"Odcyfrowanie" metryki po polsku (cz.1)

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

JakubRutkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: JakubRutkowski »

Hej mam problem, dzieki pomocy Pana Macieja Orzechowskiego - dotarlismy do nieopublikowanej ksiegi z Ranizowa (Pan Maciej byl w archiwum i zrobil dla mnie zdjecia stron mnie interesujacych) i tam jest pewien problem, a mianowicie, moj pra-pra dziadek, Stanislaw ma podanych rodzicow, Mikolaj Popek i Agnieszka Popek, corka Augustyna Bialas i Rozali Kwiecien. mam akty 7 rodzenstwa jak i slubu z 1845 roku - (aktu slubu nie mam zdjecia jak narazie) i we wszystkich urodzeniach rodzenstwa mojego dziadka jest tak samo, Mikolaj Popek i Agnieszka Popek, corka Augustyna Bialas i Rozalii, corki Sebiastiana Kwiecien.. zawsze jest kwiecien ale w jednym z urodzen, jest Mikolaj Popek i Agnieszka Bialas, corka Augustyna i Rozalii ''de Gola agr.'' Co to moze znaczyc? skoro zawsze jest Kwiecien a tu nagle Gola?
podaje zdjecie

https://zapodaj.net/images/958323d6070d0.jpg
Szukam Rodziny: Popek z Jarocina - Nisko, Tomczyk z Jarocina - Nisko, Szewczyk - Wara
suaveg

Sympatyk
Adept

Post autor: suaveg »

JakubRutkowski pisze:Hej mam problem, dzieki pomocy Pana Macieja Orzechowskiego - dotarlismy do nieopublikowanej ksiegi z Ranizowa (Pan Maciej byl w archiwum i zrobil dla mnie zdjecia stron mnie interesujacych) i tam jest pewien problem, a mianowicie, moj pra-pra dziadek, Stanislaw ma podanych rodzicow, Mikolaj Popek i Agnieszka Popek, corka Augustyna Bialas i Rozali Kwiecien. mam akty 7 rodzenstwa jak i slubu z 1845 roku - (aktu slubu nie mam zdjecia jak narazie) i we wszystkich urodzeniach rodzenstwa mojego dziadka jest tak samo, Mikolaj Popek i Agnieszka Popek, corka Augustyna Bialas i Rozalii, corki Sebiastiana Kwiecien.. zawsze jest kwiecien ale w jednym z urodzen, jest Mikolaj Popek i Agnieszka Bialas, corka Augustyna i Rozalii ''de Gola agr.'' Co to moze znaczyc? skoro zawsze jest Kwiecien a tu nagle Gola?
podaje zdjecie

https://zapodaj.net/images/958323d6070d0.jpg
Prawdopodobnie jest to nazwa miejscowości.
Sławek Nowak
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Krystyna.waw »

''de Gola agr.'' - tak jak Jakub:
To może być "Z (wsi) Gola gospodarz (agricola)
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
JakubRutkowski

Sympatyk
Nowicjusz

A może ! Dziękuję bardzo :)
Szukam Rodziny: Popek z Jarocina - Nisko, Tomczyk z Jarocina - Nisko, Szewczyk - Wara
Jawoszek_Elzbieta

Sympatyk

Post autor: Jawoszek_Elzbieta »

Prośba o dokładne odczytanie wszystkich informacji o ojcu dziecka z aktu urodzenia nr 46 z 1809 – Góra Kalwaria. To co ja czytam to Franciszek Osuchowski lat 30 majster profesji młynarskiej, rodem z Galicji ze wsi Glinok, w mieście Góra zamieszkały od lat 7. Reszta dla mnie nie do końca zrozumiała. Prosiłabym o dokładne przetłumaczenie z polskiego na polski.
http://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,160384,16
Elżbieta
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Krystyna.waw »

Parafii? nad Wilią xxx Księży Bernardynów i okazał nam dziecię płci męskiej, które się urodziło w domu jego na dniu 9 marca
matka ma lat 24, Anna ...
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk

Post autor: Grazyna_Gabi »

...od lat 7 we swojej (Posesji*?, Parafii?) nad Wisłą w od(d)ziele? Ksiezy Bernardynow i okazal ....
* wydaje mi sie, ze widze - Posestyi.

... o pol mili od miasta Gory .....

Grazyna
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

Post autor: kwroblewska »

..Posessyi nad Wisłą.. podobny zapis nieco niżej ..Professyi Rybackiej na swojej Posessyi w m.Góra nad Wisłą
..Anny rodziców Anisieskich jego małżonki l.24 w miescie Góra zrodzona...
____
Krystyna
katarzyna9876

Sympatyk

Pomoc w odczytaniu intercyzy z polskiego na nasze :)

Post autor: katarzyna9876 »

Witam serdecznie.
Mam prośbę o pomoc w rozczytaniu załączonego tekstu w języku polskim. jest on tak nieczytelny w żaden sposób nie pomogę rozczytać.
Dokument dotyczy umowy przedślubnej sporządzonej w 1839 r. przed rejentem Zdrodowskim w Sandomierzu, a nowożeńcami Antonim Wied i Domicellą Łukasiewiczową.

To co do tej pory udało mi się rozszyfrować:

"Działo się w Mieście Sandomierzu .... dnia 22 sierpnia/3 września 1839 roku. Przede mną Franciszkiem Zdrodowskim regentem Powiatu Sandomierskiego w mieście Sandomierzu stawiła się ..... Domicella z Sułkowskich Łukasiewiczowa po niegdy Józefie Łukasiewiczu podoficerze straży wewnętrznej okręgu 10 Komendy ...... pozostała wdowa .... włościanka w mieście Zawichoście zamieszkała i zamieszkanie .............mnie rejentowi znana .....z prawa wymagane ..........z majątku jako naturą ? podziału Panu Antoniemu Wied sierżantowi starszemu jako przyszłemu swemu mężowi sumę złotych ....... zapisano i .........na całym majątku w J.........w mieście Zawichoście ........zaręcza. Nadto zrzekła się prawa pobierania emerytury lub jakiego bądź zasiłku na przypadek zejścia przyszłego jej męża Antoniego Wied - ........W obecności świadków Kajetana Gaudeckiego i Bernarda Chmielowskiego obywateli Krajowych w J......... osiadłych ..........z wyłączeniem prawnym ....... dokładnie i zrozumiale został wczytany, przyjęty i podpisany. Domicella z Sułkowskich Łukasiewiczowa oświadczyła że pisać nie umie."

Może ktoś znajdzie chwilkę i pomoże mi w rozczytaniu tekstu.

Dziękuję z góry za pomoc.
Ukłony ślę.

Katarzyna

https://www.fotosik.pl/zdjecie/65b80cc58bbaa796
https://www.fotosik.pl/zdjecie/4fabf0bc85479989
https://www.fotosik.pl/zdjecie/b985565bfb7517fe
JakubRutkowski

Sympatyk
Nowicjusz

Pomoc w odczytaniu intercyzy z polskiego na nasze :)

Hej, pomoze ktos?
jaki jest dokladny wiek i przyczyna smierci?
chodzi o 56 lat..
https://zapodaj.net/c0b165efa8f68.jpg.html
trzygny_aleksandra

Sympatyk

Akt małżeństwa Wągłczew

Post autor: trzygny_aleksandra »

Dzień dobry ,
zwracam się z prośbą o pomoc w rozszyfrowaniu aktu numer 5 parafia Wągłczew 1863 rok .

To co udało mi się odczytać z podanego aktu :

Łubna Jakusy
Działo się we wsi Wągłczewie, dnia dziesiątego lutego , 1863 roku o godzinie 10 przed południem. .............. że w ............ gospodarze w wsi Łubna Jakusy zamieszkałego lat trzydzieści siedem i ..... Szymioła gospodarza w Wsi Łubna Jakusy zamieszkałego , lat trzydzieści osiem mającego , ze w dniu dzisiejszym zawarte zostało religijne małżeństwo, między Tomaszem Trzeciakiem ........ we wsi Łuba Jakusy zamieszkałym , urodzonym tamże , syn ..... Antoniego i Zofii z Szymiołów małżonków Trzeciaków,lat ..... mający ,a Antoniną Trzaskowską Rosiakową wdową , córka nieżyjącego? Franciszka i żyjącej Katarzyny z Klimków? w wsi Łubna Jakusy ....... małżonków Trzaskowskich lat ....... licząca, w wsi Wrząca urodzoną a we wsi Łubna Jakusy .......... ..........po niezyjącym Wojciechu Rosiaku ? we wsi Łubna Jakusy .................................. Małżeństwo poprzedziły trzy zapowiedzi...

Końcowy fragment o zapowiedziach proszę pominąć .

http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 416&y=1117

Z góry dziękuję
Ola
Awatar użytkownika
Kamiński_Janusz

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Akt małżeństwa Wągłczew

Post autor: Kamiński_Janusz »

Łubna Jakusy
Działo się we wsi Wągłczewie, dnia dziesiątego lutego , 1863 roku o godzinie 10 przed południem. Wiadomym czynimy, że w przytomności świadków: Stanisława Mońki? gospodarza w wsi Łubna Jakusy zamieszkałego lat trzydzieści siedem i Antoniego Szymioła gospodarza w Wsi Łubna Jakusy zamieszkałego , lat trzydzieści osiem mającego , na dniu dzisiejszym zawarte zostało religijne małżeństwo, między Tomaszem Trzeciakiem młodzianem parobkiem we wsi Łuba Jakusy zamieszkałym , urodzonym tamże , synem niegdy (czyli zmarłych) Antoniego i Zofii z Szymiołów małżonków Trzeciaków, lat dwadzieścia trzy mający ,a Antoniną Trzaskowską Rosiakową wdową , córką niegdy (nieżyjącego) Franciszka i żyjącej Katarzyny z Klimków? (lub: Kliników) w wsi Łubna Jakusy na komornym zamieszkałej, małżonków Trzaskowskich, lat 29 licząca, w wsi Wrząca urodzoną a we wsi Łubna Jakusy na gospodarstwie zamieszkałą, pozostałą po niegdy (nieżyjącym) Wojciechu Rosiaku we wsi Łubna Jakusy na dniu piątym marca roku przeszłego zmarłym. Małżeństwo poprzedziły trzy zapowiedzi...
Janusz

Szukam informacji o polskiej szkole i sierocińcu, zorganizowanych przez Związek Patriotów Polskich w mieście Atbasar w Kazachstanie w latach 1943-1946, oraz o powrocie sierot do Gostynina i Kwidzyna
jerkos

Sympatyk
Ekspert

Post autor: jerkos »

Al_Mia pisze:ja odczytuję:
Wilhelm Cyntkayzer kawaler syn Krzysztofa i Fryderyki z Bakkayzerów Cyntkayzerów ślubnych małżonków, wyznania ewangelickiego parafii białostockiej ze wsi Rudki, lat 43.

Józefa Grochowska córka Mateusza i Marianny z Karwowskich ślubnych małżonków Grochowskich lat 23 ze dworu Stefanowa wyznania rzymsko-katolickiego
( panna jest z tej parafii w której ślub)

pozdrawiam

Ala
dziękuję bardzo za pomoc - pierwszy raz pojawiły się takie nazwiska i dlatego nie bardzo je akceptowałem
Pozdrawiam
Jurek
Awatar użytkownika
marcinguzek

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: marcinguzek »

Witam, mam prośbę o pomoc w indeksacji;
akt urodzenia nr 6; nie mogę odczytać nazwiska panieńskiego, matki dziecka, Szajna Gita ?
(osoby wyznania mojżeszowego, nazwisko może być "dziwne")
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 05-006.jpg

z góry dziękuję za wszelką pomoc i sugestie
Marcin
mmoonniiaa

Sympatyk
Ekspert

Post autor: mmoonniiaa »

Szajna Gita z Pokrzywnickich

Pozdrawiam,
Monika
Zablokowany

Wróć do „Potrzebuję pomocy”