Metryczki dowodów osobistych

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Krystyna.waw »

Też się cieszę, że pomagasz niedoświadczonym forumowiczom :k:
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Emerald

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Emerald »

Dziś zajrzałam do spamu i odkryłam, że po swojej kolejnej prośbie o metryczki (niezależnej od poprzedniej, teraz szukałam osób z innej gałęzi niż poprzednio) otrzymałam już dwa e-maile z prośbą o kontakt telefoniczny, pierwszy parę dni temu, dziś kolejny z dopiskiem, że to pilne. Spróbuję zadzwonić jutro, bo według google archiwum jest czynne do piętnastej, ale chciałam zapytać, czy miał ktoś już taki przypadek i wie o co może chodzić, że nie można o tym powiadomić mailowo?
Izabela
Awatar użytkownika
Rafael

Członek PTG
Mistrz

Post autor: Rafael »

Dziś otrzymałem pismo normalnie, nie było w spamie.
Może dla archiwum szybszym sposobem jest rozmowa niż wymiana mail.
Pozdrawiam
Rafał

Poszukuję wszelkich informacji i kontaktu z krewnymi rodzeństwa pradziadków:
Warszawa - Bańkowscy, Kabot.
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... art=4&ez=2
pauluska94

Sympatyk

Post autor: pauluska94 »

09.01. po ponad miesiącu oczekiwania (zapytanie wysłałam 01.12) otrzymałam pismo z Milanówka. Rezultat poszukiwań 1 os./4, przy czym była to osoba zm. w 1990 r. Wczoraj wysłałam potwierdzenie wniesienia opłaty, a już dzisiaj przyszedł skan.
Pozdrawiam,
Paulina
EwaMolly

Sympatyk
Adept

Post autor: EwaMolly »

W moim przypadku również czekania na odpowiedź zajęło miesiąc. Poszukiwałam dwóch osób, z jedną nie wiązałam wielkich nadziei, druga zmarła w 1975 i tu miałam nadzieję na jakieś informacje. Ani jednej ani drugiej nie znaleziono, ale pracownicy Archiwum byli na tyle mili, że zaproponowali mi skany metryczki żony jednej z poszukiwanych osób. Po wysłaniu potwierdzenia przelewu następnego dnia roboczego dostałam skany :)
Ewa

Poszukuje nazwisk: Sudwoj, Rębosz. Wszelkie informacje o Chromińskich z okolic Warszawy również mile widziane.
Karmelka

Sympatyk

Post autor: Karmelka »

Ja ostatnio czekałam 1,5 miesiąca. Odpowiedź dostałam dwa dni temu. Więc okres oczekiwania nie jest aż tak bardzo długi. Mam jednak pewne pytanie, czy u kogoś było tak jak u mnie. Wysłałam dowód wpłaty za skany, dziś dostałam pismo, w którym teoretycznie skany powinny być w załączniku, a ich nie ma. Czy ktoś też tak miał?
Joanna
zaleznyh

Sympatyk
Adept

Post autor: zaleznyh »

Joanno, ja dostałem wczoraj dwa maile, jeden z pismem z ich systemu do rozsyłania dokumentów, a drugi od pracownika zajmującego się moją sprawą i w tym drugim były skany. Sprawdź spam, tak jak sugerowali inni.

Podzielę się więc moimi doświadczeniami.

Pierwszy raz napisałem 7.05.2018 z zapytaniem o dwie osoby zmarłe w 1960 i 1962 roku. Odpowiedź przyszła 18.07.2018, że brak takich osób w bazie. Nazwiska na Z. Niektórzy podejrzewają, że brak dokumentów może być związany z nazwiskiem. W tym przypadku to raczej dość wczesne lata zgonów. Podobno kiedyś brakowano metryczki po śmierci obywatela.

Drugi raz napisałem 2.12.2018. Zapytanie dotyczyło 6 osób (Inicjał - rok zgonu): B-2005, G-1975, J-1978, K-2016, K-1983, Ż-1972. Odpowiedź przyszła 9.01.2019. Znaleziono 3 osoby: B-2005, G-1975, K-2016. Przelew poszedł w ten sam dzień pod wieczór + potwierdzenie mailem do archiwum. Skany przyszły 11.01.2019.

Dla B-2005 była metryczka z 1970 roku (ale nie późniejsze) + informacja o zmianie adresu z 1979. Dla G-1975 była metryczka z 1953 i informacją o ważności dokumentu do 1958 roku, ale nie późniejsze. Dla K-2016 byłą metryczka 1992 i tu chyba najbardziej aktualna, bo baza była do 1997.

Moja żona również wysłała zapytanie dotyczące jej krewnych 2.12.2018, odpowiedź 9.01.2019, skany 11.01.2019. Zapytała o 7 osób, znaleziono 4.
Pozdrawiam
Hubert
Awatar użytkownika
Dorota_Mazurek

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Dorota_Mazurek »

Mam pytanie, czy podawaliście stopień pokrewieństwa?
Pozdrawiam
Dorota
Karmelka

Sympatyk

Post autor: Karmelka »

Dorota_Mazurek pisze:Mam pytanie, czy podawaliście stopień pokrewieństwa?
Pisząc podanie do archiwum nie podawałam stopni pokrewieństwa z osobami, o których metryczki wnioskowałam. Napisałam, że są mi potrzebne do badań genealogicznych.
Joanna
Awatar użytkownika
Dorota_Mazurek

Sympatyk
Kontakt:

dziękuje,
Dorota
loreii

Sympatyk

Post autor: loreii »

Ja dziś po niemal 1,5 roku(od września 2017) oczekiwania dostałam mailem pismo z Milanówka.Na 13 wnioskowanych osób znaleziono metryczki 3.Dobre i to :)
Zaznaczono że przechowują metryczki z lat 1952-1997.
Monika

Smoter - Limanowa,Skrzydlna,Piekiełko Bilik - Kraków,Rzeszów,Sanok,Lwów,Jarosław Znamirowscy - Przemyśl,Chełm,Głuszyca Jarzemiszewscy - Przemyśl Idler - Sanok Derdzińscy - Kraków, Hladek - Lwów Paździor - Kraków,Warszawa Biesiadeccy - Rzeszów
Awatar użytkownika
Dorota_Mazurek

Sympatyk
Kontakt:

Dziwna kolejność. Niedawno kilka osób pisało, że bardzo szybko szybko otrzymało swoje zamówienia, w ciągu tygodnia, czy dwóch. A tu się okazuje, ze zaległości jeszcze jakieś zostały. No to ja na swoje poczekam trochę...
Pozdrawiam
Dorota
kasiakozłowska

Sympatyk
Adept

Post autor: kasiakozłowska »

27 grudnia 2018 wysłałam zapytanie o metryczki 9 osób. 25 stycznia przysłali informacje o znalezionych 2 metryczkach i kwotę do zapłaty za nie. Przelew i potwierdzenie poszło 25 stycznia. Dzisiaj dostałam skany.
Pozdrawiam Kasia
Awatar użytkownika
algaa

Sympatyk

Post autor: algaa »

Witam

Chce dopytać dokladnie na jaki mail wysłać pismo do AP czy ten na Milanówek apw.milanowek@warszawa.ap.gov.pl
czy na ten kancelaria@warszawa.ap.gov.pl.

Z góry dziekuję za podpowiedz.

Pozdr Agnieszka.
Kate_M

Sympatyk

Post autor: Kate_M »

Ja wysłałam na ten pierwszy 31 grudnia. Dziś przyszła odpowiedź z kancelarii :) Na 8 wnioskowanych osób znaleziono 5 :)
Pozdrawiam
Kasia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”