Jak poszukiwać rodziny w USA? ... (cz.3)
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- MichaelEliasz

- Kontakt:
Joanna,
Do ewidencji stwierdzenie zgonu z Michigan 1897-1920 r. Jest Poszukiwana stronie internetowej Michigan. Znalazłem zapis śmierci za mało Helen Gajda (Rodzice: Marcin Gajda i Katarzyna DANIELSKA), zmarła w wieku 6 miesięcy w dniu 29 sierpnia 1920 r. - w tym adres strony internetowej:
http://seekingmichigan.cdmhost.com/seek ... ch=CISOOP1% 3Dall% 26CISOBOX1% 3DGajda% 26CISOFIELD1% 3DCISOSEARCHALL% 26CISOOP2% 3Dexact%% 26CISOBOX2 3D 26CISOFIELD2%% 3DCISOSEARCHALL%% 26CISOOP3 3Dany % 26CISOBOX3% 3D% 26CISOFIELD3%% 3DCISOSEARCHALL 26CISOOP4% 3Dnone%% 26CISOBOX4% 3D% 26CISOFIELD4 3DCISOSEARCHALL%% 26CISOROOT 3D% 252Fp129401coll7% 26x% 3D48% 26y% 3D14 & search_position = 3
Były jeszcze inne Gajda wymienione również.
Powodzenia,
michael
Do ewidencji stwierdzenie zgonu z Michigan 1897-1920 r. Jest Poszukiwana stronie internetowej Michigan. Znalazłem zapis śmierci za mało Helen Gajda (Rodzice: Marcin Gajda i Katarzyna DANIELSKA), zmarła w wieku 6 miesięcy w dniu 29 sierpnia 1920 r. - w tym adres strony internetowej:
http://seekingmichigan.cdmhost.com/seek ... ch=CISOOP1% 3Dall% 26CISOBOX1% 3DGajda% 26CISOFIELD1% 3DCISOSEARCHALL% 26CISOOP2% 3Dexact%% 26CISOBOX2 3D 26CISOFIELD2%% 3DCISOSEARCHALL%% 26CISOOP3 3Dany % 26CISOBOX3% 3D% 26CISOFIELD3%% 3DCISOSEARCHALL 26CISOOP4% 3Dnone%% 26CISOBOX4% 3D% 26CISOFIELD4 3DCISOSEARCHALL%% 26CISOROOT 3D% 252Fp129401coll7% 26x% 3D48% 26y% 3D14 & search_position = 3
Były jeszcze inne Gajda wymienione również.
Powodzenia,
michael
Pani Krystyno.
Przeglądając szczegółowe zapisy dotyczące rodziny Victorii Bachara, widzę że stuprocentowego porządku w tych spisach nie ma.
Ignacy z 1920 roku , w 1930 jest Stanisławem, a chłopiec Stefan,po dziesięciu latach jest dziewczynką Stefanią. Ale taki pewnie jest urok wszystkich spisów. Na szczęście jestem pewien że te dzieci to Ignacy i Stefania, bo akurat te imiona mam potwierdzone z innych źródeł.
Dzięki Pani uzupełniłem sobie najmłodsze dzieci.
A czy byłaby szansa odszukać gdzieś informacje o dacie i miejscu śmierci Victorii i Stanleya Bachara? Niestety nie udało mi się natrafić na żaden ślad ( na razie znalazłem informację o najstarszym synu Ignacym)
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam
Robert
Przeglądając szczegółowe zapisy dotyczące rodziny Victorii Bachara, widzę że stuprocentowego porządku w tych spisach nie ma.
Ignacy z 1920 roku , w 1930 jest Stanisławem, a chłopiec Stefan,po dziesięciu latach jest dziewczynką Stefanią. Ale taki pewnie jest urok wszystkich spisów. Na szczęście jestem pewien że te dzieci to Ignacy i Stefania, bo akurat te imiona mam potwierdzone z innych źródeł.
A czy byłaby szansa odszukać gdzieś informacje o dacie i miejscu śmierci Victorii i Stanleya Bachara? Niestety nie udało mi się natrafić na żaden ślad ( na razie znalazłem informację o najstarszym synu Ignacym)
Robert
Pani Aniu,annastregiel pisze:Krysiu, Joasiu,
jesteście kochane!
Musimy trochę ochłonąć i. .. przystępujemy do działania! Wszystko przecież podałyście nam "na tacy". Stokrotne dzięki! Intuicja podpowiada mi, że jeden z Johnów to musi być nasz Wujek!
Bardzo cieplutko Was pozdrawiam.
Ania.
Helen Wojna jest córką Ignaca Wojny i Stanislwy Guszczynskiej(zmarłej przed 1930r.).W spisie z 1930r.(tym samym,co Marcin Gajda) Ignac Wojna,figuruje jako wdowiec i mieszka w pobliżu Marcina Gajdy ,być może są krewnymi?!
Znalazłam też zgon John`a,syna Marcina,najprawopodobniej to on.
GAJDA, JOHN B Feb 10, 1917 Dec 08, 2004
Last residence: 48081 (Saint Clair Shores, Macomb, MI)
żona;
GAJDA, ANNA Dec 24, 1919 May 07, 2006
Last residence: 48081 (Saint Clair Shores, Macomb, MI)
adres syna John`a?
JOSEPH GAJDA
9347 SALEM
REDFORD, MI 48239
(313) 537-4107
Joanna
Pani Krystyno bardzo dziękuję za informacje o Wandzie Mangrum,a jeszcze dowiedziałam się że jedna z jej córek jest zakonnicą tylko nie znam imienia.czy mogłabym dowiedziec się więcej o bronisławie Kulińskim kiedy zmarł .jaką miał rodzinę gdzie mieszkał porostu wszysko co o nim jest możliwe Jeszcze raz bardzo serdecznie dziękuję .Pozdrawiam olka
- Krystyna_Czerniga

- Kontakt:
Witaj Robercie!RobertK pisze:Pani Krystyno.
Robert
Jest jeszcze census z 1910 roku.
1910 United States Federal Census
about Victoria Bachara
Name: Victoria Bachara
Age in 1910: 29
Estimated birth year: abt 1881
Birthplace: Austria
Relation to Head of House: Wife
Father's Birth Place: Austria
Mother's Birth Place: Austria
Spouse's name: Stanley
Home in 1910: Chicago Ward 17, Cook, Illinois
Marital Status: Married
Year of Immigration: 1909
Stanley Bachara 30
Victoria Bachara 29
Ignaty Bachara 3
Sophie Bachara 7/12
Walter Masich 25
Steve Lee 21
Anna Kratsch 25
Josie Harcher 25
Teresa P?? 26
Cook County, Illinois Death Index, 1908-1988
about Stanley Bachara
Name: Stanley Bachara
Death Date: 18 Feb 1954
Death Location: Cook County, IL
File Number: 6009837
Archive collection name: Cook County Genealogy Records (Deaths)
Archive repository location: Chicago, IL
Archive repository name: Cook County Clerk
about Wiktoria Bachara Name: Wiktoria Bachara
Death Date: 28 Feb 1932
File Number: 6006209
about Ignatius S Bachara
Name: Ignatius S Bachara
Death Date: 9 Jul 1973
File Number: 618693
Pozdrawiam
Krystyna
Witaj Krystyno!
Bardzo dziękuję za kolejną porcje cennych informacji, szczególnie te z wojskowej karty rejestracyjnej stanowiące wskazówkę do dalszych poszukiwań.
Na Acestry stawiam pierwsze kroki i jak na razie bez rezultatów. Jeżeli coś interesującego mnie znajdę, chętnie skorzystam z Twojej bezinteresownej pomocy. Serdecznie pozdrawiam. Adam
Bardzo dziękuję za kolejną porcje cennych informacji, szczególnie te z wojskowej karty rejestracyjnej stanowiące wskazówkę do dalszych poszukiwań.
Na Acestry stawiam pierwsze kroki i jak na razie bez rezultatów. Jeżeli coś interesującego mnie znajdę, chętnie skorzystam z Twojej bezinteresownej pomocy. Serdecznie pozdrawiam. Adam
Dla Roberta
John Bachara,ur.03 Dec 1912
ojciec-Stanislaw Bachara
matka-Viktoria Kozlouska
zamieszkali-721 Keith str.,Chicago
poz.25
http://img46.imageshack.us/img46/1203/439433560.jpg
http://img684.imageshack.us/img684/9586/439433561.jpg
Joanna
John Bachara,ur.03 Dec 1912
ojciec-Stanislaw Bachara
matka-Viktoria Kozlouska
zamieszkali-721 Keith str.,Chicago
poz.25
http://img46.imageshack.us/img46/1203/439433560.jpg
http://img684.imageshack.us/img684/9586/439433561.jpg
Joanna
- annastregiel

Michael,
dziękuję bardzo za zainteresowanie. Dotarłam to tej strony internetowej, gdzie umieszczone są
zgony z lat 1897-1920 w stanie Michigen. Ale bardzo cenna jest dla mnie również twoja interpretacja zapisu nazwiska panieńskiego Katarzyny. Rzeczywiście, może ono brzmieć Danielska.
Pozdrawiam serdecznie.
Ania.
dziękuję bardzo za zainteresowanie. Dotarłam to tej strony internetowej, gdzie umieszczone są
zgony z lat 1897-1920 w stanie Michigen. Ale bardzo cenna jest dla mnie również twoja interpretacja zapisu nazwiska panieńskiego Katarzyny. Rzeczywiście, może ono brzmieć Danielska.
Pozdrawiam serdecznie.
Ania.
Poszukuję:
-aktu ur. Antoniego Rudnickiego, s. Stefana, ok. 1805, ok. Kalisza, Ostrowa Wlkp.
- rodziców Stefana Rudnickiego (ok. 1780-1845), ekonoma w majątkach k. Ostrowa Wlk. męża Józefy ze Skarzyńskich, ślub - par. Tursko w 1804 r.
-aktu ur. Antoniego Rudnickiego, s. Stefana, ok. 1805, ok. Kalisza, Ostrowa Wlkp.
- rodziców Stefana Rudnickiego (ok. 1780-1845), ekonoma w majątkach k. Ostrowa Wlk. męża Józefy ze Skarzyńskich, ślub - par. Tursko w 1804 r.
- annastregiel

Joasiu,
dziękuję za:
wyjaśnienie o rodzinie Wojna-sama też, później, na spokojnie, do zauważyłam oraz , co najważniejsze, dziękuję za informacje o zgonie Johna.
Znając datę i miejsce zgonu syna Marcina - Johna, zastanawiam się, jak dotrzeć teraz do tego aktu zgonu, aby upewnić się na 100%, że ten John to syn mojego Marcina i Katarzyny?
Czy konieczny jest kontakt z rodziną, czy można wysłać maila do stanowego USC? Nie mam żadnych doświadczeń w tych sprawach ...Nie chciałabym zaczynać od rodziny Johna, póki nie mam pewności, że to ta osoba. Ale jeżeli nie będzie innej możliwości - to chyba się na to zdecyduję.
Pozdrawiam serdecznie.
Ania.
dziękuję za:
wyjaśnienie o rodzinie Wojna-sama też, później, na spokojnie, do zauważyłam oraz , co najważniejsze, dziękuję za informacje o zgonie Johna.
Znając datę i miejsce zgonu syna Marcina - Johna, zastanawiam się, jak dotrzeć teraz do tego aktu zgonu, aby upewnić się na 100%, że ten John to syn mojego Marcina i Katarzyny?
Czy konieczny jest kontakt z rodziną, czy można wysłać maila do stanowego USC? Nie mam żadnych doświadczeń w tych sprawach ...Nie chciałabym zaczynać od rodziny Johna, póki nie mam pewności, że to ta osoba. Ale jeżeli nie będzie innej możliwości - to chyba się na to zdecyduję.
Pozdrawiam serdecznie.
Ania.
Poszukuję:
Dzień dobry.
Nie wiem jak Panią poprosić o pomoc. Poszukuję przełom XIX/XX Leo David lub Leon Dawid z Czarnotrzewia koło Baranowa, ewentualnie ktoś o nazwisku Dawid z tej miejscowości - imiona rodziców Marcin i Katarzyna. Nie wiem czy są to wystarczające dane, ale w tej chwili nic więcej nie mam.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Michał Kowalczyk
Nie wiem jak Panią poprosić o pomoc. Poszukuję przełom XIX/XX Leo David lub Leon Dawid z Czarnotrzewia koło Baranowa, ewentualnie ktoś o nazwisku Dawid z tej miejscowości - imiona rodziców Marcin i Katarzyna. Nie wiem czy są to wystarczające dane, ale w tej chwili nic więcej nie mam.
Michał Kowalczyk
-
Wladyslaw_Moskal

W Ellis Island database jest Passenger Record Jana Dawida z Czarnotrzewia;mregis pisze:Dzień dobry.
Michał Kowalczyk
First Name: Jan
Last Name: Dawid
Ethnicity: Russian
Last Place of Residence: Czounstozeroie
Date of Arrival: May 31, 1898
Age at Arrival: 17y Gender: M Marital Status: S
Ship of Travel: Kensington
Port of Departure: Antwerp
Manifest Line Number: 0011
Jest to bardzo ubogi rekord w uzyteczne informacje.
Udaje sie do szwagra w New Britain, Con.
Wladyslaw
Witaj Mchale!mregis pisze:Dzień dobry.
Michał Kowalczyk
Jest niejaka ,Franciszka Dawid.
Płynie do wujka-Stanislaw Bialek(adres;1 Central str.,Ansonia,Conn.)
W Polsce został ojciec-Józef (Baranow?)
First Name: Franziska
Ethnicity: Russia Polish
Last Place of Residence: Baronow, Russia
Date of Arrival: Jun 04, 1913
Age at Arrival: 18y Gender: F Marital Status: S
Ship of Travel: Cleveland
Port of Departure: Hamburg
http://www.ellisisland.org/EIFile/popup ... &line=0011
Jest też Stanisław David z Czarnotrzewia.
Płynie do brata-Jan David(adres;Greewich?str.II ,New Jersey? lub New York)
First Name: Stanislaw
Last Name: David
Ethnicity: Russia
Last Place of Residence: Czarnotrzew
Date of Arrival: Oct 11, 1902
Age at Arrival: 27 Gender: M Marital Status: S
Ship of Travel: Main
Port of Departure: Bremen
Manifest Line Number: 0002
http://www.ellisisland.org/EIFile/popup ... &line=0002
Brat-Jan
First Name: Jan
Ethnicity: Russian
Last Place of Residence: Czounstozeroie
Date of Arrival: May 31, 1898
Age at Arrival: 17y Gender: M Marital Status: S
Ship of Travel: Kensington
Port of Departure: Antwerp
Płynie do szwagra-Teofil Berg?,Becz? (adres;New Britain,Conn.)
na tej samej liście ,poz.9 ,jest Mayanna Olszewska ,która płynie do tej samej osoby(szwagra)
Joanna