Metryczki dowodów osobistych

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

kasiakozłowska

Sympatyk
Adept

Post autor: kasiakozłowska »

algaa pisze:Witam

Chce dopytać dokladnie na jaki mail wysłać pismo do AP czy ten na Milanówek apw.milanowek@warszawa.ap.gov.pl
czy na ten kancelaria@warszawa.ap.gov.pl.

Z góry dziekuję za podpowiedz.

Pozdr Agnieszka.

Na ten pierwszy
Pozdrawiam Kasia
loreii

Sympatyk

Post autor: loreii »

Dorota_Mazurek pisze:Dziwna kolejność. Niedawno kilka osób pisało, że bardzo szybko szybko otrzymało swoje zamówienia, w ciągu tygodnia, czy dwóch. A tu się okazuje, ze zaległości jeszcze jakieś zostały. No to ja na swoje poczekam trochę...
Pozdrawiam
Dorota
Przepraszali w liście za tak długi czas oczekiwania.Ale dziwne że niektorzy dostaja odpowiedz po miesiacu a inni po 1,5 roku... Może jak ktoś wnioskuje o wieksza liczbe osób to schodzi im dłużej ?
Poza tym zauważyłam że oni nie mają na stanie wszystkich metryczek.Z moich poszukiwanych jeszcze powinni dla mnie znalezc co najmniej dwie(wyciągałam kopertę dowodową i wiem kiedy były składane wnioski o dowód).
Monika

Smoter - Limanowa,Skrzydlna,Piekiełko Bilik - Kraków,Rzeszów,Sanok,Lwów,Jarosław Znamirowscy - Przemyśl,Chełm,Głuszyca Jarzemiszewscy - Przemyśl Idler - Sanok Derdzińscy - Kraków, Hladek - Lwów Paździor - Kraków,Warszawa Biesiadeccy - Rzeszów
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

a myślicie że w skorowidzach ASC tak samo długo szuka się nazwisk na literę E jak na K czy S?:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Dorota_Mazurek

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Dorota_Mazurek »

Ależ nie mówimy tutaj o ASC, ani o skorowidzach. Metryczki jak było mówione na jednym z wykladów WTG są zgromadzone w trzech zespolach i ułożone w systemie alfabetyczno -fonetycznym.
Innym problemem jest fakt, że nie wszystkie metryczki są, albo z jakiś wzgledów nie "dają" się odszukać. Przyczyną mogą być błędy w ułożeniu.
Dla mnie dziwne jest jedynie to, że nie realizowano wniosków w kolejności wpływu. To, że ktoś skladał wniosek w 2017 roku i czekał długo było związane ze zmianą wieku emerytalnego, gdyż wszystkie sily w archiwum skierowane były do załatwiania spraw pracowniczych. Natomiast w późniejszym czasie oczekiwałabym realizacji wniosków "po kolei" zgodnie z datą wpływu.
Pozdrawiam
Dorota
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

może
ale jest różnica czy szukasz jakiegokolwiek dokumentu Jana Nowaka/Kowalskiego czy dok. osoby , która nosi nazwisko jako jedna ze 100 osób w Polsce
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Rafael

Członek PTG
Mistrz

Post autor: Rafael »

Poza tym miałem hipotezę, że realizacja zależy od osoby, która prowadzi sprawę. Kiedyś w jednym archiwum (Grodzisk lub Milanówek) realizowało dwóch pracowników podobne sprawy. Widziałem różnicę w szybkości. Oczywiście to tylko moje domysły.
Pozdrawiam
Rafał

Poszukuję wszelkich informacji i kontaktu z krewnymi rodzeństwa pradziadków:
Warszawa - Bańkowscy, Kabot.
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... art=4&ez=2
Kozera_Piotr

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Kozera_Piotr »

Witam
Zadam być może głupie pytanie. Jak sformułować wniosek do archiwum w Milanówku? Od ponad roku zabieram się do napisania pisma do tej instytucji w sprawie metryczek dowodowych mojej prababci zmarłej w 1959 roku oraz dziadka i jego rodzeństwa, ale dla kilku nie mam kompletu informacji (brak miejsca urodzenia, daty zgonu). Co należy podać, żeby jednoznacznie wskazać poszukiwaną osobę?
Pozdrawiam
Piotr
agnesoli21

Sympatyk

Post autor: agnesoli21 »

Kozera_Piotr pisze:Witam
Zadam być może głupie pytanie. Jak sformułować wniosek do archiwum w Milanówku? Od ponad roku zabieram się do napisania pisma do tej instytucji w sprawie metryczek dowodowych mojej prababci zmarłej w 1959 roku oraz dziadka i jego rodzeństwa, ale dla kilku nie mam kompletu informacji (brak miejsca urodzenia, daty zgonu). Co należy podać, żeby jednoznacznie wskazać poszukiwaną osobę?
Pozdrawiam
Piotr

Ja wysłałam maila z prośbą o skany metryczek.Podałam wszystkie dane osób poszukiwanych przeze mnie jakie miałam dostępne tj. imię nazwisko (nazwisko panieńskie) datę i miejsce ur, miejsce zamieszkania, datę i miejsce śmierci i stopień pokrewieństwa. Na odpowiedź czekałam ok 30 dni.
Pozdrawiam. Agnieszka Narbutowicz
Kozera_Piotr

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Kozera_Piotr »

Serdecznie dziękuje
Jeszcze dziś wyślę wniosek.
Pozdrawiam
Piotr
pauluska94

Sympatyk

Post autor: pauluska94 »

Kozera_Piotr pisze:Witam
Pozdrawiam
Piotr
Panie Piotrze,
Proszę się tym nie przejmować. Ja składałam wniosek o metryczkę mojej prababci, o której wiedziałam, że urodziła się w 1903 r. (nie znałam pełnej daty) na Wołyniu (nie znałam również dokładnej miejscowości) oraz, że zmarła w 1990 r. (również bez konkretnej daty). Oprócz tego podałam imiona rodziców (i nazwisko panieńskie matki), imię męża, miejsce zamieszkania. Metryczkę odnaleziono. Najważniejsze jest podanie nazwiska, bo to w tej kolejności ułożone są metryczki. Reszta danych identyfikuje daną osobę w dalszej kolejności. Ważne jest również podanie nazwiska rodowego, gdyż pracownicy szukają danej osoby zarazem po nazwisku "po mężu", jak i rodowym.
Pozdrawiam,
Paulina
Sanwoj

Sympatyk

Dokument, pomoc

Post autor: Sanwoj »

Witam, mam takie pytanie, mojego dziadka siostra zmarła w 1946r. Dziadek, rodzice, brat i dwie siostry zostali zeslani na Sybir. Siostra która zmarła w 1946r nie jest wymieniona w życiorysie drugiej siostry,wiec nie wiem czy została zesłana także na Sybir i prawdopodobnie wzięła ślub w okolicach 1939. Czy istnieje jakaś szansa na znalezienie po niej metryczek dowodowych albo jakiś dokument tożsamości? Pozdrawiam Sandra Wójtowicz
Sanwoj

Sympatyk

Post autor: Sanwoj »

kasiakozłowska pisze:27 grudnia 2018 wysłałam zapytanie o metryczki 9 osób. 25 stycznia przysłali informacje o znalezionych 2 metryczkach i kwotę do zapłaty za nie. Przelew i potwierdzenie poszło 25 stycznia. Dzisiaj dostałam skany.
Witam, a ile wynosi opłata za metryczki? Pozdrawiam Sandra
agnesoli21

Sympatyk

Post autor: agnesoli21 »

Sanwoj pisze:
kasiakozłowska pisze:27 grudnia 2018 wysłałam zapytanie o metryczki 9 osób. 25 stycznia przysłali informacje o znalezionych 2 metryczkach i kwotę do zapłaty za nie. Przelew i potwierdzenie poszło 25 stycznia. Dzisiaj dostałam skany.
Witam, a ile wynosi opłata za metryczki? Pozdrawiam Sandra

Witam. 3zł za jeden skan/str. Moje metryczki dowodowe zawierały od 2 do 4 skanów/str.
Pozdrawiam. Agnieszka Narbutowicz
Awatar użytkownika
Dorota_Mazurek

Sympatyk
Kontakt:

Re: Dokument, pomoc

Post autor: Dorota_Mazurek »

Sanwoj pisze:Witam, mam takie pytanie, mojego dziadka siostra zmarła w 1946r. Dziadek, rodzice, brat i dwie siostry zostali zeslani na Sybir. Siostra która zmarła w 1946r nie jest wymieniona w życiorysie drugiej siostry,wiec nie wiem czy została zesłana także na Sybir i prawdopodobnie wzięła ślub w okolicach 1939. Czy istnieje jakaś szansa na znalezienie po niej metryczek dowodowych albo jakiś dokument tożsamości? Pozdrawiam Sandra Wójtowicz
Sandra, kilka stron wstecz jest wyjaśnione, że metryczki w Milanówku sa z lat 1952-1997. Wcześniejsze dokumenty tożsamości, jeśli już ktoś takie posiadał należy szukać a Archiwum Państwowym, właściwym dla miejsca zamieszkania przodka.
Dorota
loreii

Sympatyk

Re: Dokument, pomoc

Post autor: loreii »

Dorota_Mazurek pisze:
Sanwoj pisze:Witam, mam takie pytanie, mojego dziadka siostra zmarła w 1946r. Dziadek, rodzice, brat i dwie siostry zostali zeslani na Sybir. Siostra która zmarła w 1946r nie jest wymieniona w życiorysie drugiej siostry,wiec nie wiem czy została zesłana także na Sybir i prawdopodobnie wzięła ślub w okolicach 1939. Czy istnieje jakaś szansa na znalezienie po niej metryczek dowodowych albo jakiś dokument tożsamości? Pozdrawiam Sandra Wójtowicz
Sandra, kilka stron wstecz jest wyjaśnione, że metryczki w Milanówku sa z lat 1952-1997. Wcześniejsze dokumenty tożsamości, jeśli już ktoś takie posiadał należy szukać a Archiwum Państwowym, właściwym dla miejsca zamieszkania przodka.
Dorota
Ewentualnie szukać koperty dowodowej tej osoby która może zawierać też mni. wnioski o dowód.
Monika

Smoter - Limanowa,Skrzydlna,Piekiełko Bilik - Kraków,Rzeszów,Sanok,Lwów,Jarosław Znamirowscy - Przemyśl,Chełm,Głuszyca Jarzemiszewscy - Przemyśl Idler - Sanok Derdzińscy - Kraków, Hladek - Lwów Paździor - Kraków,Warszawa Biesiadeccy - Rzeszów
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”