Chojecki, Dąbrowski , Sobiczewski

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

eve174

Sympatyk

Post autor: eve174 »

Witam,

Czy ktoś ma w swoim drzewie polączenie nazwisk Chojecki, Dąbrowski oraz Sobiczewski , chodzi o XVIII wiek.

Osoby to :
Jan Chojecki przydomek Zygmuncik s. Aleksandra Chojeckiego ( Odziedziczyli ziemie w 1748 i 1752 roku w Dąbrówce Wyłazy parafia Skórzec) od Marianny Sobiczewskiej zd. Dąbrowskiej oraz Andrzeja Dąbrowskiego przydomek Grodzianin

Bede wdzieczna za jakiekolwiek wskazówki.

Pozdrawiam,
Ewa
zawadzka.jolanta

Sympatyk

Post autor: zawadzka.jolanta »

Witaj Ewo, ja mam w swoim drzewie Jana Chojeckiego (nie wiem gdzie i kiedy się urodził), który ok. 1700 r ożenił się w korytnicy z Teofilą Rabińską. Ich syn Michał ok 1728 ożenił się z katarzyną Dąbrowską( też nie wiem, gdzie był slub). Poszukiwania w bliskich korytnicy Węgrowskiej nic nie dały. Może Ty cos znajdziesz w swoich notatkach.
Pozdrawiam Jola
eve174

Sympatyk

Witaj Jolu,

Czy to Korytnica kolo Wegrowa ? Co prawda nie mam tych konkretnych osób ale Dąbrowscy w tamtych rejonach wywodzili sie z Dąbrówek parafia Skórzec/ Niwiski, a Chojeccy z Chojeczna parafia Niwiski. Swiadczy o tym zapis od Andrzeja Dabrowskiego na ziemie w Dabrowce Wylazy dla moich przodków, czy zapuszczalas sie ze swoimi poszukiwaniami w te rejony? Sobiczewscy prawie na 100% to parafia Zbuczyn. Chociaz, mam tez informacje ze moi Chojeccy mogli mieszkac w Pobratymach parafia Kopcie. Skad posiadasz swoje informacje ?
marcinkosmalski

Sympatyk

Post autor: marcinkosmalski »

Moimi bezpośrednimi przodkami są Sobiczewscy ze wsi Sobicze w par. Zbuczyn. Najstarsza znana mi osoba to Bartłomiej Sobiczewski (1740-1832).
Marcin
eve174

Sympatyk

Re: Chojecki, Dąbrowski , Sobiczewski

marcinkosmalski pisze:Moimi bezpośrednimi przodkami są Sobiczewscy ze wsi Sobicze w par. Zbuczyn. Najstarsza znana mi osoba to Bartłomiej Sobiczewski (1740-1832).
Marcin
Czesc, czy przegladales metryki parafi zbuczyn starsze niz 1740 ? Czy masz moze jakies polaczenie z Chojeckimi badz Dabrowskimi?
marcinkosmalski

Sympatyk

Post autor: marcinkosmalski »

Niestety nie widziałem. Z Chojeckimi nie mam żadnego połączenia, a z Dąbrowskimi połączenie mam ale z parafii Wierzbno.
Pozdrawiam Marcin
zawadzka.jolanta

Sympatyk

Post autor: zawadzka.jolanta »

Swoje informacje mam z ksiąg U, M, Z z parafii korytnica k. Węgrowa. Przeglądałam równiez księgi z Pniewnika, Czerwonki Liwskiej, Liwa oraz Węgrowa. Szukałam też w Popisie ruszenia 1621 i 1622. W popisach nie znalazłam Chojeckich i Dąbrowskich w/w parafiach. Natknęłaś się może na akt M Michała Chojeckiego z katarzyna Dąbrowską?
Pozdrawiam Jola
eve174

Sympatyk

NIestety nie, ale problem polega na dostepie do akt w parafi Niwiski. Jezeli kiedys przypadkiem ten dostep bede miala to napewno wsprawdze, czy wiesz gdzie bylo gniazdo rodzinne Twoich Chojeckich badz jakies domysly ?
Lukes

Sympatyk

Post autor: Lukes »

Pozdrawiam, ja mam Katarzyna Chojecki ur. 1810, zmarla 12.5.1845 w Starym Wisniczu (Wieliczka) ale nie wiem gdie sie urodzila. Jej rodzica to Michal Chojecki y Leszczyna...
karolks

Post autor: karolks »

Zauważyłem żę Chojeccy z Chojeczna wchodzili w koligacje małzeńskie z Dąbrowskimi z Dąbrówek dosyć często
marylenka_12

Sympatyk
Podziękował: 1 time

Post autor: marylenka_12 »

karolks pisze:Zauważyłem żę Chojeccy z Chojeczna wchodzili w koligacje małzeńskie z Dąbrowskimi z Dąbrówek dosyć często
Czy rodzina Chojeckich i Dąbrowskich jest w Pana zainteresowaniach i jakie parafie .
Maria
Adrian_1606

Sympatyk
Adept
Podziękował: 1 time

Post autor: Adrian_1606 »

zawadzka.jolanta pisze:Witaj Ewo, ja mam w swoim drzewie Jana Chojeckiego (nie wiem gdzie i kiedy się urodził), który ok. 1700 r ożenił się w korytnicy z Teofilą Rabińską. Ich syn Michał ok 1728 ożenił się z katarzyną Dąbrowską( też nie wiem, gdzie był slub). Poszukiwania w bliskich korytnicy Węgrowskiej nic nie dały. Może Ty cos znajdziesz w swoich notatkach.
Pozdrawiam Jola
Szanowna Pani
Służę pomocą. Według informacji Jan Chojecki, którego pani szuka, urodził się na przełomie 1675 i 1676 r. w Roguszynie i był synem Jana Chojeckiego i nieznanej kobiety z domu prawdopodobnie Roguska. Zmarł we wsi Rabiany.
Z kolei ślub Katarzyny Dąbrowskiej z Michałem Ignacym Chojeckim, bo miał 2 imiona odbył się we wsi Czerwonka Liwska w 1721 r. Katarzyna Dąbrowska była córką Pawła Jana Dąbrowskiego (ur. 1650 r.) i Konstancji Dąbrowskiej.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”