Parafia Kopcie -metryki

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

eve174

Sympatyk

Post autor: eve174 »

Witam Krzyśku,

Ja dzowniłam do księdza w tej sprawie i powiedział, że do przegladania akt potrzebna jest zgoda.

Czy AP Siedlce ma akta strasze niz 1810 r dla parafi Kopcie ?

Pozdrawiam,
Ewa
herka

Sympatyk

Post autor: herka »

Ewo

W AP Siedlce są tylko akta od 1810r i "młodsze". Przeglądałem je. Część chyba od 1865r jest nawet w komputerze czytelni w AP.
Czyja zgoda jest potrzebna do przegladania akt? Biskupa?
Jeśli tak to pewnie marne szanse:(
Myślę jeszcze o sprawdzeniu metryk w Archiwum Djecezjalnym, ale w tym temacie nie mam zupełnie doświadczenia.
Pocieszające jest jednak to, że akta z przed 1810r w ogóle są (jak pisała Anna).

Pozdrawiam
Krzysiek
poszukuję metryki urodzenia Teofili Skolimowskiej ur. ok. 1825r w parafii Mordy(?), córki Wincentego i Marianny.
eve174

Sympatyk

herka pisze:Ewo

W AP Siedlce są tylko akta od 1810r i "młodsze". Przeglądałem je. Część chyba od 1865r jest nawet w komputerze czytelni w AP.
Czyja zgoda jest potrzebna do przegladania akt? Biskupa?
Jeśli tak to pewnie marne szanse:(
Myślę jeszcze o sprawdzeniu metryk w Archiwum Djecezjalnym, ale w tym temacie nie mam zupełnie doświadczenia.
Pocieszające jest jednak to, że akta z przed 1810r w ogóle są (jak pisała Anna).

Pozdrawiam
Krzysiek
Krzyśku, potrzebne jest pozwolenie kurii na robienie zdjec. Ja spotkalam sie takze z tym ze jezeli chcesz zrobic zdjecia mikrofimom starszym niz 1810 rok w archiwum to musisz sie ubiegac o pozwolenie.

Ciekawe co stalo sie z atami starszymi niz 1788 rok, nie ma zadnych informacji na temat pozarow etc. pozatym zawsze byly ksiegi wtoropisowe... czy ktos wie cos na ten temat ?

Pozdrawiam,
Ewa
eve174

Sympatyk

Witam,

Czy ja wczesniej nie zauwazylam, czy ostatio zostaly dodane te skany ?

http://szukajwarchiwach.pl/62/181/0/1/s ... bJednostki

Pozdrawiam,
Ewa
Awatar użytkownika
aniemirka

Sympatyk

Post autor: aniemirka »

Chyba dziś się pojawiły...
Pozdrawiam
- Ania

W kręgu moich zainteresowań są przede wszystkim nazwiska z XVIII wieku i wcześniej: Dmowski (gniazdo rodowe Dmochy, Świnary), Kisieliński (Kisielany Żmichy), Lewociuk (Czeremcha), Niemirka (Niemirki), Skolimowski (Skolimów Roguziec).
Coeur

Post autor: Coeur »

Dzień dobry,

Pozwolę sobie odświeżyć wątek, po 4 latach. Czy w międzyczasie komuś z Państwa udało się ustalić czy i gdzie dostępne są dokumenty z XVIIIw. parafii Kopcie?

Pozdrawiam,
Krzysiek
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: sbasiacz »

szukam chrztu Doroty Pechin (Pekin, Pechyn, Peszę) c.Piotra (Pierra) i Małgorzaty dd.Zaleska ur.około 1809 we wsi Sucha p.Kopcie, oraz małżeństwa jej rodziców, gdyby ktoś, jakimś cudem miał pozwolenie na przeglądanie akt, bardzo proszę o informację
serdecznie pozdrawiam
Basia Sikorska
pozdrawiam
BasiaS
Szymański_Wojciech

Sympatyk

Post autor: Szymański_Wojciech »

sbasiacz pisze:szukam chrztu Doroty Pechin (Pekin, Pechyn, Peszę) c.Piotra (Pierra) i Małgorzaty dd.Zaleska ur.około 1809 we wsi Sucha p.Kopcie, oraz małżeństwa jej rodziców, gdyby ktoś, jakimś cudem miał pozwolenie na przeglądanie akt, bardzo proszę o informację
serdecznie pozdrawiam
Basia Sikorska
Podpinam się oburącz pod ten wątek! Ów Pierre, cieśla pochodzenia francuskiego był również moim (zagadkowym!) przodkiem. Wędrował z rodziną po wschodnim Mazowszu -jak mniemam - od zlecenia do zlecenia. Sądzę, iż jego pobyt w Suchej mia jakiś związek z miejscowym drewnianym dworkiem (?).

Wojciech Szymański
domislaw

Nieaktywny

Post autor: domislaw »

Znów minęło trochę czasu... Czy udało się zlokalizować metryki z XVIII w.? Znajdują się w AD, na prarafii czy też może w AP w Siedlcach?

Dzięki za pomoc!

Pozdrowienia,
Krzysio
wiktor_jatkiewicz

Sympatyk

Post autor: wiktor_jatkiewicz »

Witam,
Podbijam temat. Czy udało się komukolwiek uzyskać informację na temat metryk sprzed 1810 r.

Pozdrawiam,
Wiktor
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”