Potomkowie Bańkowskich z Hodyszewa
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Witam
Próbuję sklecić drzewo potomków dynastii hodyszewskich grekokatolickich proboszczów.
Co zebrałem udostępniam
http://hniew.neostrada.pl/Bankowscy.htm
Może ktoś natrafi na informacje pozwalające uzupełnić ten szkic.
Będę wdzięczny za wszelkie uwagi.
Pozdrawiam
Hubert
Próbuję sklecić drzewo potomków dynastii hodyszewskich grekokatolickich proboszczów.
Co zebrałem udostępniam
http://hniew.neostrada.pl/Bankowscy.htm
Może ktoś natrafi na informacje pozwalające uzupełnić ten szkic.
Będę wdzięczny za wszelkie uwagi.
Pozdrawiam
Hubert
-
Płowik_Hubert

Ja z kolei poszukuję informacji o przodkach i ew. połączeniu z Bańkowskimi z Hodyszewa:
Jana Bańkowskiego, ur. 9 sierpnia 1888 w Glinniku, par. rz-kat. Brańsk, syna Bronisława i Marianny zd. Szpakowskiej.
Jana Bańkowskiego, ur. 9 sierpnia 1888 w Glinniku, par. rz-kat. Brańsk, syna Bronisława i Marianny zd. Szpakowskiej.
Pozdrawiam
Hubert
Hubert
-
jamiolkowski_jerzy

Przepraszam jeśli już Pan to zrobił ale radziłbym skontaktować się z klasztorem Ojców bazylianów http://www.bazylianie.pl/ Bardzo mi pomogli - a konkretnie Ojciec Bogdan Pietnoczka - w ustaleniu min biograficznych informacji o księżach grekokatolickich.
Panie Hubercie,
Bańkowskich z Glinnika i Hodyszewa nie da się połączyć bo są to dwa różne rody. Pierwsza rodzina to chłopi, a druga -szlachta, a wcześniej bojarzy. Ojciec Jana Bańkowskiego z Glinnika, Bronisław był synem Pawła i Zofii Grzybowskiej a urodził się w 1860 roku.
Pozdrawiam
Złotko
Bańkowskich z Glinnika i Hodyszewa nie da się połączyć bo są to dwa różne rody. Pierwsza rodzina to chłopi, a druga -szlachta, a wcześniej bojarzy. Ojciec Jana Bańkowskiego z Glinnika, Bronisław był synem Pawła i Zofii Grzybowskiej a urodził się w 1860 roku.
Pozdrawiam
Złotko
Re: Potomkowie Bańkowskich z Hodyszewa
Bardzo dziękuję. Cenna rada tym bardziej, że mam pewien, wymagający opracowania, rodzinny temat dotyczący lwowskich bazylianów.jamiolkowski_jerzy pisze:... radziłbym skontaktować się z klasztorem Ojców bazylianów http://www.bazylianie.pl/ Bardzo mi pomogli - a konkretnie Ojciec Bogdan Pietnoczka ...
Czy mogę liczyć na jakieś wskazówki dotyczące szlacheckiego, bojarskiego pochodzenia Bańkowskich hodyszewskich?zlotko pisze: ... Bańkowskich z Glinnika i Hodyszewa nie da się połączyć bo są to dwa różne rody. Pierwsza rodzina to chłopi, a druga -szlachta, a wcześniej bojarzy. ...
Pozdrawiam
Hubert
-
jamiolkowski_jerzy

Tu jest jakiś trop
http://pdf.kamunikat.org/9045-1.pdf
Jest trochę informacji o Antonim urodził się chyba w 1729.Trzeba by to jednak zweryfikować,
Jest trochę informacji o Antonim urodził się chyba w 1729.Trzeba by to jednak zweryfikować,
Podaję link do najlepszego, jak dotychczas, opracowanie dziejów Hodyszewa autorstwa profesjonalnego historyka Pana Zbigniewa Romaniuka:
http://www.nowepiekuty.pl/wp-content/up ... a_druk.pdf
Pozdrawiam
Złotko
Pozdrawiam
Złotko
Do poniższych publikacji oczywiście już wcześniej dotarłem. Raczej szukam wiedzy niedostępnej online.
Niestety na dziś nie posiadam wiarygodnych informacji o przynależności stanowej (pochodzeniu) tego rodu a jestem tego wielce ciekaw.
Pozdrawiam
Hubert
Ta data podawana jest jako rok w którym jakiś Antoni Bańkowski sprawował funkcję proboszcza. Czy był to "mój praszczur rodu" czy też jego ojciec lub stryj trudno powiedzieć.jamiolkowski_jerzy pisze:Tu jest jakiś trop
Z Panem Zbigniewem wymieniłem kilka maili. Przekazał mi szereg danych wyciągniętych wprost z ksiąg metrykalnych hodyszewskiej parafii g-k. Bez tego nie udałoby mi się poskładać posiadanych puzzli.zlotko pisze:Podaję link do najlepszego, jak dotychczas, opracowanie dziejów Hodyszewa autorstwa profesjonalnego historyka Pana Zbigniewa Romaniuka:
Pozdrawiam
Złotko
Niestety na dziś nie posiadam wiarygodnych informacji o przynależności stanowej (pochodzeniu) tego rodu a jestem tego wielce ciekaw.
Pozdrawiam
Hubert
-
jamiolkowski_jerzy

Do złotko. Panie Piotrze (bo chyba mam z Panem przyjemność spotkania na forum ) opracowanie Pana Romańczuka jest cenne (jak każde opracowanie historyka) tyle że do genealogii mało przydatne. Precyzyjnej odpowiedzi może dostarczyć jedynie kwerenda genealogiczna . U Bańkowskich dodatkowo tym trudniejsza że byli dwóch wyznań (niekiedy je zmieniali)
Dwa przyczynki
1/ dotyczące Glinika. W spisie parafian parafii brańskiej1846 roku mieszka tam jedna liczna rodzin Bańkowskich . Jej głową był 67 letni Andrzej po Janie. . W spisie 1862 roku jest już kilka rodzin Bańkowskich w Gliniku. Uwaga senior Andrzej nadal zyje ma zapisane 84 lata. Te spisy pokazują że Glinik staje się miejscem sporego ale dosyć świeżego zamieszkania tam Bańkowskich , już włościan co jest raczej naturalna koleja losu. Prawie na pewno przybyli spod Bielska, z Baniek gdzie byli pisani pewnie jako szlachetni iale w coraz większym stopniu zbiedniali. . Zadanie jest jasne, choć wymaga poświecenia trochę czasu. Trzeba to -jak w każdej porządnej kwerendzie - zweryfikować w księgach metrykalnych parafii w Brańsku . A księgi są ! Częściowo w sieci albo na mikrofilmach. Tu podstawowe informacje
Zasoby – księgi są w Archiwum Diecezjalnym w Drohiczynie (. Obejmują lata: chrzty (urodziny) 1644 - 1887, małżeństwa brak danych (tj ja akurat ich nie mam, należy samodzielnie zapytać ), zgony od 1797(? ). W Archiwum Państwowym w Białymstoku i u mormonów ( family search) są mikrofilmy: urodziny 1849 – 1874, małżeństwa 1857 – 1881, zgony 1797 - 1823 Inne zasoby Archidiakonat Białostocki lata 1808 – 1834 w poczekalni
Najpewniej w wyniku kwerendy trzeba będzie następnie przerzucić sie na kwerendowanie ksiąg Bielska. Też się zachowały.
2/Dotyczące Hodyszewa. Wedle mnie tam nie mieszkali nigdy inni Bańkowscy poza rodem proboszczowskim. Tu prawie nie ma szans na kwerendę ksiąg metrykalnych . Unickich chyba nigdzie nie ma. Nadzieja w tym że rok 1729 to faktycznie data urodzin Antoniego . Wtedy jest szansa że jego chrzest został zapisany w księgach rzymskokatolickich . Gdzie? najpewniej Bielska. Ale z kwerenda tych ksiąg bym się wstrzymał może ze źródeł bazylianów wyjdą precyzyjniejsze namiary.
Są jeszcze taryfy podatkowe, spisy ludności. To co prawie pewne proboszczowie Bańkowscy wywodzili się z któregoś z najznaczniejszych rodów Bańkowskich. Ale ta droga może prowadzić wyłącznie do hipotez.
Pozdrawiam
Dwa przyczynki
1/ dotyczące Glinika. W spisie parafian parafii brańskiej1846 roku mieszka tam jedna liczna rodzin Bańkowskich . Jej głową był 67 letni Andrzej po Janie. . W spisie 1862 roku jest już kilka rodzin Bańkowskich w Gliniku. Uwaga senior Andrzej nadal zyje ma zapisane 84 lata. Te spisy pokazują że Glinik staje się miejscem sporego ale dosyć świeżego zamieszkania tam Bańkowskich , już włościan co jest raczej naturalna koleja losu. Prawie na pewno przybyli spod Bielska, z Baniek gdzie byli pisani pewnie jako szlachetni iale w coraz większym stopniu zbiedniali. . Zadanie jest jasne, choć wymaga poświecenia trochę czasu. Trzeba to -jak w każdej porządnej kwerendzie - zweryfikować w księgach metrykalnych parafii w Brańsku . A księgi są ! Częściowo w sieci albo na mikrofilmach. Tu podstawowe informacje
Zasoby – księgi są w Archiwum Diecezjalnym w Drohiczynie (. Obejmują lata: chrzty (urodziny) 1644 - 1887, małżeństwa brak danych (tj ja akurat ich nie mam, należy samodzielnie zapytać ), zgony od 1797(? ). W Archiwum Państwowym w Białymstoku i u mormonów ( family search) są mikrofilmy: urodziny 1849 – 1874, małżeństwa 1857 – 1881, zgony 1797 - 1823 Inne zasoby Archidiakonat Białostocki lata 1808 – 1834 w poczekalni
Najpewniej w wyniku kwerendy trzeba będzie następnie przerzucić sie na kwerendowanie ksiąg Bielska. Też się zachowały.
2/Dotyczące Hodyszewa. Wedle mnie tam nie mieszkali nigdy inni Bańkowscy poza rodem proboszczowskim. Tu prawie nie ma szans na kwerendę ksiąg metrykalnych . Unickich chyba nigdzie nie ma. Nadzieja w tym że rok 1729 to faktycznie data urodzin Antoniego . Wtedy jest szansa że jego chrzest został zapisany w księgach rzymskokatolickich . Gdzie? najpewniej Bielska. Ale z kwerenda tych ksiąg bym się wstrzymał może ze źródeł bazylianów wyjdą precyzyjniejsze namiary.
Są jeszcze taryfy podatkowe, spisy ludności. To co prawie pewne proboszczowie Bańkowscy wywodzili się z któregoś z najznaczniejszych rodów Bańkowskich. Ale ta droga może prowadzić wyłącznie do hipotez.
Pozdrawiam
Ponoć są w arch. par. w Hodyszewie, i to jak się wydaje całkiem ich tam dużo.jamiolkowski_jerzy pisze: ... Dotyczące Hodyszewa. ... Tu prawie nie ma szans na kwerendę ksiąg metrykalnych . Unickich chyba nigdzie nie ma
Ponoć są w nienajleprzym stanie więc dostępność do nich jest ograniczona.
Pozdrawiamhniew pisze: ... Z Panem Zbigniewem wymieniłem kilka maili. Przekazał mi szereg danych wyciągniętych wprost z ksiąg metrykalnych hodyszewskiej parafii g-k. ...
Hubert
-
Płowik_Hubert

Jeżeli można wiedzieć, to w którym archiwum mam szukać owych spisów? Można prosić o jakieś namiary?jamiolkowski_jerzy pisze:W spisie parafian parafii brańskiej1846 roku mieszka tam jedna liczna rodzin Bańkowskich . Jej głową był 67 letni Andrzej po Janie. . W spisie 1862 roku jest już kilka rodzin Bańkowskich w Gliniku.
Pozdrawiam
Hubert
Hubert
-
Bańkowski_Leszek

Wraz z Waldkiem Malinowskim indeksujemy parafię bielską. Porządkowanie dostępnych metryk pokazuje niestety luki. Jeśli jednak mógłbym jakoś pomóc, to proszę o informację kogo i w jakich ramach czasowych mam szukać.
Pozdrawiam,
Leszek Bańkowski z Bańkowskich z Woroniego (koło Baniek)
Pozdrawiam,
Leszek Bańkowski z Bańkowskich z Woroniego (koło Baniek)
-
jamiolkowski_jerzy

Spisy parafialne są w AD w Drohiczynie. Są one jednak tylko bardzo pomocnym genealogicznym gadżetem. Pełny spis Bańkowskich w Gliniku w 1846 wygląda tak
Poza wspomnianym Andrzejem żona Antonina lat 60, synowie Franciszek (29) , Jan (24), syn Adam (37) żonaty z Teresą (35) i sporo ich dzieci synowie :Jan (13), Franciszek (9), Ludwik (2),córki Antonina i Bogumiła (wiek dla mnie nie do odczytania, ale to w kontekście tego co dalej napisze bez znaczenia) .
Ale uwaga!!. Kluczowa dla Pana wyjściowa dla poszukiwań informacja to ta podana przez złotko cyt Ojciec Jana Bańkowskiego z Glinnika, Bronisław był synem Pawła i Zofii Grzybowskiej a urodził się w 1860 roku. Podstawowe pytanie brzmi dlaczego w spisie 1846 roku nie ma Pawła? Jeśli w spisie nie zrobiono błędu (tego nigdy nie mozna wykluczyć) to Paweł urodził się gdzie indziej i nie ma nic wspólnego z tymi Bańkowskimi ze spisu.
Jak z tego dowodnie widać same spisy nie dostarczają pełnej wiedzy. Dla zrobienia wywodu i tak niezbędna będzie kwerenda samych ksiąg (oryginalne są tez w AD) natomiast gdzie mikrofilmy poinformowałem wyżej
Poza wspomnianym Andrzejem żona Antonina lat 60, synowie Franciszek (29) , Jan (24), syn Adam (37) żonaty z Teresą (35) i sporo ich dzieci synowie :Jan (13), Franciszek (9), Ludwik (2),córki Antonina i Bogumiła (wiek dla mnie nie do odczytania, ale to w kontekście tego co dalej napisze bez znaczenia) .
Ale uwaga!!. Kluczowa dla Pana wyjściowa dla poszukiwań informacja to ta podana przez złotko cyt Ojciec Jana Bańkowskiego z Glinnika, Bronisław był synem Pawła i Zofii Grzybowskiej a urodził się w 1860 roku. Podstawowe pytanie brzmi dlaczego w spisie 1846 roku nie ma Pawła? Jeśli w spisie nie zrobiono błędu (tego nigdy nie mozna wykluczyć) to Paweł urodził się gdzie indziej i nie ma nic wspólnego z tymi Bańkowskimi ze spisu.
Jak z tego dowodnie widać same spisy nie dostarczają pełnej wiedzy. Dla zrobienia wywodu i tak niezbędna będzie kwerenda samych ksiąg (oryginalne są tez w AD) natomiast gdzie mikrofilmy poinformowałem wyżej
Panie Jerzy, korzystając ze spotkania na forum serdecznie Pana pozdrawiam. Właściwie podał Pan wszystkie niezbędne źródła do odtworzenia dziejów obu rodów Bańkowskich - glinnickiego i hodyszewskiego. Niewiele więcej tu można dodać.
W nawiązaniu do danych ze spisów dodam, że Paweł, ojciec Bronisława, pochodził z Glinnika. Był synem wspomnianego Andrzeja. Nie wiadomo dlaczego nie został ujęty w tym konkretnym spisie. Figuruje on za to w spisie z około 1853 roku jako syn Andrzeja. Ma wtedy 38 lat. W innym spisie par. Brańsk z około 1860 roku podany jest już jako głowa rodziny. Liczy 40 lat. Jest tam też wymieniona jego żona Zofia oraz synowie Antoni (5 lat) i wspomniany już Bronisław (1 rok). Do różnicy w wieku Pawła w obu spisach nie przywiązywałbym zbytniej wagi, ponieważ określano go w tych czasach często "na oko".
Tak więc wszyscy Bańkowscy z Glinnika pochodzą od Andrzeja.
W nawiązaniu do danych ze spisów dodam, że Paweł, ojciec Bronisława, pochodził z Glinnika. Był synem wspomnianego Andrzeja. Nie wiadomo dlaczego nie został ujęty w tym konkretnym spisie. Figuruje on za to w spisie z około 1853 roku jako syn Andrzeja. Ma wtedy 38 lat. W innym spisie par. Brańsk z około 1860 roku podany jest już jako głowa rodziny. Liczy 40 lat. Jest tam też wymieniona jego żona Zofia oraz synowie Antoni (5 lat) i wspomniany już Bronisław (1 rok). Do różnicy w wieku Pawła w obu spisach nie przywiązywałbym zbytniej wagi, ponieważ określano go w tych czasach często "na oko".
Tak więc wszyscy Bańkowscy z Glinnika pochodzą od Andrzeja.