Spie - Podkarpacie
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- TomaszFusiek

- Kontakt:
Przeglądałem zbiory parafii Spie - byłem tam trzykrotnie w 2009-10. W sumie spędziłem tam ok. 20 godzin mając w ręku ok. 50 ksiąg z aktami metrykalnymi. Badałem wtedy tylko rodzinę po mieczu i mam tylko zdjęcia aktów z nazwiskiem Fusiek. Z utęsknieniem czekam na skany w internecie, bo chętnie przebadałbym tę parafię dogłębnie.bubas1985 pisze:Odświeżam temat,
pytanie czy komuś udało się zajrzeć w zbiory tej parafii? czy może już pojawiły się gdzieś online?
Bardzo zależy mi na sprawdzeniu nazwiska Chrząstek.
Pozdrawiam
Adam B.
tez bardzo interesuje mnie parafia spie. Nazwiska Serafin i Rembisz/Rębisz. przez badania DNA tez nazwiska Dul i Puzio są wysoke mecze.lebul pisze:Jakby komuś udało się "dostać" do tych ksiąg metrykalnych również poszukuję aktów z tej parafii. Nazwiska Kwieciński, Tyburczy, Serafin. Więcej ewentualnie na prv.
Pozdrawiam
Piotr
-
Ł.A.Rynkowski

Witam,
Skorzystałem z usług badacza, który wykonał dla mnie kwerendę w księgach duplikatów w Archiwum Diecezjalnym w Przemyślu w październiku 2019 roku. W archiwum były duplikaty z lat 1826 do 1889 i kwerenda była bardzo udana. Byłem niezmiernie zadowolony ze sprawnej usługi i pięknej jakości zdjęć z archiwum.
Niestety, przeszłość moich przodków z drugie połowy XVIII wieku i początku XIX wieku leży zamknięta w archiwum parafialnym pod kłódką. W 2019 roku nie dało się skontaktować telefonicznie z parafią, a próba kontaktu osobistego spotkała się z odmową dysponenta ksiąg, uzasadnioną remontem na parafii.
Ponieważ dostęp do ksiąg w parafii Spie jest ograniczony, sugeruję zbadać przeszłość przodków na ile tylko się da w zasobach Archiwum Diecezjalnego w Przemyślu, tak aby kwerenda w Spie była minimalna. Doskonałą alternatywą dla mnie były też akta z Archiwum Państwowego w Przemyślu, zasób C.K. Sąd Powiatowy w Nisku, sygnatura 56/1746. Znalazłem tam sprawy spadkowe przodka, w sumie 48 stron, wśród nich wiele odpisów aktów metrykalnych i innych jeszcze cenniejszych źródeł.
Mam nadzieję, że po zakończeniu pandemii kwerenda na parafii będzie możliwa.
Proponuję zorganizować się i wspólnie opłacić usługi badacza, który przejrzałby księgi szukając w wydajny sposób jednocześnie kilku rodzin dla kilku osób podczas tej samej wizyty na parafii.
Moi przodkowie z parafii Spie oraz sąsiedniej parafii Jeżowe byli znani pod nazwiskami: Wolak, Górak, Marut, Sudoł, Jaskot, Jarosz, Stachurski, Płacheziński.
Jeżeli chodzi o badania DNA, to też mam dopasowania do nazwiska Puzio.
Wyniki testów mam na GEDmatch, łącznie trzy osoby z "genami ze parafii Spie".
Pozdrawiam,
Łukasz Rynkowski
Skorzystałem z usług badacza, który wykonał dla mnie kwerendę w księgach duplikatów w Archiwum Diecezjalnym w Przemyślu w październiku 2019 roku. W archiwum były duplikaty z lat 1826 do 1889 i kwerenda była bardzo udana. Byłem niezmiernie zadowolony ze sprawnej usługi i pięknej jakości zdjęć z archiwum.
Niestety, przeszłość moich przodków z drugie połowy XVIII wieku i początku XIX wieku leży zamknięta w archiwum parafialnym pod kłódką. W 2019 roku nie dało się skontaktować telefonicznie z parafią, a próba kontaktu osobistego spotkała się z odmową dysponenta ksiąg, uzasadnioną remontem na parafii.
Ponieważ dostęp do ksiąg w parafii Spie jest ograniczony, sugeruję zbadać przeszłość przodków na ile tylko się da w zasobach Archiwum Diecezjalnego w Przemyślu, tak aby kwerenda w Spie była minimalna. Doskonałą alternatywą dla mnie były też akta z Archiwum Państwowego w Przemyślu, zasób C.K. Sąd Powiatowy w Nisku, sygnatura 56/1746. Znalazłem tam sprawy spadkowe przodka, w sumie 48 stron, wśród nich wiele odpisów aktów metrykalnych i innych jeszcze cenniejszych źródeł.
Mam nadzieję, że po zakończeniu pandemii kwerenda na parafii będzie możliwa.
Proponuję zorganizować się i wspólnie opłacić usługi badacza, który przejrzałby księgi szukając w wydajny sposób jednocześnie kilku rodzin dla kilku osób podczas tej samej wizyty na parafii.
Moi przodkowie z parafii Spie oraz sąsiedniej parafii Jeżowe byli znani pod nazwiskami: Wolak, Górak, Marut, Sudoł, Jaskot, Jarosz, Stachurski, Płacheziński.
Jeżeli chodzi o badania DNA, to też mam dopasowania do nazwiska Puzio.
Wyniki testów mam na GEDmatch, łącznie trzy osoby z "genami ze parafii Spie".
Pozdrawiam,
Łukasz Rynkowski
Spie parish
Hello, I am also interested in the Spie parish, has anyone found access yet? I am in the USA so any items online would be very helpful.
Researching family of my grandparents and have not been able to get very far.
Names are: Banach, Bukry, Gradzki, Markisz, Ofiara, Serafin, Sudol,Iskra/Iskrzak, and a few more.
Thank you and good luck with your research as well.
W Corsiglia
Researching family of my grandparents and have not been able to get very far.
Names are: Banach, Bukry, Gradzki, Markisz, Ofiara, Serafin, Sudol,Iskra/Iskrzak, and a few more.
Thank you and good luck with your research as well.
W Corsiglia
- Bialas_Malgorzata

Spie parish
Odświeżam temat
czy ktoś nie wybiera się do Spie? Wilcza Wola
potrzebuję 3-4 akta znam daty ok
dorzucę się na koszta
pozdrawiam
Małgorzata
czy ktoś nie wybiera się do Spie? Wilcza Wola
potrzebuję 3-4 akta znam daty ok
dorzucę się na koszta
pozdrawiam
Małgorzata
-
Ł.A.Rynkowski

Spie parish
I ja tak samo.
Łukasz
Łukasz
- TomaszSaczawa

Spie parish
Cześć, sprawa nie jest prosta. Byłem w parafii Spie w sierpniu, rozmawiałem z ks. Półchłopkiem czyli poprzednim proboszczem, ale nie potwierdził zakresu Ksiąg. Później rozmawiałem z aktualnym ks. Proboszczem i niestety odesłał mnie z kwitkiem - nie mnie pierwszego jak słyszałem - mam przyjść po remoncie plebanii ponieważ Księgi zostały na jego czas spakowane i zabezpieczone - czyli w czerwcu 2023. Zobaczymy, trzeba czekać. Do tego czasu zajmę się indeksacją Ksiąg z USC - Wilcza Wola i Nart Stary z Nowym i okolicami.
Pozdrawiam
Tomek
Pozdrawiam
Tomek
- TomaszFusiek

- Kontakt:
Spie parish
Pod linkiem, w folderach "...original" wszystkie zdjęcia jakie zrobiłem w parafii w 2009 i 2010r"
https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing
Tak jak pisałem w poście powyżej (w 2018r.) są tam zdjęcia głównie z nazwiskiem Fusiek
Takie, księgi przeglądałem 12 lat temu w parafii Spie - nie pamiętam być może nie przejrzałem wszystkich dostępnych. Ks. Półchłopek był wtedy bardzo życzliwy:
Tak jak pisałem w poście powyżej (w 2018r.) są tam zdjęcia głównie z nazwiskiem Fusiek
Takie, księgi przeglądałem 12 lat temu w parafii Spie - nie pamiętam być może nie przejrzałem wszystkich dostępnych. Ks. Półchłopek był wtedy bardzo życzliwy:
- Bialas_Malgorzata

Spie parish
Tomku,
super już zagłębiam się w lekturze
pozdrawiam serdecznie
Małgorzata
super już zagłębiam się w lekturze
pozdrawiam serdecznie
Małgorzata
-
Cesarz_Wilhelm

Spie parish
Czy natrafił ktoś z państwa na nazwisko Rylski, Konopka lub Skrzyński w księgach metrykalnych ? Owe rodziny są pochowane na cmentarzu parafialnym lecz szukam ich aktów zgonu, małżeństwa lub zgonu.
Pozdrawiam
Jan
Pozdrawiam
Jan
- TomaszSaczawa

Re: Spie parish
Witam,Cesarz_Wilhelm pisze:Czy natrafił ktoś z państwa na nazwisko Rylski, Konopka lub Skrzyński w księgach metrykalnych ? Owe rodziny są pochowane na cmentarzu parafialnym lecz szukam ich aktów zgonu, małżeństwa lub zgonu.
Pozdrawiam
Jan
w Narcie dnia 30.09.1875 małżeństwo zawiera: Jadwiga Maria Rylska, lat 18, c. Leona i Emilii Skrzyńskiej (c. Kajetana Skrzyńskiego) z Stanisławem Dolańskim lat 24 z Grębowa synem Feliksa i Wandy Piaseckiej.
Pozdrawiam
Tomek
Ostatnio zmieniony ndz 19 lis 2023, 11:14 przez TomaszSaczawa, łącznie zmieniany 1 raz.
- TomaszSaczawa

Witam serdecznie,
jeśli jest ktoś zainteresowany poszukiwaniami przodków z parafii Spie,
zna mniej więcej przybliżone dane, czas i miejsce (która wioska)
mogę pomóc
zapraszam do kontaktu.
Dla przypomnienia: Wola Rusinowska od 1926 r. należy do parafii Majdan Królewski i to tam są księgi.
Pozdrawiam
Tomek
mogę pomóc
Dla przypomnienia: Wola Rusinowska od 1926 r. należy do parafii Majdan Królewski i to tam są księgi.
Pozdrawiam
Tomek
Ostatnio zmieniony wt 05 gru 2023, 22:31 przez TomaszSaczawa, łącznie zmieniany 1 raz.
Dzień dobry,TomaszSaczawaKamień pisze:Witam serdecznie,
mogę pomóczapraszam do kontaktu.
Pozdrawiam
Tomek
jestem zainteresowany aktem urodzenia Rozalii Puzio 03-05-1870 Wola Rusinowska córka Józefa i Marianny z domu Chmiel
Pozdrawiam
Krzysztof
Moje miejscowości: (Nowa) Dęba, Tarnowska Wola, Rozalin, Majdan Królewski, Huta Komorowska, Ślęzaki, Pliskowola, Suchowola, Osiek, Niekrasów, Ossala, Mielec-Rzochów.