Wosińscy
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Potomek_Wosinskich

Wosińscy
Dzień dobry! Szukałem moich przodków z rodu Wosińskich. Korzystałem z tej wyszukiwarki http://geneteka.genealodzy.pl/index.php?lang=pol i na podstawie rodziców doszedłem do człowieka zwanego Piotr Wosiński (Chociaż pisali też o nim Wosieński. Dlaczego?) urodzonego 1735. Dalej dotarłem do jego ojca, Józefa Wosińskiego. I dalej nie mogę dojść. Nie znalazłem nawet daty jego narodzin. Wiem tylko że miał żonę Mariannę. I jak tu dojść do jego przodków? Z góry dziękuję!
* Moderacja (c.k) Dla przypomnienia Regulamin:
4. Formułowanie treści wiadomości (postów).
o. Na tym Forum każdy post podpisujemy: imieniem, lub imieniem i nazwiskiem.
- Zasada ta będzie rygorystycznie przypominana przez Administratora i Moderatorów. Nieprzestrzeganie jej sankcjonowane będzie ostrzeżeniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postu jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis, który jest widoczny pod każdym wysłanym postem. Instrukcja jak to zrobić
- Zasada ta będzie rygorystycznie przypominana przez Administratora i Moderatorów. Nieprzestrzeganie jej sankcjonowane będzie ostrzeżeniem. Jeżeli każdorazowe podpisywanie postu jest kłopotliwe, wtedy można ustawić automatyczny podpis, który jest widoczny pod każdym wysłanym postem. Instrukcja jak to zrobić
Jak dojść do dalszych przodków?
Witam
nie chcę bardzo martwić ,ale to może być koniec informacji większość parafii posiada księgi metrykalne od ok 1800 r. jeśli w tej parafii są starsze nie wiem o jaką chodzi to tylko archiwum diecezjalne ,tylko proszę sprawdzić do jakiej diecezji należała parafia w tym okresie nie sugerować się stanem obecnym .Na domiar złego są to księgi po łacinie z dość niewielką ilością danych w porównaniu z aktami z póżniejszego okresu. Jest jeszcze opcja szlachetnie urodzonego i ksiąg rodowych jeśli takim był i takowe się zachowały
nie chcę bardzo martwić ,ale to może być koniec informacji większość parafii posiada księgi metrykalne od ok 1800 r. jeśli w tej parafii są starsze nie wiem o jaką chodzi to tylko archiwum diecezjalne ,tylko proszę sprawdzić do jakiej diecezji należała parafia w tym okresie nie sugerować się stanem obecnym .Na domiar złego są to księgi po łacinie z dość niewielką ilością danych w porównaniu z aktami z póżniejszego okresu. Jest jeszcze opcja szlachetnie urodzonego i ksiąg rodowych jeśli takim był i takowe się zachowały
-
Robert_Kostecki

Jak dojść do dalszych przodków?
Dobry wieczór,
Wosieński, to dawna pisownia nazwiska Wosiński. Kilkunastu Wosińskich h. Brodzic jest wymienionych w Wielkiej Genealogii Minakowskiego. Wykup sobie karnet roczny, albo dożywotni, to będziesz miał dostęp do tych danych, które raczej nie sięgają dalej jak do przełomu XVIII/XIX wieku. Kilku Wosińskich jest w Tekach Dworzaczka:
http://teki.bkpan.poznan.pl/index_regesty.html
Należy jeszcze w wyszukiwarce do Tek powpisywać to nazwisko w odmianach przez przypadki i w rodzaju żeńskim.
To samo w witrynie szukajwarchiwach:
https://szukajwarchiwach.pl/search?q=Wosi%C5%84ski
Poza tym, wchodzisz w poszczególne biblioteki cyfrowe, gdzie w wyszukiwarkach znowu wpisujesz przedmiotowe nazwisko we wszelkich odmianach i przeglądasz wskazane pozycje.
Nie ma tu miejsca na wykład, po prostu trzeba nabyć kilka podręczników małego genealoga, albo ze zrozumieniem śledzić poruszane tu tematy wraz z poradami i wchodzić w różne zapodane linki.
Obawiam się, że skoro doszedłeś już do XVII wieku, to nie obędzie się bez kwerendy w aktach ziemskich i grodzkich.
Robert
Wosieński, to dawna pisownia nazwiska Wosiński. Kilkunastu Wosińskich h. Brodzic jest wymienionych w Wielkiej Genealogii Minakowskiego. Wykup sobie karnet roczny, albo dożywotni, to będziesz miał dostęp do tych danych, które raczej nie sięgają dalej jak do przełomu XVIII/XIX wieku. Kilku Wosińskich jest w Tekach Dworzaczka:
http://teki.bkpan.poznan.pl/index_regesty.html
Należy jeszcze w wyszukiwarce do Tek powpisywać to nazwisko w odmianach przez przypadki i w rodzaju żeńskim.
To samo w witrynie szukajwarchiwach:
https://szukajwarchiwach.pl/search?q=Wosi%C5%84ski
Poza tym, wchodzisz w poszczególne biblioteki cyfrowe, gdzie w wyszukiwarkach znowu wpisujesz przedmiotowe nazwisko we wszelkich odmianach i przeglądasz wskazane pozycje.
Nie ma tu miejsca na wykład, po prostu trzeba nabyć kilka podręczników małego genealoga, albo ze zrozumieniem śledzić poruszane tu tematy wraz z poradami i wchodzić w różne zapodane linki.
Obawiam się, że skoro doszedłeś już do XVII wieku, to nie obędzie się bez kwerendy w aktach ziemskich i grodzkich.
Robert
-
Potomek_Wosinskich

Re: Jak dojść do dalszych przodków?
Chwila, czyli jeśli parafia miała księgi tylko od 1694 oznacza to że wcześniej ludzie tam mieszkający nie byli metrykowani?
-
Potomek_Wosinskich

Pytanie o stan szlachecki przodków.
Jeśli parafia miała metryki od 1694 to nie metrykowani ludzi przed 1694? I druga sprawa. Chciałbym odkryć czy moi przodkowie byli zamożni czy biedni. Jak to odkryć?
-
Rebell_Cieniewska_Grażyna

- Podziękował: 5 times
- Otrzymał podziękowania: 5 times
Dziwne pytanie Potomku Wosińskich. Genealogia jest nierozerwalnie związana z historią a ta uczy o wojnach, potopach bardziej i mniej dosłownie rozumianych a legendy mówią o myszach co Popiela zjadły, to czemu miałyby nie zjeść pergaminowych ksiąg.
Poważnie mówiąc - to, że dzisiaj księgi nie istnieją nie znaczy, że ich nie było w przeszłości. Koledzy wskazali inne, poza metrykalne źródła do kontynuowania poszukiwań. Na forum jest zakładka Od czego zacząć - poczytaj.
Powodzenia Grażyna
Regulamin forum nakazuje podpisywanie postów choćby imieniem.
Poważnie mówiąc - to, że dzisiaj księgi nie istnieją nie znaczy, że ich nie było w przeszłości. Koledzy wskazali inne, poza metrykalne źródła do kontynuowania poszukiwań. Na forum jest zakładka Od czego zacząć - poczytaj.
Powodzenia Grażyna
Regulamin forum nakazuje podpisywanie postów choćby imieniem.
Moje nazwiska - Rebell, Cieniewski, Oleśniewicz, Łojko, Piotrowski.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
Moje miejscowości - Subkowy, Nowogródek (na Kresach), Berest/Piorunka, okolice Częstochowy, Palikije.
- marzanna62

Ja tez nawiaze do Twojego pytania potomku Wosińskich. Tak jak proponuje Ci Robert Kostecki sprobuj poczytac w poradnikach poczatkujacego genealoga.
Co do ksiag obowiązek ich prowadzenia dla kosciola rzymskokatolickiego powstal w wyniku uchwal po soborze trydenckim w 1563 roku najpierw obowiazek dotyczyl chrztow i slubow potem rowniez zgonow.
Poczytaj sobie w tym linku o historii zapisow metrykalnych:
https://www.archiwa.gov.pl/pl/dla-uzytk ... logicznych
Fakt ze w interesujacej Cie parafii zachowały sie ksiegi z XVIII wieku to spore szczescie wiele z poszukujacych dociera tylko do 1800 i wczesniej nie ma juz ksiag nie zachowaly sie do wspolczesnosci.
Czlowieku masz szczescie ze piszesz o 1735 roku. Tak jak Grazyna polecam zakladke "od czego zaczac".
Co do ksiag obowiązek ich prowadzenia dla kosciola rzymskokatolickiego powstal w wyniku uchwal po soborze trydenckim w 1563 roku najpierw obowiazek dotyczyl chrztow i slubow potem rowniez zgonow.
Poczytaj sobie w tym linku o historii zapisow metrykalnych:
https://www.archiwa.gov.pl/pl/dla-uzytk ... logicznych
Fakt ze w interesujacej Cie parafii zachowały sie ksiegi z XVIII wieku to spore szczescie wiele z poszukujacych dociera tylko do 1800 i wczesniej nie ma juz ksiag nie zachowaly sie do wspolczesnosci.
Czlowieku masz szczescie ze piszesz o 1735 roku. Tak jak Grazyna polecam zakladke "od czego zaczac".
Marzanna
Szukam nazwisk Rzemieniec, Rzemieniecki itp
-
Potomek_Wosinskich

Czy wie ktoś o mojej rodzinie?
Spytam prosto. Czy wie ktoś coś o mojej rodzinie? Są to Wosińscy spod Warszawy. Z Michałowa, Leoncina i tych okolic. Jeśli wie ktoś o nich co kolwiek to niech ktoś coś powie.
- kwroblewska

- Podziękował: 5 times
- Otrzymał podziękowania: 5 times
Re: Pytanie o stan szlachecki przodków.
Szukanie wśród szlachty chyba mija się z celem. Rodzina ta w 1735r zapisana była jako pracowici czyli chłopi.Potomek_Wosinskich pisze:. Chciałbym odkryć czy moi przodkowie byli zamożni czy biedni. Jak to odkryć?
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =198&y=938
____
Krystyna
Ostatnio zmieniony pn 28 sty 2019, 20:38 przez kwroblewska, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Koluszkowski_Henryk

To są pytania, na które odpowiedź możesz znaleźć bardzo łatwo w dostępnych powszechnie informacjach dotyczących genealogii. Jeżeli dostępne są księgi danej parafii od 1694 r. (szczęściarz), to znaczy że takie właśnie zachowały się do naszych czasów. W ogóle Kościół nakazał prowadzić księgi urodzonych i zaślubionych dopiero na Soborze Trydenckim (1563), a zmarłych jeszcze później. W Polsce najstarsze zachowane księgi metrykalne pochodzą z II połowy XVI w. Księgi te do początku XIX w. były prowadzone w jednym egzemplarzu, więc w wyniku pożarów, zniszczeń wojennych, rozkradzenia i innych "plag" w większości nie zachowały się, a jeżeli są, to często w szczątkowej formie. Dopiero władze Księstwa Warszawskiego nakazały prowadzenie ksiąg w dwóch egzemplarzach, z których jeden wysyłano do powiatu.
Jeżeli zaś chodzi o zamożność przodków, to pośrednio świadczy o tym stan społeczny danej osoby. Nie wiem skąd pochodzisz, ale np. w zaborze rosyjskim w aktach zawsze podany jest zawód bądź status zmarłego, zaślubionych itd. Wystarczy przeczytać te metryki by dowiedzieć się czy był gospodarze, wyrobnikiem, młynarzem, czy też "urodzonym", czyli szlachcicem. To samo dotyczy najczęściej także metryk XVIII-wiecznych, tyle że prowadzone były po łacinie więc podano tam np. laboriosus, honestus, famatus, nobiliosus, generosus itp. Jeżeli twoi przodkowie byli pochodzenia szlacheckiego i posiadali jakiś majątek, czyli wieś lub jej część, to pewnie te włości nabywali, sprzedawali, zastawiali, a takie wiadomości dla czasów sięgających nawet XV wieku można znaleźć w księgach grodzkich (sądowych) dla odpowiedniej ziemi.
Jeżeli zaś chodzi o zamożność przodków, to pośrednio świadczy o tym stan społeczny danej osoby. Nie wiem skąd pochodzisz, ale np. w zaborze rosyjskim w aktach zawsze podany jest zawód bądź status zmarłego, zaślubionych itd. Wystarczy przeczytać te metryki by dowiedzieć się czy był gospodarze, wyrobnikiem, młynarzem, czy też "urodzonym", czyli szlachcicem. To samo dotyczy najczęściej także metryk XVIII-wiecznych, tyle że prowadzone były po łacinie więc podano tam np. laboriosus, honestus, famatus, nobiliosus, generosus itp. Jeżeli twoi przodkowie byli pochodzenia szlacheckiego i posiadali jakiś majątek, czyli wieś lub jej część, to pewnie te włości nabywali, sprzedawali, zastawiali, a takie wiadomości dla czasów sięgających nawet XV wieku można znaleźć w księgach grodzkich (sądowych) dla odpowiedniej ziemi.
- marzanna62

Prosze wykorzystac zakladke NAZWISKA tam mozna poszukac czy ktos inny tez prowadzi poszukiwanie takiego nazwiska.
Na forum jest zwyczaj podpisywania swoich postów.
Na forum jest zwyczaj podpisywania swoich postów.
Marzanna
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
uzupełnienie
literatura wspomina i o pretrydenckich zapisach (ponoć Warka Śluby 1510), ale to Moby Dick:)
co do obowiązku prowadzenia rejestracji:
przed Księstwem (tzn starsza) jest powszechna rejestracja austriacka (częściowo z obszarem późniejszego Księstwa Warszawskiego i kodeksu cywilnego), niewiele ale jednak starsza, a to niewiele może dużo ważyć
a co istotne: jeśli księgi od 1694 (tzn jeśli nie chrzty ale i pozostałe) to oznacza, że znajdziemy w nich starszych niż urodzonych w 1694
literatura wspomina i o pretrydenckich zapisach (ponoć Warka Śluby 1510), ale to Moby Dick:)
co do obowiązku prowadzenia rejestracji:
przed Księstwem (tzn starsza) jest powszechna rejestracja austriacka (częściowo z obszarem późniejszego Księstwa Warszawskiego i kodeksu cywilnego), niewiele ale jednak starsza, a to niewiele może dużo ważyć
a co istotne: jeśli księgi od 1694 (tzn jeśli nie chrzty ale i pozostałe) to oznacza, że znajdziemy w nich starszych niż urodzonych w 1694
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
- Dorota_Mazurek

- Kontakt:
Potomku Wosińskich, genealogia uczy cierpliwości. Jednego dnia zakładasz kilka wątków o różnych wprawdzie tytułach, ale wszystkie dotyczą jednej rodziny. Może najpierw należałoby poczytać trochę? Poznać zwyczaje panujące na forum i zapoznać się z jego regulaminem? Skorzystaj z rad udzielonych przez innych użytkowników. okaże się później, że masz zupełnie inne pytania i czegoś innego szukasz. Czasami zamiast szukać głęboko do Piasta Kołodzieja ciekawiej będzie poznać historię miejscowości naszych przodków czy ich życie codzienne. Czyli co robili, jak żyli, kim byli. Możesz też spróbować zgromadzić dokumenty dotyczące przodków i nie mówią tu tylko o metrykach.
Dorota
Dorota
Witam. Potomku Wosińskich.... Nie spotkałem się jeszcze na tym forum z taką sytuacją jak ta. Tak jak koleżanki Marzanna i Dorota zauważyły, tworzysz na forum kilka zbędnych( moim zdaniem) tematów. Wystarczyło trochę poczytać ( genealodzy.pl) i miałbyś/miałabyś?? odpowiedzi na większość swoich pytań. ( Wiem, powtarzam się za Dorotą) Genealogia uczy pokory i wytrwałości.Niestety, nie uczy dobrego wychowania,bo z tym powinno się tutaj przychodzić. Mam nadzieję,że nie masz "nastu" lat,bo po sposobie w jaki zadajesz pytania myślę,że tak jest ( obym się mylił). I mam nadzieję, iż nie myślałeś/myślałaś,że po paru postach koledzy i koleżanki zasypią Cię konkretnymi nazwiskami,metrykami,etc.etc. Korzeniami w naszych drzewach genealogicznych nie są nasi najdalsi protoplaści,korzeniami jesteśmy my-tworzący te drzewa. Jeśli będą słabe korzenie,to i drzewo nie będzie silne. Pamiętaj, dziękujemy nie tylko za konkretne podane nazwiska i metryki,ale też za cenne rady,wskazówki i niekiedy słowa krytyki.
Z pozdrowieniami Grzegorz
--------------------------------------------------
Szukam informacji o Jerzym Tadeuszu ( Teodorze) Zarzyckim ur. 1745-1760. Legitymował się w Haliczu w 1782 roku.
--------------------------------------------------
Szukam informacji o Jerzym Tadeuszu ( Teodorze) Zarzyckim ur. 1745-1760. Legitymował się w Haliczu w 1782 roku.
-
Potomek_Wosinskich

Re: Pytanie o stan szlachecki przodków.
Szukanie wśród szlachty chyba mija się z celem. Rodzina ta w 1735r zapisana była jako pracowici czyli chłopi.
Jak to? To znaczy że pochodzę od chłopów? Gdzie to jest napisane? A przecież to jest nazwisko szlacheckie. Może byli Gołotą po potopie?
Jak to? To znaczy że pochodzę od chłopów? Gdzie to jest napisane? A przecież to jest nazwisko szlacheckie. Może byli Gołotą po potopie?