Poszukuję informacji na temat Władysława Kazin ur. 2 lutego 1902r. w Podbrzeziu. Nie wiem, o które Podbrzezie chodzi, na genetce nic się nie pojawia. Władysław był synem Jana Kazin (ur. 1860) i Józefy Wilczyńskiej, a Jan był synem Wojciecha Kazin i Marianny Jarek (ur. 1867). Władysław ożenił się z Stefanią Piech (ur. 2 września 1911r. w Wojciechowie w województwie lubelskim), córką Franciszka Piech i Józefy Miziuły. Władysław i Stefania mieszkali na Wołyniu w Serniczkach, skąd uciekli podczas rzezi wołyńskiej.
Za wszelką pomoc w odnalezieniu jakichkolwiek informacji bardzo dziękuję.
Pozdrawiam
Sabina
Władysław Kazin z Podbrzezia
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Arek_Bereza

- Otrzymał podziękowania: 2 times
Jest Podberezie w parafii Horochów http://www.kami.net.pl/kresy/
a wszystkie witryny na myheritage mówią, że urodził się w Serniczkach powiat Horochów
Nie wnikając, bo papierów nie widzę to może być to Podbrzezie
a wszystkie witryny na myheritage mówią, że urodził się w Serniczkach powiat Horochów
Nie wnikając, bo papierów nie widzę to może być to Podbrzezie
Według aktu zgonu Władysław urodził się w Podbrzeziu, nie w Serniczkach, ani też nie w Podbereziu, więc to nie może być ta miejscowość. W wielu miejscach podane są Serniczki, bo widnieje w spisie mieszkańców tej miejscowości (w internecie na stronie poświęconej wsi Serniczki), tak samo jak jego żona Stefania, która urodziła się w województwie lubelskim. Niewiele osób ma akty zggonu Stefanii i Władysława, stąd ten błąd.
-
Arek_Bereza

- Otrzymał podziękowania: 2 times
A co z aktem jego ślubu ze Stefanią i dokumentacją do niego ?
Skąd wiedza o jego przodkach z datami urodzenia włącznie
Skąd wiedza o jego przodkach z datami urodzenia włącznie
Większość osób szuka po internecie i spisuje to, co uda im się znaleźć. Ja też tak robię z racji tego, że ani ja, ani moja najbliższa rodzina nie mamy żadnych konkretnych informacje. Pokolenie, które uciekło z Wołynia już nie żyje. Ja mam akt zgonu Stefanii i Władysława, aktu ślubu nigdzie nie znalazłam, chyba że jacyś dalecy kuzyni mojego taty, z którymi nie ma kontaktu, mogą go mieć, ale raczej wątpię, bo pradziadek z prababcią i wszystkie ich dzieci mieszkali już w Polsce w tej samej miejscowości, a żaden z kuzynów taty nie ma żadnych dokumentów z Wołynia. Rodzina przyjechała jako repatrainci bez żadnych dokumentów, starsze rodzeństwo mojego dziadka spierało się, które z nich jest najstarsze, a sam dziadek nie miał pewności, czy jego data urodzenia nie została zafałszowana, żeby rodzina mogła dostać wsparcie na dziecko (dziadek był najmłodszy). Dlatego wszelkie informacje traktowałabym z przymrużeniem oka, bo podejrzewam, że większość osób kopiuje informacje od innych, mając nadzieję, że są poprawne.
Re: Władysław Kazin z Podbrzezia
W "Słowniku geograficznym Królestwa Polskiego [...]", wyczytałam, że Podbrzezie inaczej Tadanie, to grupa domów w Podborzu powiat rohatyński.Aredhelaa pisze:Według aktu zgonu Władysław urodził się w Podbrzeziu, nie w Serniczkach, ani też nie w Podbereziu, więc to nie może być ta miejscowość
Ania