Niemieccy koloniści w Galicji
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Doniec_Henry

witam,
graczdn-Darek
WILDENTHAL
Franciszek Hertel – 1861 – mąż Ewy Trenzinger zmarła w wieku 40 lat.
Łucja Trenzinger wdowa po Filipie (1771 – 1845) zmarł w wieku 74 lat – mieszkał dom nr.28
Trenzinger był właścicielem domu nr.14
mieszkali w nim Georg Trenzinger
Jerzy(kol.) zmarł w wieku 72 lat
Maria wdowa po Jerzym (1778 – 1878) zm.70 lat
Ewa Trenzinger córka Jana i Katarzyny Ingram
cdn.
graczdn-Darek
WILDENTHAL
Franciszek Hertel – 1861 – mąż Ewy Trenzinger zmarła w wieku 40 lat.
Łucja Trenzinger wdowa po Filipie (1771 – 1845) zmarł w wieku 74 lat – mieszkał dom nr.28
Trenzinger był właścicielem domu nr.14
mieszkali w nim Georg Trenzinger
Jerzy(kol.) zmarł w wieku 72 lat
Maria wdowa po Jerzym (1778 – 1878) zm.70 lat
Ewa Trenzinger córka Jana i Katarzyny Ingram
cdn.
Doniec_Henry
pozdrawiam
pozdrawiam
-
adamjankowski
Witajcie,
dzis przeczytałem b ciekawa historie o pochodzeniu BYRKÓW w SAMBORZE. Otóż sa to pierwsi koloniści wysłani przez Marie Terese do Galicji celem umacniania jej tam wpływów. Pierwotne nazwisko BYRKA przed jego spolszczeniem brzmiało BIRKE.
Czy mogłbym prosić o pomoc / wskazówki w odnalezieniu informacji o kolonistach o nazwisku BIRKE z miasta lub okolic SAMBORA?
Ciekawostka moze byc fakt ze w SAMBORZE urodził sie WŁADYSŁAW BYRKA (1872) polski prawnik, ekonomista, działacz polityczny II Rzeczypospolitej, bankowiec; prezes Banku Polskiego, działacz samorządu gospodarczego, poseł I, II, III i IV kadencji, wicemarszałek Sejmu, członek Rady Głównej Towarzystwa Rozwoju Ziem Wschodnich w 1939 roku.
Bardzo chciałbym zgłebic tą część moich korzeni. Bede wdzieczny za wszelaką pomoc.
pozdrawiam,
Adam Jankowski
dzis przeczytałem b ciekawa historie o pochodzeniu BYRKÓW w SAMBORZE. Otóż sa to pierwsi koloniści wysłani przez Marie Terese do Galicji celem umacniania jej tam wpływów. Pierwotne nazwisko BYRKA przed jego spolszczeniem brzmiało BIRKE.
Czy mogłbym prosić o pomoc / wskazówki w odnalezieniu informacji o kolonistach o nazwisku BIRKE z miasta lub okolic SAMBORA?
Ciekawostka moze byc fakt ze w SAMBORZE urodził sie WŁADYSŁAW BYRKA (1872) polski prawnik, ekonomista, działacz polityczny II Rzeczypospolitej, bankowiec; prezes Banku Polskiego, działacz samorządu gospodarczego, poseł I, II, III i IV kadencji, wicemarszałek Sejmu, członek Rady Głównej Towarzystwa Rozwoju Ziem Wschodnich w 1939 roku.
Bardzo chciałbym zgłebic tą część moich korzeni. Bede wdzieczny za wszelaką pomoc.
pozdrawiam,
Adam Jankowski
Ha znalazłem na tej stronie moich bezpośrednich przodków. Są to niemiecko brzmiące nazwiska jak Stör ale też Bielawski i Majchrowicz czy Kostecka. Raczej trudno przypuszczać by te ostatnie były niemieckie. Na moje pytanie o źródła twórcy Village Family Books odpowiedzieli że wyłącznie metrykalne. Dodali że przeszukano metryki z miejscowości gdzie występowały niemieckie kolonie. Trochę to rozczarowujące bo w metrykach nigdzie nie jest napisane że mają niemieckie pochodzenie.kaz53 pisze:Village Family Books, a naprawdę Galiziendeutsche Ortsfamilienbücher są opracowywane przez p. Manfreda Dauma z genealogicznej placówki badawczej Komitetu Pomocy Niemców Galicyjckich (Hilfskomitee der Galiziendeutschen). Z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że opracowanie jest staranne, nawet, jeśli zdarzają się błędy widoczne dopiero dla kogoś, kto lepiej jest zorientowany w genealogii własnej rodziny. .Alternatywa - wykonanie tej samej pracy przy odczytywaniu mikrofilmów u Mormonów. Koszty może nawet większe.
Dzięki OFB, mikrofilmom u Mormonów i książce Schneidera i kontaktowi ze spokrewnionym genealogiem (wspólni przodkowie w XVII-tym wieku) jestem aktualnie blisko średniowiecza
Pozdrowienia
Zembala
Adam
Przepraszam, miałem przerwę w poszukiwaniach, dlatego tak późno odpisuję. Po moim pierwszym wpisie zakupiłem książkę Pana M. Piórka i tam znalazłem bardzo dużo danych. Informacje uzyskałeś z w/w książki czy z innych źródeł? Moje generalnie pokrywają się z twoimi jeśli przyjąć że w wieku 40 lat zmarł Franciszek Hertel a w wieku 74 lat zmarła Łucja Trenzinger . Maria wdowa po Jerzym 1778-1848
.
Pozdrawiam Darek
Przepraszam, miałem przerwę w poszukiwaniach, dlatego tak późno odpisuję. Po moim pierwszym wpisie zakupiłem książkę Pana M. Piórka i tam znalazłem bardzo dużo danych. Informacje uzyskałeś z w/w książki czy z innych źródeł? Moje generalnie pokrywają się z twoimi jeśli przyjąć że w wieku 40 lat zmarł Franciszek Hertel a w wieku 74 lat zmarła Łucja Trenzinger . Maria wdowa po Jerzym 1778-1848
.
Pozdrawiam Darek
Witam Cię Kamil,opat1222 pisze:Witam serdecznie!
Czy spotkał się ktoś z nazwiskiem Szubert (podejżewam, iż pierwotnie brzmiało ono Schubert) na terenach galicyjskich?
Jeśli tak proszę okontkat.
Pozdrawiam
Kamil
nazwisko Schubert pojawia się w Wieliczka "M" 1843- 1881 rok,
Jan Thuma + Dorota Schubert c. Jerzego i Zuzanny Homa Lipnik ad Biała;
I parafia Dziekanowice "M" od 1784 do ok. 1915
Karol Schubert s. Fryderyka? /nie mogłam odczytać bazgrołów/ + Honorata Fischer
Tu masz link do indeksów Wieliczka chrzty i małżeństwa, Dziekanowice małżeństwa itd. http://windaki.pl/metryki/
Gienia
- Jadwiga_Murat

Panie Darku,graczdn pisze:Witam serdecznie
Mam prośbę do bardziej doświadczonych osób niż ja o pomoc w poszukiwaniu przodków rodziny Trancyngier. Rodzeństwo urodzone w Wildenthal-Dzikowiec:
Anna ur. ok. 1843, Gerard ur. 1857, Katarzyna ur. ok. 1859, Jan ur. 1862, Franciszek ur. ok. 1864 , . Daty urodzenia braci Gerarda i Jana podane były w akcie zgonu. Rodzice ich: Jan i Katarzyna (Ingram). Mam prawdopodobnie akt zgonu Jana-ojca (Jan Trancygier s. Jana i Łucji z Rajnów zostawił Ewę z Objeżów?) z którego wynika, że urodził się w Dzikowcu ok. 1827r. Prawdopodobnie, bo nie zgadza się imię żony którą pozostawił, ale mógł mieć przecież drugą żonę. Nazwisko no i Wildenthal wskazują, że byli kolonistami. Pisownia nazwiska jest różna: Trancyngier, Trancygier, Trancynger, oraz koleżanka Małgorzata na stronie http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... iec#259373 podaje nazwisko występujące w w/w kolonii Freinzinger. Można założyć, że to to samo nazwisko. Z tego co doczytałem dostęp do ksiąg Dzikowca nie jest łatwy, a tam teoretycznie byłoby najprościej znaleźć wiele danych. Brak nazwiska albo źle szukam m.in. w http://www.galiziengermandescendants.org/.
Prosiłbym o jakieś porady, informacje dotyczące tego nazwiska.
Darek.
mam kontakt z rodziną Trancyngier poszukującej swoich przodków z Polsce z okolic Lublina. Po sprawdzeniu aktów z Lubelszczyzny widzę, że rodzina wywodziła się z Widenthal -Widełka k/Kolbuszowej. Jeszcze nie wiemy, czy to na pewno ta rodzina, ale nazwisko jest dość oryginalne, więc chyba tak. Czy jest Pan osobiście zainteresowany historią tej rodziny? Czy w międzyczasie zebrał/otrzymał Pan jakieś dalsze informacje na temat tego nazwiska?
Za odpowiedź z góry serdecznie dziękuję
Jadwiga Buras
Witam serdecznie.
W 2016r. zakupiłem książkę P. Mariana Piórka w której jest dużo informacji o mieszkańcach Wildenthal. Znalazłem tam potwierdzenie danych z w/w cytatu. Zgadzam się, że z tym nazwiskiem bardzo prawdopodobne jest pochodzenie Pani znajomych z tych kolonistów. Trzeba postawić kropkę nad "i" i znaleźć przodka z Wildenthal (Dzikowiec). W moim przypadku tam urodził się ojciec mojej babci Gerard Trancyngier. Jeśli rodzina zna jakieś dane przodków może będę mógł pomóc. Na PW prześlę mój mail jeśli byłby potrzebny.
Pozdrawiam
Darek
W 2016r. zakupiłem książkę P. Mariana Piórka w której jest dużo informacji o mieszkańcach Wildenthal. Znalazłem tam potwierdzenie danych z w/w cytatu. Zgadzam się, że z tym nazwiskiem bardzo prawdopodobne jest pochodzenie Pani znajomych z tych kolonistów. Trzeba postawić kropkę nad "i" i znaleźć przodka z Wildenthal (Dzikowiec). W moim przypadku tam urodził się ojciec mojej babci Gerard Trancyngier. Jeśli rodzina zna jakieś dane przodków może będę mógł pomóc. Na PW prześlę mój mail jeśli byłby potrzebny.
Pozdrawiam
Darek
Witam
Niestety nie znalazłem. Może warto poszukać tutaj http://www.galiziengermandescendants.org/Data/
Pozdrawiam
Darek
Niestety nie znalazłem. Może warto poszukać tutaj http://www.galiziengermandescendants.org/Data/
Pozdrawiam
Darek
- Wlodzimierz_Macewicz

- Kontakt:
to nazwisko NIEWĄTPLIWIE figuruje w opracowaniach Manfreda Daumakirstein pisze:Poprosze o informacje, czy w spisach widnieje może nazwisko:
Wohlfart, Wolfart, Wolfarth?
Podaje kilka możliwych pisowni nazwiska.
Z góry dziękuje.
Łukasz
poszperaj na moim serwerze http://wujek2.ia.pw.edu.pl/wm/archiwum/ofb
mniej szczegółowe informacje dostępne w internecie na ww portalu
pozdr WM
-
mmaziarski

-
mmaziarski