Wilińska Franciszka
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Arek_Bereza

- Otrzymał podziękowania: 2 times
-
magdalena72

-
Karbowska_Marianna

- Podziękował: 1 time
-
Arek_Bereza

- Otrzymał podziękowania: 2 times
Masz pewnie na myśli Adama ? Pewności brak ale temat był już tu kiedyś na forum. Wątku nie znajdę ale tak z głowy konkluzje i uwagi tam przekazane choć zastrzegam, że w uproszczeniu - w czasach PRL ważną pozycją w rożnego typu formularzach i dokumentach zajmowało "imię ojca" danej osoby. W mniejszych społecznościach pewnie i jakiś rodzaj wstydu z bycia nieślubnym dzieckiem.
Z tego powodu, by rubryka była zapisana wielu ludzi (ja też spotkałem to w metrykach), w tym wielu ludzi w słusznym już wieku sądownie prosiło o dopisanie imienia ojca. Czasem może zgodnie z jakimś przekazem rodzinnym a czasem ot tak z imieniem wymyślonym. Jan prowadzi to postępowanie w 1950, ma więc 48 lat. Po co to robi ?
Kwestia wskazana słusznie przez Magdalenę - Bronisław i Goździkowska - o tyle ciekawa, że mieszkają w tej samej wsi co Franciszka. A innych Wilińskich tu nie widzę (w sensie par, którym się dzieci rodzą). Czyli Bronisław przyjechał tam ? A gdzie ślub wzięli i skąd on pochodził. Może przyjechał/ przyjechali z miejsca gdzie ślub brała Franciszka z bratem ? Bronisława
Ja bym zadzwonił do USC we Włocławku w sprawie tego aktu zgonu Franciszki. Warto spróbować
Z tego powodu, by rubryka była zapisana wielu ludzi (ja też spotkałem to w metrykach), w tym wielu ludzi w słusznym już wieku sądownie prosiło o dopisanie imienia ojca. Czasem może zgodnie z jakimś przekazem rodzinnym a czasem ot tak z imieniem wymyślonym. Jan prowadzi to postępowanie w 1950, ma więc 48 lat. Po co to robi ?
Kwestia wskazana słusznie przez Magdalenę - Bronisław i Goździkowska - o tyle ciekawa, że mieszkają w tej samej wsi co Franciszka. A innych Wilińskich tu nie widzę (w sensie par, którym się dzieci rodzą). Czyli Bronisław przyjechał tam ? A gdzie ślub wzięli i skąd on pochodził. Może przyjechał/ przyjechali z miejsca gdzie ślub brała Franciszka z bratem ? Bronisława
Ja bym zadzwonił do USC we Włocławku w sprawie tego aktu zgonu Franciszki. Warto spróbować
- kwroblewska

- Podziękował: 5 times
- Otrzymał podziękowania: 7 times
A jak brzmi nazwisko panieńskie Franciszki Wilińskiej? Wilińska była po pierwszym mężu?Karbowska_Marianna pisze:Czyli Jan nosi nazwisko po nieżyjącym mężu matki?
Marianno, aby wyjaśnić wątpliwości a nie zgadywać, dopasowywać i tak nie mieć pewności, bo nie znasz, nie podajesz jej nazwiska panieńskiego a była młodą wdową, wystąp do odpowiedniego urzędu o jej akt zgonu http://archiwum.mst-wloclawek.rbip.mojr ... ip_id=2385
W USC we Włocławku można uzyskać odpisy aktów sporządzonych i przechowywanych w innych USC a o odpisy aktów sporządzonych we Włocławku można wnioskować na terenie całej Polski.
Akta stanu cywilnego są przechowywane w Urzędzie Stanu Cywilnego dla urodzeń 100 lat, dla małżeństw i zgonów - 80 lat.
W sprawie uzyskania danych ze starszych ksiąg należy zwrócić się do: Archiwum Państwowego w Toruniu, Oddział we Włocławku, ul. Ks. Skorupki 4.
___
Krystyna
-
Karbowska_Marianna

- Podziękował: 1 time