Witam serdecznie,
Poszukuję informacji o rodzinie Sajewiczów z Litwy.
W odnalezionym akcie zgonu Józefy Brzozowskiej z Sajewiczów w USC w Łapach zapisane zostało że owa Józefa została urodzona " na Litwie". Taki lakoniczny zapis niestety nic mi nie mówi.
Rodzicami Józefaty byli : Cyprian i Apolonia.
Pozostał mąż Józef Brzozowski.
Zmarła w 1939 roku w deklarowanym wieku 30 lat.
Może ktoś z Państwa posiada takowe informacje, gdzie szukać śladów tej rodziny ?
Byłbym wdzięczny za odpowiedź.
Pozdrawiam, Dobrzyński Jakub.
Sajewicz, Litwa-> Łapy
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
Arek_Bereza

- Otrzymał podziękowania: 5 times
Sajewicz, Litwa-> Łapy
Trochę w konfuzji jestem 
Z witryn na myheritage wynika, że mężem był Romuald Brzozowski i że ich ślub odbył się w 1934 (brak miejsca). Z kolei dziecko (pewnie Romualda) Weronika, urodziła się np. w 1899 w Szatankach - chyba parafia Dąbrowa Wielka (Brzozowscy tam licznie występują) ale brak tego rocznika w szwa w ogóle (nawet bez skanów)
Jeśli zmarła w Łapach w 1939 a ślub był w 1934 to może także w Łapach - warto zapytać w USC, chyba, że wiesz, że to mylny trop. Akt śłubu pewnie wiele by wyjaśnił.
Brzozowscy z parafii Dąbrowa Wielka występują jako władatiele czyli pewnie szlachta. Jeśli pójdziemy tym tropem i Sajewiczowie także byli szlachtą to może Bieniakonie na Litwie lub Wilno (wg Malewskiego) http://rcin.org.pl/Content/61441/WA303_ ... lewski.pdf
Z witryn na myheritage wynika, że mężem był Romuald Brzozowski i że ich ślub odbył się w 1934 (brak miejsca). Z kolei dziecko (pewnie Romualda) Weronika, urodziła się np. w 1899 w Szatankach - chyba parafia Dąbrowa Wielka (Brzozowscy tam licznie występują) ale brak tego rocznika w szwa w ogóle (nawet bez skanów)
Jeśli zmarła w Łapach w 1939 a ślub był w 1934 to może także w Łapach - warto zapytać w USC, chyba, że wiesz, że to mylny trop. Akt śłubu pewnie wiele by wyjaśnił.
Brzozowscy z parafii Dąbrowa Wielka występują jako władatiele czyli pewnie szlachta. Jeśli pójdziemy tym tropem i Sajewiczowie także byli szlachtą to może Bieniakonie na Litwie lub Wilno (wg Malewskiego) http://rcin.org.pl/Content/61441/WA303_ ... lewski.pdf
Sajewicz, Litwa-> Łapy
To drzewo na MH jest niepoprawne.
Weronika była córką Romualda i Józefaty z Sajewiczów.
Akt znajduje się w Dąbrowie i Weronika urodziła się w 1899 roku.
Nie odnalazłem tam aktu ślubu Romualda z Józefatą.
Ta Józefata z MH to zapewne inna osoba niż żona Romualda, ale poprzez informacje że i żona Romualda mieszkała w Łapach próbuję złapać trop na rodzinę Sajewiczów z Litwy w ogóle.
Weronika była córką Romualda i Józefaty z Sajewiczów.
Akt znajduje się w Dąbrowie i Weronika urodziła się w 1899 roku.
Nie odnalazłem tam aktu ślubu Romualda z Józefatą.
Ta Józefata z MH to zapewne inna osoba niż żona Romualda, ale poprzez informacje że i żona Romualda mieszkała w Łapach próbuję złapać trop na rodzinę Sajewiczów z Litwy w ogóle.
Pozdrawiam, Dobrzyński Jakub
-
Arek_Bereza

- Otrzymał podziękowania: 5 times
Sajewicz, Litwa-> Łapy
Przepraszam, ale pogubiłem się. Twierdzisz, że z aktu zgonu Józefaty Brzozowskiej z Sajewiczów wynika, że urodziła się około 1909, jest żoną w końcu kogo: Józefa jak napisałeś w pierwszym poście czy Romualda?
Czy też są dwie pary Romuald B. i Józefata Sajewicz oraz Józef B. i Józefata Sajewicz ?
Czy też są dwie pary Romuald B. i Józefata Sajewicz oraz Józef B. i Józefata Sajewicz ?