Kujszczyk, poszukuję przodków

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

kaka111

Sympatyk

Post autor: kaka111 »

"Poszukuję przodków rodziny Kujszczyk"

Witam,

Tak jak w temacie szukam przodków rodziny Kujszczyk. Głownie interesują mnie rodzice Mateusza Kujszczyk i jego żony Katarzyny Stasiak zd Żelaszczyk.
Jedyną wzmiankę o Mateuszu znalazłem na tym piśmie z 1833:

http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... x=486&y=90

Oraz w akcie ślubu jego syna, a mojego praprapradziadka Jana Kujszczyk z 1880,
wstawię tylko tłumaczenie:

"Akr 16.
Biskupice
Jan Kujszczyk i Ludwika Kargul

Działo się w Mieście Opatowie dwudziestego czwartego czerwca /szóstego lipca/ tysiąc osiemset osiemdziesiątego roku o godzinie dziesiątej rano. Oświadcza się że w obecności świadków Stanisława Kozy lat sześćdziesiąt i Szczepana Niewujta lat czterdzieści dwa kolonistów z Bukowian zawarto dziś religijny związek małżeński między Janem Kujszczyk wdowcem po nieżyjącej Antoninie z Grzybów, urodzonym i zamieszkałym jako kolonista w Bukowianach, synem nieżyjących Mateusza i Katarzyny małżonków Kujszczyków, lat pięćdziesiąt i Ludwiką Kargul panną, urodzoną w Janczycach, a zamieszkałą jako służąca w Biskupicach, córką nieżyjących Jacka i Marianny z Widziszewskich małżonków Kargul, lat czterdzieści. Małżeństwo to poprzedziły trzy zapowiedzi ogłoszone w Opatowskiej Kolegiacie pierwszego /trzynastego/, ósmego /dwudziestego/ i piętnastego /dwudziestego siódmego/ czerwca tego roku. Nowożeńcy oświadczyli że nie zawarli oni między sobą żadnej umowy przedślubnej. Małżeński związek pobłogosławił Ksiądz Józef Piątkowski. Akt ten Nowożeńcom i świadkom niepiśmiennym przeczytano przez Nas tylko podpisano.

Urzędnik Stanu Cywilnego Ks. Jan Dąbrowski"

Niestety nie posiadam prawie żadnych dat związanych z Mateuszem. Jego syn Jan urodził się w 1830r.

Jeśli gdzieś natrafili państwo na Mateusza lub to nazwisko w aktach z lat ok 1800-1880 głównie w powiecie opatowskim w woj świętokrzyskim proszę o kontakt.

Pozdrawiam
Karol
kaka111

Sympatyk

Post autor: kaka111 »

Chciałbym ponowić temat, utknąłem w poszukiwaniach, bardzo mi zależy na znalezieniu jakichkolwiek informacji o Mateuszu Kujszczyk, będę wdzięczny za wszelkie informacje o nim.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”