W styczniu 2015 roku, przy okazji kwerend w Wilnie, przeprowadziłem kilkuetapowe rozmowy z dyrekcją tamtejszej Biblioteki Wróblewskich (Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių biblioteka), odnośnie wykonania cyfrowej kopii i internetowego udostępnienia metrykaliów rzymskokatolickiego dekanatu prużańskiego, jaki przechowują tam w fondzie nr 318. Negocjacje utrudniał nie tylko fakt, że właśnie wtedy biblioteka ta wygaszała już projekt digitalizacji swoich wybranych zbiorów, ale też to, że nie mieli planów digitalizacji posiadanych przez siebie ksiąg metrykalnych (a mają ich bardzo duży zasób). Nadto teren dawnego dekanatu prużańskiego leży zupełnie poza ich wytycznymi geograficznymi odnośnie wyboru źródeł do archiwizacji cyfrowej, gdyż są to dziś tereny Białorusi i to nawet nie graniczące z Litwą. Dodać też trzeba, że w przeciwieństwie np. do Litewskiego Państwowego Archiwum Historycznego w Wilnie, korzystający z zasobów Biblioteki Wróblewskich nie mogą samodzielnie wykonywać zdjęć udostępnianych dokumentów, zaś ceny jednostkowe za zamówienie skanów źródeł rękopiśmiennych sprzed XX w. wahają się dla metryk od 2 do 4 euro za 1 stronę (w zależności od rozdzielczości skanu, rodzaju jego kompresji oraz formatu strony). Po początkowej odmowie, ostatecznie jednak udało mi się uzyskać obietnicę, że wszystkie one zostaną zeskanowane i udostępnione w sieci. Trochę to trwało, ale Litwini słowa dotrzymali - tu chciałbym bardzo serdecznie podziękować szczególnie Pani dr Rimie Cicėnienė, wicedyrektor ds. naukowych Biblioteki Wróblewskich.
Poniżej link do zbiorów (52 księgi, ponad 9 tyś. stron bardzo dobrej jakości skanów PDF):
https://elibrary.mab.lt/discover?scope= ... =Go&rpp=10
By móc z nich korzystać, należy wcześniej założyć konto z hasłem i się zalogować.
Życzę owocnych kwerend
P.S.
Korzystając z okazji, proszę uprzejmie o kontakt (na e-mail: biuro@historiae.pl) wszystkie osoby, które prowadzą badania genealogiczne rodzin z terenu dekanatu prużańskiego, a także terenów z nim graniczących. W szczególności zaś osoby, które posiadają przedwojenne prywatne zdjęcia i dokumenty z tamtych okolic i zechciałyby je udostępnić do przygotowywanych publikacji oraz osoby, które są zainteresowane powołaniem stowarzyszenia, zajmującego się badaniami genealogicznymi tamtejszych rodzin w archiwach i bibliotekach na Wschodzie.