Pojmanie w czasie 1 wojny swiatowej

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

mpelczynska

Sympatyk

Post autor: mpelczynska »

Dzień dobry,

Na jednym ze zdjęć w domu rodzinnym mojej babci jest zdjęcie całej rodziny i w pierwszym rzędzie siedzi mężczyzna z długim zarostem. Spytałam babcie kto to i okazuje się, że to jej dziadek, Kazimierz Socha urodzony w 1874. I że zdjęcie obrazuje jego powrót z wygnania.

Nie jestem najlepsza z historii... Ale, z tego co wiem, do zsyłki na Sybir dochodziło w czasie 2 wojny światowej. I tutaj historia, że Kazimierz uciekł z niewoli, w historii pojawia się SYBERIA, ale ciężko mi w to uwierzyć... pewnie jest, że pradziadek uciekał przez bagna i przez pola i że ukrywał się w jakimś bagnie bo cytując babcie "wbijali bagnety obok niego, on się ukrywał".

I moje pytanie... co mogło spowodować w czasie I Wojny Światowej albo zaraz po, że Kazimierz był pojmany i wywieziony na wschód.

Bardzo proszę o pomoc. Nie mogę znaleźć żadnych aktów oskarżenia, ani nic.

Pozdrawiam,

Martyna
- Martyna
Irena_Powiśle

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 3 times

Post autor: Irena_Powiśle »

Czy jest to Pani też?

"Kazimierz Socha urodzony w 187, zamieszkaly w Dziekanowice, chociaz miejsce urodzenia pewnie Waliszewo. Zostal zeslany w okolicach I Wojny Swiatowej ale uciekl i wrocil do domu".

"Ale, z tego co wiem, do zsyłki na Sybir dochodziło w czasie 2 wojny światowej."

- do zesłania na Sybir dochodziło od Powstania Listopadowego i dalej. Po Powstaniu Styczniowym - największa fala zesłańców, nikt nie zna dokładnie ile to było osób.

Koniec wieku XIX - początek XX to już kolej rewolucjonistów.

Jeśli Kazimierz Socha mieszkał na terenach Prus to mógł być wcielony do wojska pruskiego, przeciwnika IR.

Mógł być wziątym do niewoli i wysłany na Sybir.
W czasie I WŚ w głębi Rosji istniały obozy dla takich jeńców. Władze carskie starały się wywieźć jeńców jak można dalej, żeby ci żołnierze w razie bliskiego frontu nie mogli pomóc armii podstawowej.

Takie obozy były np na terenach ob. Kazachstana północnego - to tereny kiedyś Syberii zachodniej w czasach komuny przydzielone do Kazachstanu; były takie obozy w miastach nad Wołgą.

Kazimierz Socha mógł trafić do niewoli rosyjskiej jako żołnierz wojska pruskiego, być w takim obozie i potem stąd uciec.
mpelczynska

Sympatyk

Tak, tez moje.

Bardzo dziekuje za pomoc! Szukanie informacji o mojej rodzinie jest dla mnie niezla lekcja historii! :)
- Martyna
Irena_Powiśle

Sympatyk
Ekspert
Otrzymał podziękowania: 3 times

Post autor: Irena_Powiśle »

Mam informację że jeńcy Polacy po I WŚ byli w mieście Bałaszow gubernia Saratowska, a propos brali udział w założeniu kina w tym mieście (jeśli nie mylę się).
Mogli to być mieszkańcy Prus albo Austro-Węgier.

- - -
Irena
Pozdrawiam,
Irena
mpelczynska

Sympatyk

A wie Pani moze gdzie szukac jakis dokumentow dotyczacych skazania? Sa jakies archiwa? Bo nie wiem przy pra-pra-dziadek tam w ogole dotarl czy uciekl z transportu. Ciezko to stwierdzic.
- Martyna
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 9 times

Post autor: Grazyna_Gabi »

Jesli znasz dokladna date i miejsce urodzenia to ponizsze dokumenty z list strat armii pruskiej
cos niecos wyjasniaja. Dokladna data konieczna do potwierdzenia czy ponizsza osoba jest Twoim
dziadkiem.
Lista z dnia: 1915-11-13
Datum 1915-11-13
Nachname Socha
Vorname Kasimir
Ort Piglowice, Schroda
Liste Preußen 379
Reg. o.ä. Infanterie-Regiment 329
Przed data 13.11.1915 Socha Kazimierz, ur. Pigłowice, Sroda, jednostka IR 329 - zaginal.
skan
http://des.genealogy.net/search/show/2939149
Lista z dnia 1918-04-24
Datum 1918-04-24
Nachname Socha
Vorname Kasimir
Ort Piglowice
Socha Kazimierz, urodzony 29.02. .. Pigłowice, powrocil z niewoli przed data 24.04.1918.
W niektorych latach wojny podawano na listach tylko czesc daty urodzenia, czyli dzien i miesiac
to wystarczalo dla identyfikacji osoby.
skan
http://des.genealogy.net/search/show/7751923
W tej samej miejscowosci urodzony
Socha Wladyslaw - lekko ranny
http://des.genealogy.net/search/show/220605

Twoj dziadek w czasie I WS swiatowej byl powolany do wojska pruskiego,
w trakcie walk wpadl w rece wojsk carskich (rosyjskich) czyli dostal sie do
niewoli. Jednak szczesliwie udalo mu sie z niej uciec.
Sadze, ze powyzsze dokumenty sa o Twoim dziadku.

Pozdrawiam
Grazyna
mpelczynska

Sympatyk

Pani Grazyno! Jest Pani wspaniala! Tak! To on! Piglowice. Czesc rodziny rodzila sie w Dziekanowicach a wczesniejsze pokolenia w Piglowicach. Boze, nie wierze, ze Pani to znalazla! Jest Pani wspaniala :)
Jeszcze poszukam dokladnej daty urodzenia, ale jak miejsce sie zgadza to mysle ze urodzenie tez sie bedzie zgadzac :)

BARDZO DZIEKUJE!

Update:
Niby na myheritage jest napisane 8 paź 1874... jako data urodzenia, ale moze maja niepoprawna. Nie bede odrzucac teorii, ze to on. Piglowice i imie nazwisko. Za duzo podobienstw by to odrzucic.
- Martyna
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 9 times

Post autor: Grazyna_Gabi »

A masz akt urodzenia? - zapewne jest w j. niemieckim, moze zle odczytana data.
Na listach tez bywaja bledy.

Grazyna
mpelczynska

Sympatyk

Nie mam wlasnie aktu urodzonia. Ale zaraz napisze emaila do Archiwum, tylko musze znalezc ktorego... Jak urodzil sie w Piglowicach to chyba Arch Poznanskie... Napisze do nich emaila :) Dziekuje za pomoc jeszcze raz! Podziwiam Pani wiedze na temat tego gdzie szukac informacji. Ja sie dopiero ucze.
- Martyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”