"Dziwny" akt zgonu/233 Surski Batalion Rezerwowy

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

kaka111

Sympatyk

"Dziwny" akt zgonu/233 Surski Batalion Rezerwowy

Post autor: kaka111 »

Witam,

Natrafiłem na pewien akt zgonu Stanisława, który o samym zmarłym mówi niewiele, brak informacji o wieku, o rodzicach, ale zamiast tego są inne informacje. Moje pytanie brzmi gdzie mogę znaleźć więcej danych o ów Stanisławie?

Tłumaczenie:

"Stanisław Kuszczyk/Kujszczyk

Działo się we wsi Grzegorzewice 18 /30/ czerwca 1905 roku zmarł w Mieście Symbirsk 233 – ego Surskiego Batalionu Rezerwowego Stanisław Antonow Kuszczyk pochodzący z włościan Guberni Radomskiej powiatu opatowskiego Gminy Grzegorzewice takiejże Parafii trafił z powodu choroby guzowatej do miejscowego lazaretu symbirskiego, 20 kwietnia tego roku w wymienionym lazarecie zmarł. Akt ten sporządzone na podstawie zarządzenia Przewodniczącego Sądu Pokoju Miast Opatowa i Ostrowca z 21 maja 1905 roku o numerze 1543 z 13 maja. Akt ten przez Nas podpisano."

Skan aktu [19]:

Obrazek

Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
Karol
slawek_krakow

Sympatyk

Post autor: slawek_krakow »

Jak to żadnych informacji? Masz skąd pochodził, i że syn Antoniego. No i wiek z grubsza, no bo chyba raczej nie starzec ani dziecko?
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 2 times
Kontakt:

Post autor: piotr_nojszewski »

Więcej t.zn. co?
Zapewne urodził się (albo przynajmniej mieszkał) w tej parafii. Wiec poszukaj aktów urodzenia.
Służba wtedy trwała zasadniczo 5 lat.
Możesz na niego natrafic w aktach Powiatowegoo Urzędu d/s Powinności Wojskowej lub d/s Włościańskich. O ile się zachowały.
Co do samej jednostki - tu raczej na stronach rosyjskich trzeba szukać.
pozdrawiam
Piotr
Irena_Skuła

Sympatyk

Post autor: Irena_Skuła »

W tej parafii wg. Geneteki ur. się 14.07.1878r Wincenty Kujszczyk syn Antoniego i Józefy Kozłowskiej . Pozdrawiam Irena
kaka111

Sympatyk

Post autor: kaka111 »

Dziękuje serdecznie wszystkim za odpowiedzi i z góry chciałbym przeprosić jeśli dla niektórych post mógł wydać się głupi lub bezsensowny. Nie sądziłem, że "Antonow" to od imienia ojca... pomyślałem, że to po prostu drugie imię, wytłumaczę się brakiem wystarczającej wiedzy i doświadczenia. Swoją przygodę z genealogią zacząłem w tamtym roku i pomimo iż znalazłem dziesiątki aktów, to na tego typu akt natrafiłem pierwszy raz. Akt urodzenia Wincentego syna Antoniego i Józefy Kozłowskiej znalazłem już wcześniej, ale tak jak już wspomniałem nie sądziłem, że Stanisław Antonow to syn Antoniego, aktu urodzenia Stanisława tam nie znalazłem. Co do jednostki, ktoś podpowie na jakich stronach rosyjskich mógłbym cokolwiek znaleźć?

Pozdrawiam
Karol
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”