poszukuję weterana wojny z 1830/1831

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

annhof

Sympatyk

poszukuję weterana wojny z 1830/1831

Post autor: annhof »

Szanowni Państwo!
Bardzo proszę o pomoc w odszukaniu aktu zgonu mojego krewnego JÓZEFA HOFFMANNA. Wiem,że był majorem Wojska Polskiego w Sztabie Głównym wojny 1830-1831. Po wojnie ok. 1836r. przenosi się do wielkopolski do Koźmina (tam rodzą się jego dzieci).
W Gazecie "Wielkopolan" z lutego 1885/R nr 46 widnieje notatka, że zmarł 26.2.1885r. w Warszawie w wieku 84 lat. Notowany jest również w "Roczniku Wojskowym Królestwa Polskiego z 1830r. W-wa".

Arch.Państ. w W-wie odpisało mi, że mogę sama poszukać aktu w internecie. Przeszukałam wszystkie dostępne parafie warszawskie - niestety nie znalazłam. Z prośbą zwróciłam się do IPN- oni też mi nie pomogli, ponieważ muszę wykazać pokrewieństwo w linii prostej.
Liczę na Państwa profesjonalizm i proszę o podpowiedź, gdzie mam szukać mojego krewnego, aby dowiedzieć się o nim więcej...

Dziękuję i pozdrawiam
Anna
Awatar użytkownika
Pobłocka_Elżbieta

Sympatyk

Post autor: Pobłocka_Elżbieta »

17.11.1880r. „Goniec Wielkopolski „
Spis Weteranów 1831r. ,dotąd żyjących między nami w 1880r.

Józef Hoffman, żołnierz 14go pułku pod pułk. Krasickim
mieszka w Poznaniu, ul.św. Marcin

http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/plain-content?id=247276

ppłk Jakub Jan Krasicki -od 1 lutego 1831 dowodził 14 Pułkiem Piechoty
https://pl.wikipedia.org/wiki/14_Pu%C5% ... y_Liniowej

Poniżej drugi weteran:
może to ojciec w/w ,często syn miał imię po ojcu,
ten był w Sztabie Głównym
mjr HOFFMAN JÓZEF – syn Franciszka i Apolonii Psarskiej, ur. 1780 r. w Chorzelówce, postąpił na służbę 1807 r. i w 1808 r. został porucznikiem 1 pułku gwardii konnej francuzkiej, a w 1811 r. awansował na kapitana kwatermistrza w 8 pułku ułanów legii nadwiślańskiej
i w 1820 r. postąpił na majora w sztabie głównym. Józef odbył kampanię 1808 r. w Hiszpanii, znajdował się w bitwach pod Burgos i Samo – Sierra i był kawalerem orderu Legii Honorowej i Krzyża Kawalerskiego; umarł w Warszawie 1851 r..
http://w.napoleon.org.pl/forum/viewtopi ... 60&p=16724
Ostatnio zmieniony czw 24 sty 2019, 20:48 przez Pobłocka_Elżbieta, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Ela
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

@ IPN - będzie trudno ale ze względu na zasób (nie oczekiwałbym zbiorów sięgających bezpośrednio w 1885), nie pokrewieństwo (nie trzeba być krewnym w linii prostej)
już bardziej CAW niż IPN z pozaapowskiej państwowej archiwalnej sieci

wszystkie warszawskie tj skorowidze? akty?
coś więcej może wiesz? wdowcem był? pozostawił wdowę po sobie? gdzie żona *Józefa zmarła i kiedy?
korekta, nie wiem czemu Zygmunt się pojawił
Ostatnio zmieniony czw 24 sty 2019, 20:24 przez Sroczyński_Włodzimierz, łącznie zmieniany 1 raz.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Robert_Kostecki

Sympatyk

Post autor: Robert_Kostecki »

Anno,

zauważ, że w Roczniku Wojskowym Królestwa Polskiego z 1830 roku (s. 21) Józef Hoffman jest wyróżniony jako Kawaler Legii Honorowej. Należy więc zajrzeć do opracowania - Stanisław Łoza, Legia Honorowa w Polsce 1803-1923, Zamość 1923.
Chyba też nie bez przyczyny przenosi się do Koźmina Wielkopolskiego, gdzie w parafii rzymskokatolickiej w 1830 roku odnotowano zgon Józefa Hoffmana, lat 60 (AAD w Poznaniu, akt nr 34/1830). Może to ojciec Twojego Józefa Hoffmana?!

Pozdrawiam

Robert

http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 2832&y=382
Ostatnio zmieniony czw 24 sty 2019, 20:49 przez Robert_Kostecki, łącznie zmieniany 1 raz.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Robert_Kostecki

Sympatyk

Czyli wychodzi na to, że było dwóch Józefów Hoffmanów:

1. Józef Hoffman (*ok. 1775 Chorzelów - zm. 1851 Warszawa), syn Franciszka i Julianny Czerskiej (Apolonia Psarska, to pewnie druga żona Franciszka?!), major WP.
2. Józef Hoffman (*ok. 1802 Poznań - zm. 1885 Warszawa), syn Józefa i Marianny, żołnierz 14 pułku WP, zawiadujący majątkiem.

Jak, to często bywa, z dwóch biografii powstała jedna.
annhof

Sympatyk

Witam!
Bardzo dziękuję za wszystkie podpowiedzi, tylko nie umiem dopasować do mojego Józefa.

Z posiadanych dokumentów wynika, że mój HOFFMANN Józef musiał się urodzić ok. 1802 r. gdyż w dniu ślubu miał 31 lat. Posiadam zapis ślubu bez nazwisk rodziców - Hoffmann Józef lat 31 poślubił Konstancję Elsner lat 26, dnia 20.6.1836r. Koźmin.
Z dokum. innych wiem, że Józef zmarł w Warszawie, a Konstancja w Poznaniu. Nie wiem kiedy zmarli.
Dlatego ten Józef weteran wojny z 1831, który zmarł 26.2.1885r. w Warszawie w wieku 84, najbardziej mi pasował (zgadzał się rok urodzenia i miejsce zgonu).
Natomiast od paru lat szukam Konstancję ur. ok. 1810r.- o niej nic poza tym nie wiem.

Jeszcze raz bardzo dziękuję i proszę o dalszą pomoc

Anna
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

@ Hoffmanowie i okolice Koźmina
prześledź jeszcze zdarzenia dot. Hoffmanów i Floreckich - świadków, chrzestnych dzieci ur. "warszawskich Hoffmanów" i matki dd Floreckiej (pleszewskiej)
"warszawskich" bo i tarchomiński więcej-niż-epizod w tej linii
i Wawrzyszew
Marszycki

Sympatyk

Post autor: Marszycki »

Legia H. i Hoffman Józef
http://www2.culture.gouv.fr/public/mist ... GRP=0&REQ=((Hoffman)%20%3aNOM%2cNOM2%2cNOM-JF%2cNOM-MARI%2cSURNOM%2cNOTES%20)&USRNAME=nobody&USRPWD=4%24%2534P&SPEC=9&SYN=1&IMLY=&MAX1=1&MAX2=1&MAX3=100&DOM=All

Stefan
annhof

Sympatyk

Do Stefana.
Bardzo dziękuję za skany (wspaniałe dokumenty), ale wymieniony Hoffman Józef ur. w 1789r. na pewno nie jest ten, którego poszukuję. Był za młody, aby zostać ojcem. Mój Hoffmann Józef ur. się w 1801-1802 (miał 31 lat gdy w 1836r, brał ślub z Konstancją Elsner w par. Koźmin).
O Konstancji wiem tylko to, że ur. ok.1810r. i zmarła w Poznaniu- daty nie znam.
Szukam ją od paru lat.

Bardzo dziękuję i proszę o dalszą pomoc.

Anna
annhof

Sympatyk

do tematu-poszukuję weterana wojny z 1830/1831

Witam. Do Roberta.
Bardzo dziękuję za Hoffmannów.
Przedstawieni to ojciec i syn, o tym samym imieniu.
Przepraszam, ale jest jedno "ale", czy to na pewno są moi, których szukam ?
Nic nie wiem o żonie Józefa, tego ur.1801-1802, Konstancji Elsner.
Konstancja w dniu ślubu 1836r. Koźmin miała 26 lat, czyli ur. ok. 1810r.
Wiem, że zmarła w Poznaniu - nie znam daty. Szukam jej od paru lat. Może odnalezienie jej dałoby pewność, że idziemy dobrym tropem.

Bardzo dziękuję i proszę o dalszą pomoc.

Anna
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

a my wiemy , którzy to "Twoi" i czy ci których szukasz/szukałaś to "Twoi"?:)
podlinkuj ten ślub z Koźmina
podlinkuj te "inne dokumenty", o których wspominasz
jak rozumiem to są twarde dane - rodzeństwo/potomków/rodziców masz? tzn na jakiejś podstawie wiesz, że Józef ożeniony 20 VI 1836 w Koźminie z Konstancją Elsner to osoba spokrewniona z Tobą i szukasz jakiś (jakich?) innych informacji nim/niej/parze?
annhof

Sympatyk

Witam,
Jestem bardzo wdzięczna wszystkim, którzy mi odszukali Hoffmanna Józefa.

Ostatnim dokum. dot. Józefa jaki znalazłam, był jego ślub z Konstancją.
Arch.Diec. w Poznaniu przysłało mi skan aktu ślubu, ale bardzo mało zawiera informacji o nich.
Nie umiem przesłać linku, więc podaję co jest zapisane:
"1836 Koźmin, akt nr 16, 20.6. Hoffmann Józef kawaler lat 31 i Konstancja Elsner panna lat 26, katolicy, świadkowie, Mateusz Piasecki, Łukasz Magielski "
W innym dokum. w akcie zgonu ich syna Stanisława, podane jest tylko, że ojciec zmarł w Warszawie,
a matka w Poznaniu. Dlatego, tak usilnie szukałam Józefa w Warszawie, a Konstancję w Poznaniu.

Gdy przez parę lat szukania, nie poradziłam sobie, postanowiłam poprosić Państwa, profesjonalistów, o pomoc.
Bardzo proszę o wskazówki dot. Konstancji Elsner- Hoffmann.
Z góry bardzo dziękuję.

Pozdrawiam
Anna
sbasiacz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: sbasiacz »

"W innym dokum. w akcie zgonu ich syna Stanisława, podane jest tylko, że ojciec zmarł w Warszawie,
a matka w Poznaniu. Dlatego, tak usilnie szukałam Józefa w Warszawie, a Konstancję w Poznaniu. "
prześlij link do aktu zgonu Stanisława, jeżeli jest w sieci na Szukajwarchiwach to nic prostszego jak zaznacz i wklej, jeżeli dokument nie jest w sieci, wejdź na portal np.zapodaj.pl i tam umieść zdjęcie aktu a otrzymasz link, który wkleisz w poście.Trzeba zawęzić lata w których mogła umrzeć, jej mąż umiera w 1885 jako wdowiec, a ostatnie dziecko kiedy urodziła?
Napisz też, co przeszukałaś i nie znalazłaś w Poznaniu.
pozdrawiam
Basia S
pozdrawiam
BasiaS
Robert_Kostecki

Sympatyk

Witam. Do Roberta. Bardzo dziękuję za Hoffmannów. Przedstawieni to ojciec i syn, o tym samym imieniu.

Anno,

to raczej nie będą ojciec i syn:
1. Józef Hoffman (*ok. 1775 Chorzelów - zm. 1851 Warszawa), syn Franciszka i Julianny Czerskiej (Apolonia Psarska, to pewnie druga żona Franciszka?!), major WP.
2. Józef Hoffman (*ok. 1802 Poznań - zm. 1885 Warszawa), syn Józefa i Marianny, żołnierz 14 pułku WP, zawiadujący majątkiem.

Zauważ, że w akcie zgonu Józefa Hoffmana z 1885 roku zapisanego w Warszawie, podano imiona jego rodziców - Józef i Marianna, a żonami Józefa Hoffmana, majora, były: Julianna Czerska i Apolonia Psarska.

Bardziej skłaniam się ku temu, że ojcem Józefa Hoffmana (zm. 1885 Warszawa) był Józef (zm. 1830 Koźmin).

Pozdrawiam

Robert
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”