Andrzeju
W Międzybrodziu i w okolicy w pow.żywieckim występują Olearczykowie.
W ksiązce telefonicznej występują też Olejakowie.
Co do okolic Kukowa "zasięgnę języka".
Pozdrawiam
Jaś W.
Poszukuję Olejarzów
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Wielebnowski

- Wcislo_Andrzej

- Kontakt:
Rodzina Olejarz
Andrzeju,
Przeglądam właśnie :
Adam Fastnacht "Słownik Historyczno - Geograficzny Ziemi Sanockiej w Średniowieczu" 1998 r.
Znalazłem :
JAWORNIK MIASTO (9 km na NE od Dynowa)
Mieszkańcy :
1477 r. Oleyarz, 1478 r. Iohannes Oleyarz.
Są to okolice Pruchnika, z którego wywodzi się Twoja linia.
Pozdrawiam, Andrzej Wcisło
Przeglądam właśnie :
Adam Fastnacht "Słownik Historyczno - Geograficzny Ziemi Sanockiej w Średniowieczu" 1998 r.
Znalazłem :
Mieszkańcy :
- Andrzej_Olejarz

Re: Rodzina Olejarz
Witaj kolego Józkuzefir454 pisze:Drogi Andrzeju, mieszkam w Lubuskiem. W takim ładnym miasteczku Kargowa (trasa z Zielonej Góry na Poznań) mieszka rodzina Olejarz. Niestety nie znam ich osobiście, ale wiem, że jest taka rodzina. Jeśli będzie ci na nich zależało, to prześlę ci później na priv nr telefonu do nich. Pozdrawiam
Józek
O Olejarzach z Kargowej słyszałem i owszem. Zbieram informacje o ich rodzinach z wielu źródeł. Nie zawsze są to moi krewni, a jeżeli nawet to najpierw należy przecież to udowodnić odnajdując wspólnego przodka.
Rzecz w tym, że jest to bardzo trudne. Jeżeli możesz, to skontaktuj się ze mną telefonicznie: 509-067-785
Pozdrawiam. Andrzej
- Andrzej_Olejarz

Re: Rodzina Olejarz
Witam serdecznie panie AndrzejuWcislo_Andrzej pisze:Andrzeju,
Przeglądam właśnie :
Znalazłem :
Mieszkańcy :
No toś mi Waszmość "klina zabił"... Istotnie, Ziemia Sanocka to okolice Pruchnika. Powiadasz Waść, iż Iohannes to był... Ano możliwe, że jakowoś z germańska brzmiące imię nosił ów kmieć ,zacny jak ufam . Jest w rodzie moim przypowieść o wygnaniu alboż i ucieczce przed pruskim gniewem przodków moich z Prus, gdy się Prusacy za Polaków rugowanie w Prusiech zabrali Ziemię Pruską zawłaszczając. Toż i prawdą być może, iż równie z łacińska imię to znane jest jako Jan w mowie naszej i czasach naszych.
Takoż i nazwisko Oleyarz przez "y" dawnymi czasy pisane jak Waszmość wiesz na pewno, teraz przez "j" się pisze.
Ale ten rocznik !... Toż nie jeden szlachciura rad wiele by dał, by móc od sześciu stuleci herbik swój wywodzić !. A Ty mnie małemu Szanowny Waszmościu takie prezenta czynisz. Toż ja za duszę przodka onego na mszę dam, co mu się z tej racyi należy w rzeczy samej. To jeno do szukania uporczywego pokrewieństwa naszego jest wezwaniem.
Podobnie jak karczmarze i młynarze tak i olejarze w dawnych czasach Średniowieczem zwanych bardziej do mieszczańskiego niż chłopskiego stanu przynależeli z racji wiedzy, umiejętności i majątku z zaradności własnej wynikających. Podziękowania tedy ślę i pozdrowienia moje dla Waszmości. A Jaworniki dwa w okolicy tej znalazłem o nazwach jak znamię czasów niedawnych...Jawornik Polski pomiędzy Dynowem a Kańczugą i Jawornik Ruski na obrzeżu Parku Krajobrazowego Pogórza Przemyskiego. Stawiam na ten Polski...
Andrzej