11 Pułk Piechoty -1944-45

Mam listę, wykaz i pomogę w odszukaniu osób z tej listy, tego wykazu

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
ttunin

Sympatyk

11 Pułk Piechoty -1944-45

Post autor: ttunin »

Posiadam :
"Wyszli z Kijanicy" - Jerzy Nafalski i Wiesław Szota ,Wyd.MON w-wa 1965
a w niej m.in.
- Lista poległych oficerów,podoficerów i szeregowców ( lista nie obejmuje nazwisk żołnierzy zaginionych bądź pochowanych bez rozpoznania tożsamości oraz zmarłych od ran w szpitalach ;
- lista odznaczonych oficerów,podoficerów i szeregowców ( wykaz sporządzono na podstawie zachowanych rozkazów personalnych i wykazów odznaczonych, które ,niestety nie obejmują nazwisk wszystkich odznaczonych).

cyt." Wśród wielu nowych jednostek w kwietniu 1944 r. rozpoczęto także formowanie 4DP im.Jana Kilińskiego, w składzie 10, 11, 12, pp , 6 pal oraz pododdziałów rodzajów wojsk i służb dywizyjnych. Na miejsce formowania 11 pp dowództwo Ośrodka Formowania przeznaczyło położoną wśród pięknych lasów m. Kijanicę, odległą od Sum około 25km. "
Tadeusz
Dodam,że jest też "Obsada imienna stanowisk oficerskich 11 pp". Ale w tej obsadzie są nie tylko oficerowie i chorążowie. Są też w niewielkiej "sile" sierżanci,plutonowi czy też kaprale.
Ostatnio zmieniony wt 17 maja 2011, 19:08 przez ttunin, łącznie zmieniany 2 razy.
KrystynaJovanovic

Sympatyk

11 Pułk Piechoty

Post autor: KrystynaJovanovic »

Wiatm,
Prosze o sprawdzenie nazwisk:
GÓRAJ
GRUSZCZYŃSKI
Dzieki
Krystyna
Awatar użytkownika
ttunin

Sympatyk

Krysiu!
Twoje nazwiska nie występują.
Tadeusz
EwaZuchowska

Sympatyk

Post autor: EwaZuchowska »

Witam wieczorową porą :)
wspominasz o 11 pułku piechoty.
Mój ojciec był żołnierzem 12 pp tej samej dywizji. Masz może możliwość sprawdzenia jego nazwiska.
Nie mam niestety żadnego pisanego potwierdzenia tego faktu, tylko opowieści rodzinne.
Władysław Szymkiewicz, s. Bolesława ur. 1926r., chciałabym znać chociaż jeden wykaz, spis itp. z jego nazwiskiem.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
ttunin

Sympatyk

Ewo !
Niestety Twego taty tu nie ma.
Sprawdziłem też w " Obsada imienna ( nie ułożona alfabetycznie) stanowisk oficerskich 11 pp - nie ma.
A swoją drogą.czy zwracałaś się z tym pytaniem do Centralnego Archiwum Wojskowego?
Tadeusz
EwaZuchowska

Sympatyk

Post autor: EwaZuchowska »

Dziękuję serdecznie za wiadomość.
Wybieram się do Centralnego Archiwum Wojskowego, ale dla mnie to prawdziwa wyprawa.
Mam już sygnatury stosownych akt, tylko czasu nie mam zbyt wiele.
Myślałam, że uda się na skróty
:(
Awatar użytkownika
ttunin

Sympatyk

11 Pułk Piechoty -1944-45 -"Wyszli z Kijanicy"

Małgosiu.
Opracowania tego nie czytałem ale leżąc teraz(wirus marsjański), przekartkowałem.
Strona 48/49 duża fotografia z opisem " Grupa oficerów 11 pp w Lublinie. Od lewej:chor.Dąbrowski , chor.Kowalski i chor. Karpowicz.
Str. 72: cyt. patrol sprawdzając w nocy przewody kablowe-pisze w swej relacji kpt.Karpowicz- natknął się na jakiegoś osobnika,który podsłuchiwał prowadzone rozmowy.
Str.112 : -Potężna nawała ognia artyleryjskiego wywołała w nas uczucie pewności siebie i odwagi- wspomina kpt Gabriel Karpowicz, który wówczas w stopniu chorążego dowodził plutonem w 8 kompanii strzeleckiej ( Archwium WIH, Relacja kpr.rez G.Karpowicza)frag. dot. Walk o Wał Pomorski.
Str. 141: Na plut.dowodzony przez chor. Gabriela Karpowicza padła mina moździerzowa. Z mocno już wykruszonego w poprzednich walkach plutonu znowu ubyło kilku ludzi, wśród nich chor.Karpowicz.Doznał on ciężkich ran klatki piersiowej i nogi.Szybko dotarli go niego sanitariusze i wynieśli z pola walki.
Str.280 - obsada etatowa - chor. Gabriel Karpowicz - jako dowódca plutonu w 8 kompanii strzeleckiej

Mogę zrobić fotkę wspomnianej wyżej zbiorowej fotografii tylko podaj na PW adres e-mailowy.
W książce jest więcej fotografii, ale nie wszystkie opisane.Autorzy korzystali z licznych materiałów znajdujących się w CAW.
Tadeusz
Awatar użytkownika
ttunin

Sympatyk

Małgosiu.
Zdjęcie przed chwilą "poszło" .
Jak najbardziej możesz zwrócić się do CAW. Już masz dużo materiału.Autorzy książki korzystali z bardzo bogatego materiału. Jak wnioskuje po odnośnikach to jest tam śmiało ponad 130 tomów. A oni musieli się "ścieśniać"Wybierali to co uważali za stosowne.
Tadeusz
pisklakjaw

Sympatyk

Post autor: pisklakjaw »

proszę o sprawdzenie nazwiska Marian Pawłowski ur. 1 luty 1916 w Lublinie syn Bolesława
Awatar użytkownika
ttunin

Sympatyk

Drogi "anonimie". Podpisz się chociaż imieniem.
Marian Pawłowski w tym opracowaniu nie występuje.
Tadeusz
pisklakjaw

Sympatyk

Post autor: pisklakjaw »

Przepraszam bardzo, to z emocji (Marian Pawłowski to żołnierz 11 pp, którego losów od wybuchu wojny nie znamy).
Dziękuję za sprawdzenie i pozdrawiam serdecznie
anonim Beata ;)
dlypczak

Post autor: dlypczak »

Serdecznie proszę o sprawdzenie nazwiska Michał Łypczak s. Jan. Walczył w 10pp, zginął 2.2.1944 pod Jastrowiem. Był tylko szeregowcem, ale może coś więcej będzie.
Z góry dziękuję i pozdrawiam

Dominik Łypczak
Awatar użytkownika
Pobłocka_Elżbieta

Sympatyk

Post autor: Pobłocka_Elżbieta »

pisklakjaw pisze:Przepraszam bardzo, to z emocji (Marian Pawłowski to żołnierz 11 pp, którego losów od wybuchu wojny nie znamy).
Dziękuję za sprawdzenie i pozdrawiam serdecznie
anonim Beata ;)
Beatko ,witaj!

Napotkałam : Polish Commandos in Italy, 9th February, 1944.
listy poległych, http://felsztyn.tripod.com/id20.html

Jest m.inn. Marian Pawłowski,Bologna
Innych danych brak.
Może to Twój poszukiwany?
Pozdrawiam
Ela
Awatar użytkownika
ttunin

Sympatyk

Dominiku.
Michał Łypczak nie figuruje. Ale piszesz ,że służył w 10 pp a ja mam dane 11 pp.
Tadeusz
mkurow

Sympatyk

Post autor: mkurow »

dlypczak pisze:Serdecznie proszę o sprawdzenie nazwiska Michał Łypczak s. Jan. Walczył w 10pp, zginął 2.2.1944 pod Jastrowiem. Był tylko szeregowcem, ale może coś więcej będzie.
Z góry dziękuję i pozdrawiam

Dominik Łypczak
http://lwww.straty.pl/index.php/pl/szukaj-w-bazie już sprawdzone?
są tam troszkę inne informacje. i informacje gdzie pochowany.
__________________________________________Mariusz K.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Posiadam listę, wykaz”