Nazwisko: Domański

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Re: Nazwisko: Domański

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Kaczmarek_Aneta pisze:Elżbieta Domańska, ur. 1 lipca 1856 r. w parafii Miastków Kościelny
c. Piotra Domańskiego i Marcjanny z Więckowskich
To moi przodkowie.

Więcej danych nie posiadam, bowiem nie mam dostępu do ksiąg metrykalnych tej parafii.

Pozdrawiam,
Aneta
Witam,

moje nowe odkrycia odnośnie Domańskich.

Piotr Domański był synem Michała Domańskiego i Marianny z Bałuków. Urodził się w 1810 r. w parafii Jeruzal. Po raz pierwszy ożenił się z Marianną z Wideńskich w parafii Wodynie (1834), a po śmierci małżonki poślubił (1851) moją antenatkę Mariannę z Więckowskich, także w parafii Wodynie. Po ślubie małżeństwo zamieszkało w Starym Miastkowie, par. Miastków Kościelny.
O rodzicach Piotra wiem niewiele. Michał Domański zmarł w parafii Jeruzal w 1854 r., a matka Piotra - Marianna z Bałuków (córka Kazimierza i Klary) zmarła tamże kilka lat wcześniej.

Jeśli ktoś widzi powiązania, proszę o kontakt.

Pozdrawiam
Aneta

Edycja (14-12-2021):
Rodzicami Michała byli Piotr i Julianna Domańscy. Michał miał brata Andrzeja, którego zgon zgłosił w 1833 r. w parafii Jeruzal. Nadal poszukuję AU Michała, informacji o jego rodzicach.
Ostatnio zmieniony wt 14 gru 2021, 13:27 przez Kaczmarek_Aneta, łącznie zmieniany 1 raz.
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

Domańscy

Post autor: sbasiacz »

edekdom pisze:Moi Domańscy pochodzą z Zamojszczyzny

Pozdrawiam
Szukam Tadeusza Domańskiego ur.w 1905 w miejscowości Siedliszcze, syna Feliksa i Marceli z d.Hempel
pozdrawiam
Basia Sikorska
Domańska_Aleksandra

Sympatyk

Post autor: Domańska_Aleksandra »

Województwo łódzkie:

Błażej Domański ur. ok. 1803 Jasień, parafia Wysokienice, powiat skierniewicki – syn Wawrzyńca Domańskiego i Marianny (Trawusińskiej/Trembińskiej?) - bierze ślub z Marcjanną Piotrkowską, a następnie on i jego potomkowie pojawiają się w okolicy Brzezin, Kołacinka, Dmosina i Jeżowa (powiat brzeziński) - tutaj mam dużo Domańskich, więc nie będę wymieniać.

Żona Wawrzyńca umiera w 1811, a on w tym roku żeni się z Gertrudą Markietą (nazwisko w późniejszym czasie zmienia się). Według aktu ślubu Wawrzyniec jest synem Andrzeja Domańskiego i Rozalii Kowalik, którzy w tym czasie zamieszkują wieś Prusy, parafia Głuchów, powiat skierniewicki. Wcześniejszych informacji nie posiadam.

Dzieci Wawrzyńca z Gertrudą:
- Tomasz Domański, który w wieku 21 lat umiera w Naropnej, parafia Żelechlinek, powiat tomaszowski,
- Magdalena Domańska urodzona w 1823 w Prusach (matka podana Gertruda Buczkowska),
- Katarzyna Domańska urodzoną w 1820 w Koloni Józefów, parafia Brzeziny (matka podana Gertruda Buczkowska), która wychodzi za Karola Worowskiego w Łowiczu.
Aleksandra Domańska
Marszycki

Sympatyk

Post autor: Marszycki »

Witam
Maciejowice
1805/240. Związek małżeński zawarli: Dumanski / Domański??/Stanisław (24) - sekretarz, kawaler z Podzamcza - rodz.: oj.
niewiadomy i matka niewiadoma oraz Szrednicka Elżbieta (20) - panna z Powiśla - rodz.: oj. niewiadomy i matka
niewiadoma. Data ślubu (9 września)
-------
Chodzi o Elżbietę Srzednicką h Pomian corkę Jakuba i Lisowskiej z Końskowoli
Stefan
mrtndomanska

Post autor: mrtndomanska »

Dzień dobry,

moi Domańscy:
- babcia Stanisława Domańska (z domu Bąk), ur w 1925 w Kruszówce (powiat garwoliński), córka Marii (z domu Baran) i Kazimierza, zm. w 2011 w Szczytnie.
- dziadek Czesław Domański (ur. 1923, prawdopodobnie w Kruszówce (powiat garwoliński), syn Grzegorza, zm. w 1988 w Szczytnie.
- pradziadek Grzegorz Domański (ojciec Czesława), zm. w 1959, najprawdopodobniej pochowany w miejscowości Miastków Kościelny (powiat garwoliński) razem ze swoją żoną (nie znam imienia)

Więcej danych niestety nie posiadam.

Jeśli ktoś widzi powiązania, proszę o kontakt.

Pozdrawiam
Martyna
elizamathia

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: elizamathia »

Domańscy z Jeziora h. Larysza, zapisywani w par. Czemierniki, czasem Parczew. Drzewo tutaj:
https://www.familysearch.org/tree/pedig ... y/GKWV-2H4
Moja linia Jan (ż. Zofia) - Krzysztof (ż. Marianna Dziewulska) - Andrzej ur. 1676 Jezioro (ż. Konstancja Włoszek)- Michał ur. 1709 Jezioro (ż. Marianna Walicka) - Kazimierz ur. 1754 Jezioro (ż. Katarzyna Boniecka) - Marianna Tekla ur. ok 1799 Jezioro (m. Karol Przegaliński)

Jak uda mi się kolejnych Domańskich podczepić do drzewa, wszystko jest dostępne na FS pod powyższym linkiem.

Eliza
Ania_chojnowska

Post autor: Ania_chojnowska »

Witam,

Moja gałęź rodziny Domańskich pochodzi z Łub koło Łuniewa. Jest to Jan Domański (1876 – 1950 pochowany w Krzesku)
I jego żona Aleksandra Kokoszkiewicz (1879 – 1961 pochowana w Krzesku).
Podobno ojcem Jana był Filip.

Jeśli uda się komuś znaleźć powiązanie, będę wdzięczna za kontakt.

Pozdrawiam
Just1978

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Just1978 »

Moja pra Jadwiga Domańska córka Krzysztofa i Jadwigi, urodzona nie wiadomo gdzie około 1800 roku, do ślubu w 1820 roku w Iłży przedstawia akt znania (brak w alegatach), brak żyjących krewnych. W tym samym roku w Iłży małżeństwo zawiera Salomea, córka Krzysztofa i Jadwigi Domańskich i ta sama sytuacja, urodzona około 1797 roku przedstawia akt znania (brak w alegatach), brak żyjących krewnych .
Justyna
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

Ludwik Roch Domański ur. 1844., Orlicz, parafia Garbów na Lubelszczyźnie, syn Antoniego Domańskiego i Anny Sawickiej. Lekarz, kształcił się w Warszawie, pracował w Rosji, w Jelcu, tam rodzi się jego syn Tadeusz w 1874 r. Żoną jego była Barbara Bohusz, pochodząca z okolic Słucka na dzisiejszej Białorusi, córka Macieja i Emilii Puzynowskiej.
Antoni Domański ur. 1822 r. (w parafii Wereszczyn, ale tam brak aktu urodzenia?), syn Michała Domańskiego i Agnieszki Dorohinicz (której ojciec Florian przybył z Kresów, z okolic Orszy). Zarówno Antoni jak i jego ojciec Michał pracowali w różnych majątkach na Lubelszczyźnie jako rządcy. Okolice Puław i Końskowoli szeroko pojęte zwłaszcza.
Michał Domański, syn Antoniego i Agnieszki Starzyńskiej, być może jest Michałem Domańskim urodzonym po drugiej stronie Wisły, parafia Boglewice koło Grójca, miejscowość Kabajka (rodzice rządcy?). Pasuje data roczna urodzenia i nazwisko Starzyński jako chrzestnego.

Jakie były związki Domańskich z okolic Łukowa, szeroko pojętego (Ziemia Łukowska), z tymi z okolic Grójca?
Związki małżeńskie tej linii Domańskich z pannami z Kresów, w tym dalekich Kresów, być oni sami pochodzili z Kresów? A na Kresy z Ziemi Łukowskiej kiedyś dawno emigracja?

Popularne nazwisko, pewnie wiele różnych rodów, może kiedyś Domańscy wykonają badania Y-DNA i coś więcej będzie wiadomo o tych różnych rodach tego nazwiska. Może już obecnie jacyś się przetestowali i znają swoją haplogrupę?
Wstępnie tzw. haplogrupę można już określić z testu wykonanego w Ancestry, MH lub 23&me. Ta ostatnia firma ma to w pakiecie z test autosomalny, że podaje przybliżone (czyli ogólne) haplogrupy Y (linia ojciec-ojciec) i mtDNA (linia matka-matka). Z testów MH czy Ancestry można to wygenerować na zewnętrznych stronach.

Łucja
Ostatnio zmieniony pn 22 maja 2023, 11:10 przez Łucja, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
olerys

Sympatyk
Legenda

Post autor: olerys »

Moi Domańscy

Antoni Alojzy u. 1816 w Ostrowie Lubelskim syn Wawrzyńca i Marianny Biernackiej M z Anną Bladowską 1844 Biała Podlaska
Ich syn Feliks Franciszek u 1849 w Białej Podlaskiej M z Karoliną Krycką 1881 w Siedlcach i tamże zmarły w 1906
Ich córka Emilia Waleria u. 1889 w Siedlcach M 1920 Siedlce Stanisław Zdanowski zm. 1985 Warszawa - moja babcia po kądzieli
Ryszard
Markos

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Markos »

Ania_chojnowska pisze:Witam,

Moja gałęź rodziny Domańskich pochodzi z Łub koło Łuniewa. Jest to Jan Domański (1876 – 1950 pochowany w Krzesku)
I jego żona Aleksandra Kokoszkiewicz (1879 – 1961 pochowana w Krzesku).
Podobno ojcem Jana był Filip.

Jeśli uda się komuś znaleźć powiązanie, będę wdzięczna za kontakt.

Pozdrawiam
Jan Domański, ur.26.05.1876, Łuby, syn Filipa i Teresy z Domańskich.
akt 101/1876 par. Międzyrzec Podlaski
Paweł.
daniel73

Sympatyk

Post autor: daniel73 »

Poszukuje potomków DOMAŃSKICH z okolic Płońska.
franek_s

Sympatyk

Post autor: franek_s »

Czy ktoś ma może przebadanych Domańskich z okolic Białej Podlaskiej, Krzymowskich?
Pozdrawiam
Franek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”