia jego czterech synów (w tym mojego pradziadka), jednak pierwszy z nich urodził się w 1892 roku, a więc kiedy Mateusz miał 36 lat, więc trochę późno jak na pierwsze dziecko (tym bardziej, że kolejne rodziły się już w odstępach dwu-trzyletnich). Nie wiem nic o jego żonie - czy przywiózł ją ze sobą, czy ożenił się dopiero tutaj, a jeśli to drugie, to czy wcześniej był żonaty i miał jakieś inne dzieci... Wyszukiwanie Ewy Woźnickiej ani w świętokrzyskim, ani w mazowieckim nie przynosi szczególnych rezultatów, a o niej też dobrze byłoby się czegoś dowiedzieć, do czego również przydałaby się metryka ślubu, ale to już szukanie igły w stogu siana - mogli wziąć ślub w Ostrowcu, Warszawie, rodzinnej miejscowości któregoś z nich, a w przypadku Ewy jest ona w ogóle nieznana. Próbowałam obstawić kiedy Mateusz mógł przybyć do Ostrowca i sięgnęłam do książki o historii ostrowieckiej huty i w rozpisce powstawania poszczególnych wydziałów jest wymieniony rok 1890 jako powstanie walcowni, a to zaledwie dwa lata przed narodzinami pierwszego (znanego) syna Mateusza, nie wiem jednak na ile pewna to poszlaka.
Podsunie ktoś pomysły, jak mogę ruszyć dalej z poszukiwaniami kolejnych przodków, albo może ma dostęp do potrzebnych mi metryk, geneteka wskazuje na AP w Płocku?
Z góry dziękuję za pomoc