Dlaczego ślub poza kościołem?
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Dlaczego ślub poza kościołem?
Mam pytanie, czy spotkał się ktoś z tym, aby ślub odbył się nie w kościele a na wsi? Ślub pradziadków mojego znajomego odbył się w styczniu roku 1873 we wsi niedaleko Sochocina. Ksiądz zapisał ten fakt w księdze metrykalnej. Zainteresowało to nas, czy była to jakaś metoda na ominięcie opłat dla chłopstwa, czy jakieś represje ze strony carskiej odnośnie kościoła?
- Kaczmarek_Aneta

- Otrzymał podziękowania: 5 times
- t.dzwonkowski

Re: Dlaczego ślub poza kościołem?
Sz. Panie Xartixxartix pisze:Mam pytanie, czy spotkał się ktoś z tym, aby ślub odbył się nie w kościele a na wsi? Ślub pradziadków mojego znajomego odbył się w styczniu roku 1873 we wsi niedaleko Sochocina. Ksiądz zapisał ten fakt w księdze metrykalnej. Zainteresowało to nas, czy była to jakaś metoda na ominięcie opłat dla chłopstwa, czy jakieś represje ze strony carskiej odnośnie kościoła?
Jeszcze w XIX w. zdarzało się, że bogatsi obywatele którzy posiadali własną kaplicę i zapraszali księdza do własnego domu na chrzciny, śluby i pogrzeby. Nie było to żadnym wyjątkiem.Przecież nie ma wymogu aby sakrament koniecznie był udzielany przed ołtarzem.
Zastanawiam się, jakie jest źródłosłów imienia Xartix !!!!, bo rozumiem, że zgodnie z tradycją, która jak się wydaje powinna obowiązywać w tym miejscu, Xartix to jest Pańskie imię?
Pozdrawiam
Tadeusz Dzwonkowski :
- cichocka.karolak

Kiedyś,kiedyś słyszałam o takim zdarzeniu, że para młodych zlożyła sobie oświadczenia i przysięgę slubną w szczerym polu, póżniej zgłosili się do księdza ,wyznając mu o tym, a zarazem mówiąc, że chcą zawrzeć ślub, wówczas ksiądz miał odpowiedzieć, ślubowanie już się odbyło i jest ważne.Jak to mogło wyglądać jeżeli chodzi o dokumenty, czy ksiądz na podstawie oświadczenia młodych, mógł zapisać to w aktach -jako zawarcie związku małżeńskiego ?
Chyba czytaliśmy tę samą książkęcichocka.karolak pisze:Kiedyś,kiedyś słyszałam o takim zdarzeniu, że para młodych zlożyła sobie oświadczenia i przysięgę slubną w szczerym polu, póżniej zgłosili się do księdza ,wyznając mu o tym, a zarazem mówiąc, że chcą zawrzeć ślub, wówczas ksiądz miał odpowiedzieć, ślubowanie już się odbyło i jest ważne.Jak to mogło wyglądać jeżeli chodzi o dokumenty, czy ksiądz na podstawie oświadczenia młodych, mógł zapisać to w aktach -jako zawarcie związku małżeńskiego ?
No, nie chciałbym być w skórze tego księdza... Dopóki Kościół nie orzekłby (na co się nie zanosi), że do formy sakramentu nie trzeba już dwóch świadków, takie małżeństwo jest nieważne. Okoliczności takie jak niebezpieczeństwo śmierci czy dłuższa niedostępność kapłana zwalniały i zwalniają od obowiązku stosowania zwyczajnej, kanonicznej formy zawarcia małżeństwa, ale wymóg obecności dwóch świadków (płci dowolnej, po osiągnięciu wieku rozeznania) pozostaje. Małżeństwo zawarte w tych wyjątkowych okolicznościach wobec samych świadków jest już ważne i nie wymaga dodatkowej walidacji, jedynie spisania protokołu.
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Wydaje mi się, że obecność dwóch świadków jest do ominięcia i dziś (a dokładniej 15 lat temu:) ale wtedy wpis do księgi małżeństw jest nieco bogatszy niż spisanie protokołu:)
pozdrawiam
pozdrawiam
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Pozwolę sobie dodać - bo mało osób o tym wie, a i ja dowiedziałem się dopiero przy okazji swojego ślubu - że sakramentu małżeństwa nie udziela ksiądz. Udzielają go sobie wzajemnie nupturienci (nowożeńcy), ksiądz małżeństwo błogosławi i w imieniu Kościoła zatwierdza.
Nie zmienia to oczywiście kwestii formalnych, które muszą być dopełnione.
Marek.
Nie zmienia to oczywiście kwestii formalnych, które muszą być dopełnione.
Marek.
- cichocka.karolak

Tak, czy inaczej, chyba i dziś ślub może odbyć się np: w mieszkaniu-jakiś ołtarzyk w postaci obrazu,światła itp.,tylko zależy to od księdza i parafii
http://metryki.genealodzy.pl/ksiegi/59/9264/339/182.jpg
Dzialo sie w Warszawie w kancelaryi parafii Wszystkich Swietych dnia 25 listopada 1916 roku. Wiadomym czynimy iz w obecnosci swiadkow....
zawarty zostal w dniu dzisiejszym w mieszkaniu mlodej przy ulicy ... z powodu choroby mlodej, zwiazek religijny malzenski pomiedzy...
Malzenstwo to nie poprzedzily zadne zapowiedzi, gdyz udzielonym zostal indult od trzech zapowiedzi jak rowniez pozwolenie na odbycie slubu w domu przez Arcybiskupa Metropolite Warszawskiego pod dniem 24 listopada roku biezacego za N 2943.
Nowozaslubieni oswiadczyli....
Nie znam dalszych losow tej pary.
Elzbieta
Dzialo sie w Warszawie w kancelaryi parafii Wszystkich Swietych dnia 25 listopada 1916 roku. Wiadomym czynimy iz w obecnosci swiadkow....
zawarty zostal w dniu dzisiejszym w mieszkaniu mlodej przy ulicy ... z powodu choroby mlodej, zwiazek religijny malzenski pomiedzy...
Malzenstwo to nie poprzedzily zadne zapowiedzi, gdyz udzielonym zostal indult od trzech zapowiedzi jak rowniez pozwolenie na odbycie slubu w domu przez Arcybiskupa Metropolite Warszawskiego pod dniem 24 listopada roku biezacego za N 2943.
Nowozaslubieni oswiadczyli....
Nie znam dalszych losow tej pary.
Elzbieta
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Owa świadomość bardzo zmienia kwestie formalne:).
Żaden ołtarzyk nie jest potrzebny, nie jest to tez zależne od księdza i parafii.
ale...formalnie ślad powinien być "w kurii" - w przypadku małżeństw "tajnych", nieodnotowywanych w księdze małżeństw, będzie to w kancelarii tajnej, w przypadku, gdy małżonkowie udzielili sobie ślubu bez świadków a potem chcieli to upublicznić powinno być przeprowadzone "śledztwo", wynikiem którego może być wpis w księdze małżeństw danej parafii. Ale raczej na skutek "pisma z kurii" (czasem "z Rzymu")
a było tak prosto.."ubi tu ibi ego ":)
Żaden ołtarzyk nie jest potrzebny, nie jest to tez zależne od księdza i parafii.
ale...formalnie ślad powinien być "w kurii" - w przypadku małżeństw "tajnych", nieodnotowywanych w księdze małżeństw, będzie to w kancelarii tajnej, w przypadku, gdy małżonkowie udzielili sobie ślubu bez świadków a potem chcieli to upublicznić powinno być przeprowadzone "śledztwo", wynikiem którego może być wpis w księdze małżeństw danej parafii. Ale raczej na skutek "pisma z kurii" (czasem "z Rzymu")
a było tak prosto.."ubi tu ibi ego ":)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
Poprosiłem znajomego o kopię, z tego co wiem, wpis jest w języku rosyjskim.Kaczmarek_Aneta pisze:Czy jest szansa na obejrzenie skanu tego aktu ?
Ależ oczywiście Panie Tadeuszu zgodnie z tradycją zawarłem swoje imię w xartixie.t.dzwonkowski pisze: Zastanawiam się, jakie jest źródłosłów imienia Xartix !!!!, bo rozumiem, że zgodnie z tradycją, która jak się wydaje powinna obowiązywać w tym miejscu, Xartix to jest Pańskie imię?
Również pozdrawiam, jednocześnie zaspokajając poniższym podpisem, Pańską etymologiczną dociekliwość (mam nadzieję)
Artur
Dziękuję za przykład. Powód choroby oczywiście możliwy. Chociaż z dalszych losów owych małżonków wiem, że żyli długo i dzieciato. W 1912 roku wyemigrowali w późnym wieku (68 lat) do USA.
- Kaczmarek_Aneta

- Otrzymał podziękowania: 5 times
To świetnie !
Całkiem możliwe, że doczytamy się czegoś więcej
Pozdrawiam,
AK
Całkiem możliwe, że doczytamy się czegoś więcej
Pozdrawiam,
AK
Dostałem wreszcie kopię aktu ślubu, niestety stan ksera nie jest za dobry, a i ksiądz chyba mógłby się bardziej przyłożyć. Dla mnie odczytanie tego to jest czysta magia. Jeśliby ktoś był tak życzliwy i potrafił przełożyć to na polszczyznę...
Znane mi informacje to: Parafia Sochocin, podobno ślub odbył się w Kucharach (?), ślub Jakuba Kobuszewskiego i Walerii Sobierajskiej
Najważniejsze czy jest jakaś informacja o ślubie poza kościołem.
Część 1
Część 2
Artur
Znane mi informacje to: Parafia Sochocin, podobno ślub odbył się w Kucharach (?), ślub Jakuba Kobuszewskiego i Walerii Sobierajskiej
Najważniejsze czy jest jakaś informacja o ślubie poza kościołem.
Część 1
Część 2
Artur